Veldhoven | 8 september 2014

Uit een voorlopige evaluatie van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA komt naar voren dat acrylamide in voedingsmiddelen een gevaar voor de volksgezondheid kan betekenen.

Acrylamide is een stof die van nature in voedingsmiddelen ontstaat door ze te bereiden bij hoge temperaturen, bijvoorbeeld bij bakken, roosteren of frituren. Deze stof is dan ook waarschijnlijk al onderdeel van onze voeding sinds de mens zijn eten begon te verhitten.

EFSA adviseerde Europese -en nationale autoriteiten al eerder om aan te sturen om de verlaging van acrylamidegehaltes in voeding en consumenten te adviseren hun eten niet te veel te verhitten. De stof ontstaat bij het verhitten van zetmeelrijke producten.

Sindsdien adviseren de grote frietleveranciers om de baktemperaturen te verminderen en friet niet te donker af te bakken: 175 graden Celsius en licht goudgeel van kleur. Ook werken zij eraan om het ontstaan van acrylamide tijdens het voor- en afbakken zoveel mogelijk te beperken.

Het is niet aangetoond dat het gebruik van vloeibare –of vaste vetten van invloed is op de hoeveelheid acrylamide die tijdens het frituren wordt gevormd.

Het gaat om een voorlopig wetenschappelijke opinie, welke naar verwachting in 2015 definitief zal worden gepresenteerd. We dienen ons als professionele frituurders te verdiepen in deze materie, zodat we vragen van consumenten op een juiste manier kunnen beantwoorden.

ProFri wil haar leden goed informeren, zodat vragen van consumenten op een juiste manier beantwoord kunnen worden. Ook voor niet-leden is deze informatie beschikbaar, maar zouden nu onderhand wel eens lid mogen worden ;)

 
Kijk voor meer informatie over acrylamide op de website van het Nederlands Frituurcentrum.