Als je muziek wilt laten horen of TV-beelden tonen, zul je begrijpen dat daar kosten aan zijn verbonden. Maar dat je voor deze muziek een licentie nodig hebt van Buma én van Sena, en voor de beelden ook nog een licentie van Videma, vind je wellicht minder vanzelfsprekend. Hoe zit dat precies?
Buiten de huiselijke kring: toestemming vereist
Als je muziek koopt of TV-beelden opneemt - bijvoorbeeld op cd of DVD – heb je het recht die muziek in huiselijke kring te laten horen en de TV-beelden te tonen. In juridische termen wordt dit aangeduid als het 1e gebruik. Wanneer de muziek en TV-beelden buiten de huiselijke kring worden afgespeeld of rechtstreeks ten gehore worden gebracht of getoond, bijvoorbeeld in winkels, kantoren, in discotheken of op radio of televisie, is er sprake van het 2e gebruik. En voor dat 2e gebruik heb je toestemming nodig van alle partijen die bij de productie van muziek en TV-beelden betrokken waren: de makers en de bedenkers.
Je regelt het bij Buma, Sena en Videma
Natuurlijk is het onmogelijk om aan iedere afzonderlijke rechthebbende toestemming te vragen als je buiten de huiselijke kring via de radio, computer, televisie, cd-speler of andere afspeelapparatuur muziek wilt laten horen of TV-beelden wilt tonen.
Daarom heeft de overheid Sena de opdracht gegeven om op basis van de Wet op de naburige rechten de vergoedingen te innen voor de makers van de muziek (producenten, artiesten en studiomusici). De vergoedingen voor de bedenkers (componisten en tekstdichters) van muziek worden op basis van de auteurswet geïncasseerd door Buma.
Kortom, als je muziek wilt gebruiken in jouw bedrijf heb je dus beide licenties nodig waar je een vergoeding voor dient te betalen. Die wettelijk vereiste licentie regel je bij Buma en Sena.
Wanneer je naast muziek ook beelden toont van de publieke of commerciële tv-zenders, dan ben je ook verplicht een vergoeding te betalen aan Videma.
In het onderstaande overzicht vind je meer informatie en tarieven voor Buma, Sena en Videma voor het jaar 2023.
(klik op afbeelding voor grotere weergave van het overzicht)
ProFri ledenvoordeel
Leden van ProFri betalen netto vergoedingen (= besparing 33%) en krijgen een extra verenigingskorting dat oploopt tot 14,5%
Door via ProFri tijdig vrijwillig aangifte te doen, kom je in aanmerking voor de netto bedragen die op de websites van de betreffende organisaties worden vermeld. Doe je geen vrijwillige aangifte, dan loop je het risico dat je bij controle met terugwerkende kracht over het lopende jaar alsnog moet betalen. Buma, Sena en Videma gaan in dat geval uit van de bruto bedragen. Deze bedragen liggen aanzienlijk hoger dan de netto vergoedingen die je betaalt bij vrijwillige aangifte.
Doe je deze vrijwillige aangifte via ProFri, dan kom je als lid van ProFri ook in aanmerking voor een extra korting oplopend tot 14,5% bovenop de genoemde netto bedragen.
Het enige wat je hoeft te doen, is dat je ons tijdig informeert. Om in aanmerking te komen voor de kortingsregeling 2024 dien je vóór 1 december 2023 jouw gegevens bij het secretariaat aan te leveren. Na deze datum kan ProFri pas weer een korting voor je regelen over 2024. Lever dus de benodigde gegevens aan vóór 1 december 2023 bij het secretariaat door middel van het invullen van het deelnameformulier.
Betreft het nieuwe licenties, neem dan contact op met het secretariaat van de vereniging.
LET OP! Voor uitzendingen in jouw zaak van ESPN (voorheen Fox Sports) dien je zelf een licentie aan te vragen. Voor meer informatie kijk op ESPN-Zakelijk/Veelgestelde-vragen.