Voordat hij elf jaar geleden het cafetariavak in ging, doorliep Stan Ophorst heel wat disciplines in de foodbranche. Hij was kok, werkte in een bakkerij, hij beheerde een sociaal-cultureel centrum en zat (en zit nog steeds) in de particuliere catering. Als uitbater van cafetaria catering Ophorst in Sprang-Capelle voelt hij zich als een vis in het water. Ophorst is een betrokken ondernemer, die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. Hij is niet voor niets lid van de adviesraad van ProFri.

In de rubriek Daarom ProFri geeft Stan Ophorst aan wat hij verwacht van zijn lidmaatschap van de Vereniging Professionele Frituurders.

Collegiaal contact bevorderen

"Via ProFri ben ik al met veel collega's in gesprek gekomen. Daar heb ik wat aan. Zelf heb ik maar een kleine cafetaria. Ik keek wel een beetje op tegen de grote jongens. Hans Hus zei iets tegen mij waar ik lang over heb nagedacht. Hij zei: kleine bedrijven hebben kleine zorgen, grote bedrijven hebben grote zorgen. Zo is het. Het zou prachtig zijn als ProFri bevordert dat ondernemers op lokaal en regionaal niveau meer overleg met elkaar hebben."

Samen een vuist maken

"Contact met collega's in de buurt kan er ook toe leiden dat je samen, gesteund door ProFri, een vuist kan maken. Tegen het gemeentelijk vergunningenbeleid bijvoorbeeld. Een collega in Waspik heeft nu op marktdagen vlak voor zijn deur een friteswagen. Dat zijn dingen die je misschien niet voorkomt, maar waarvoor ProFri wel aandacht kan vragen."

Vechten tegen fabeltjes

"Ik merk elke dag opnieuw dat er veel fabeltjes over ons in de omloop zijn. Omdat ik veel weet, kan ik de klanten vertellen hoe het werkelijk in elkaar steekt. Het is uitstekend dat ProFri, ook via het nieuwe Frituurcentrum, de consument voorlicht over onze sector. Een initiatief als de Week van Frites juich ik van harte toe. Dat kan een heel positief effect hebben."

Kleine cafetaria emanciperen

"Onze branche bestaat vooral uit kleine bedrijven. Zoals mijn bedrijf. Ik heb een buurtcafetaria in een volkswijk. ProFri moet zulke kleine cafetaria's wel nadrukkelijk betrekken – en zich niet alleen richten op de grote cafetaria's. Kleine cafetaria's moet je anders benaderen. Zo kun je geen enorm hoog lidmaatschapsgeld vragen. Ook is het voor kleine cafetaria's moeilijker om te voldoen aan allerlei eisen."

Partijen bij de les houden

"ProFri kan namens de leden grote partijen in de markt scherp houden. Als cafetariahouder sta je er alleen voor. Dan is het prima als je een club hebt die jouw geluid laat horen in de richting van fabrikanten, groothandels, de overheid en anderen waarmee je te maken hebt. De verkoop van onze snacks in supermarkten was zo'n onderwerp. Het is in zulke gevallen goed dat via ProFri het geluid van de cafetaria's doordringt."

Mondigheid bevorderen

"Veel cafetariahouders zeggen nooit iets. Ze doen hun mond niet open tegen fabrikanten of groothandels als hen iets niet zint. Ik trek mijn mond wel open. Ik hang regelmatig aan de lijn bij vertegenwoordigers. Het voordeel daarvan is dat alle fabrikanten me nu kennen. Als je tegen hen eerlijk jouw verhaal doet, vinden ze je misschien wel lastig, maar word je wel gerespecteerd. ProFri moet ertoe bijdragen dat ondernemers met een kleine cafetaria mondiger worden. Doe je namelijk jouw mond niet open als er iets mis is, dan laat je over je heen lopen."

Vakmanschap versterken

"Ik heb me heel erg verdiept in mijn producten. Als klanten mij iets vragen, kan ik hun vraag bijna altijd beantwoorden. Zo niet, dan zoek ik het op. Ik ben heel gedreven in het vergaren van kennis. De versterking van de kennis en het vakmanschap in de branche zijn dingen die absoluut meer aandacht verdienen."


Cafetaria catering Ophorst is te vinden aan de Raadhuisstraat 109 in Sprang-Capelle en op internet bereikbaar via Cafetariacateringophorst.nl.

Zoeken

Onze officiële partners