03 okt 2017

Hoge opkomst Aardappelrooidag 2017 ondanks regen

'Aardappel tot frietje' op boerderijen in Zwartewaal, Lelystad en Wieringerwerf Veldhoven, 3 oktober 2017 Ondanks de regen, trok de Aardappelrooidag 2017 het afgelopen weekeinde liefst 350 jeugdige bezoekers. Bij boerderijen in Zwartewaal, Lelystad en Wieringerwerf konden kinderen van 4 tot 12 jaar zelf vaststellen dat friet 100 procent een natuurproduct is. De Aardappelrooidag vormt het...
27 sept 2017

Veiling voor War Child levert 1400 euro op

Veldhoven, 27 september 2017 De actie Frietje Vrede (tijdens de Week van de Friet) ten bate van War Child werd afgelopen maandag tijdens het Frituurwereld Event in Woerden afgetrapt met de veiling van een frietschilderij. Het gaat om een werk van kunstenares Maia Siradze, waarop twee frietetende meiden staan afgebeeld. Het schilderij bracht uiteindelijk 1400 euro, een bedrag dat helemaal ten goede...
27 sept 2017

Sefanja Carelsz verkozen tot Parel van het Jaar 2017

Veldhoven, 27 september 2017 Tijdens het Frituurwereld Event van afgelopen maandag stond ook de vierde uitreiking van De Parel van het Jaar Award op het programma. Deze prijs gaat steevast naar een cafetariamedewerker met bijzondere verdiensten voor het bedrijf waar hij/zij werkt. De Parel van het Jaar 2017 werd Sefanja Carelsz-Frijters van Snackbar Paradiso in Zwolle. Naast de winnaar waren de...
27 sept 2017

Prettetter Award voor Hans Geurts van Nose 4 Food in Zeist

Veldhoven, 27 september 2017 Enkele jaren geleden riep ProFri twee prijzen in het leven die onregelmatig worden uitgedeeld: de Prettetter Award gaat naar een persoon/organisatie die friet en andere gefrituurde producten in een positief daglicht plaatst. De Droeftoeter Award is voor personen/organisaties die het tegendeel deden. Vanwege het feestelijke karakter van het Frituurwereld Event, afgelopen...
26 sept 2017

ProFri komt bij viering 5-jarig jubileum met bijzondere...

Op komst: titel Meesterfrituurder en snackbar als erfgoed Veldhoven, 26 september 2017 Vakvereniging ProFri vierde gisteren zijn vijfjarige bestaan met twee opmerkelijke initiatieven. Bij ovenbouwer QBTEC in Woerden maakte voorzitter Hans Hus bekend dat de vakvereniging voor professionele frituurders de titel van Meesterfrituurder gaat instellen. Deze hoogste graad van vakbekwaamheid bestaat in...
26 sept 2017

100% Exclusiviteitszegel uitgereikt aan Beckers en Oliehoorn

Veldhoven, 26 september 2017 ProFri’s label 100% Exclusiviteit is enkele jaren geleden in het leven geroepen uit onvrede dat veel voorheen unieke cafetariaproducten ook in supermarkten worden verkocht. Tijdens het Frituurwereld Evenement van afgelopen maandag in Woerden kwamen er weer enkele producten bij die exclusief worden verkocht via professionele kanaal. De nieuwe dragers van het label...
26 sept 2017

"Gefrituurde gerechten definitief verbannen uit de...

O F F I C I Ë L E   N I E U W S R E A C T I E ProFri en Frituurcentrum reageren op onderzoek NOS en omroepen:"Gefrituurde gerechten definitief verbannen uit de sportkantine" Veldhoven, 26 september 2017 Friet, frikandellen, kroketten en andere frituurspecialiteiten moeten definitief worden verbannen uit de Nederlandse sportkantines. Dit vinden vakvereniging ProFri en kenniscentrum...
26 sept 2017

Lustrumviering van ProFri levert veel hoogtepunten op

Veldhoven, 26 september 2017 Vakvereniging ProFri vierde samen met zijn leden, partners en belangstellenden bij QBTEC in Woerden gisteren zijn eerste lustrum. Met ruim 100 bezoekers was de zaal van de ovenfabrikant tijdens dit Frituurwereld Event goed gevuld. De viering van het 5-jarig bestaan van de vakvereniging voor professionele frituurders kende veel hoogtepunten, prijsuitreikingen en...
20 sept 2017

Genomineerden Parels van het Jaar 2017 bekend

Veldhoven, 20 september 2017 Liefst vier medewerkers zijn er dit jaar genomineerd voor de Parel van het Jaar Award. Deze parels kwamen naar voren op voordracht van ondernemers in de frituurbranche. Vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum reiken deze Award sinds 2013 jaarlijks uit aan cafetariamedewerkers die zich meer dan verdienstelijk maakten voor het bedrijf waar ze werken. De...
07 sept 2017

Nationale Week van de Friet: zo vier je friet in jouw...

"Haak in op de War Child campagne Frietje Vrede en andere acties" Veldhoven, 7 september 2017 Het Nederlands Frituurcentrum roept cafetaria's, snackbars en frituren op massaal deel te nemen aan de vierde editie van de Nationale Week van de Friet. De campagneweek waarin de friet gevierd wordt is dit jaar van zaterdag 30 september tot en met zondag 8 oktober. Het frituurcentrum, dat de campagneweek...
06 sept 2017

Nieuwe werkgeversorganisatie ijvert voor eigentijdse Horeca...

"Betere afstemming op de dagelijkse praktijk dringend gewenst" Veldhoven, 6 september 2017 Nieuwe Horeca Nederland. Dit is de naam van een nieuwe werkgeversorganisatie in de horeca. Het eerste doel: een nieuwe CAO die beter aansluit bij de hedendaagse horeca- en fastservicebranche. Frans van Rooij zegt namens de nieuwe werkgeversvereniging in oprichting: "87% van het fastservice-personeel kiest...
31 aug 2017

Beste kwartaal voor cafetaria's sinds 2010

Veldhoven, 1 september 2017 CBS en ProFri rapporteren 6,1 procent groei in april, mei en juni Cafetaria’s, snackbars en frituren beleefden in april, mei en juni het beste kwartaal sinds 2010. De omzet groeide met liefst 6,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit het maatwerkrapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat in opdracht van vakvereniging ProFri...
14 juli 2017

Inhaalslag maken met opleidingen is van levensbelang

Veldhoven, 14 juli 2017 CBS-cijfers tonen dat horeca-, fastservice- en frituurbedrijven ver achterblijven "Frituur- en fastservicebedrijven moeten een flinke inhaalslag maken met opleidingen. We blijven ver achter bij andere branches." Dat zegt Frans van Rooij van de Vereniging Professionele Frituurders. Hij reageert hiermee op het onderzoeksrapport dat deze week door het Centraal Bureau voor de...
23 juni 2017

Nieuwe Arbowet officieel van kracht op 1 juli 2017

Veldhoven, 23 juni 2017 Per 1 juli 2017 verandert de Arbowet. In de vernieuwde Arbowet wordt de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening vergroot en staat preventie nog meer centraal. Zo wordt de positie van de preventiemedewerker versterkt, krijgt het medezeggenschapsorgaan een grotere rol bij het arbobeleid en worden de randvoorwaarden voor het handelen van de...
15 juni 2017

Groot onderzoek naar bakwanden en frituurovens

Veldhoven, 15 juni 2017 Vakvereniging ProFri roept ondernemers op deel te nemen Het Nederlands Frituurcentrum doet in opdracht van vakvereniging ProFri onderzoek naar bakwanden en frituurovens. ProFri wil met dit onderzoek inzichtelijk krijgen hoe de ervaringen van ondernemers zijn met hun frituurovens en bakwanden. Op verschillende forums, waaronder Frietbook, geven frituurondernemers regelmatig te...
14 juni 2017

Uitbundige viering Week van de Friet? Nu beginnen!

Veldhoven, 14 juni 2017 ProFri en Frituurcentrum: deelname is voor iedereen gratis Voor de vierde keer in successie vieren de professionele frituurders van Nederland samen met de consument de geneugten van friet. Vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum roepen de 5700 cafetaria's, snackbars en frituren in het land op nú te beginnen met de voorbereidingen van de Week van de Friet 2017....
12 juni 2017

ProFri viert verjaardag met vakbijeenkomst

Veldhoven, 12 juni 2017 Save the date: Frituurwereld Event op 25 september 2017 Vakvereniging ProFri viert haar vijfjarig bestaan met het eerste Frituurwereld Event. Dit vakevenement wordt gehouden op maandag 25 september bij QBTEC in Woerden. De Vereniging Professionele Frituurders roept (niet)leden en partners op zich nu vast aan te melden als bezoeker. "Natuurlijk staan we stil bij het jubileum....
12 juni 2017

Eerste aanmeldingen binnen voor verkiezing Parel van het Jaar...

Veldhoven, 12 juni 2017 De eerste voordrachten voor de verkiezing Parel van het Jaar 2017 zijn binnen. Maar nog tot 1 september aanstaande kunnen frituurondernemers een medewerker voordragen die in hun bedrijf een bijzonder verdienstelijke rol speelt of heeft gespeeld. Ook andere medewerkers staat het vrij een voorbeeld collega aan te melden. Zelfs gasten en leveranciers kunnen medewerkers...
09 juni 2017

Cafetariaomzet groeit eerste kwartaal met 2,9 procent

Veldhoven, 9 juni 2017 ProFri: "Groeiende lasten en dalende winstgevendheid zorgelijk" Cafetaria's, snackbars en frituren boekten in het eerste kwartaal een omzetgroei van 2,9 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze groei ligt beduidend lager dan de stijging in de totale groep waarbij frituurbedrijven zijn ingedeeld, de zogenaamde SBI-code 56102. Met een stijging van 10,2 procent...
06 juni 2017

Frituurbranche: ruim 55.000 medewerkers, 87% in deeltijd

Veldhoven, 6 juni 2017 CBS brengt voor vakvereniging ProFri personeel in kaart De Nederlandse frituurbranche is veel groter dan de laatste tien jaar door onderzoeksbureaus werd getaxeerd. Dit is de conclusie die de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) trekt uit het pas verschenen rapport dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte in opdracht van de vakvereniging. Er zijn niet...
02 juni 2017

Factsheets veranderingen minimumloon per 1 juli 2017

Veldhoven | 2 juni 2017 De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon stijgen per 1 juli 2017. Verder gaat de leeftijd voor het wettelijk volwassenminimumloon van 23 naar 22 jaar. Het minimumjeugdloon voor 18- tot en met 21 jarigen gaat extra omhoog. Werkgevers kunnen voor deze extra verhoging compensatie krijgen via het minimumjeugdloonvoordeel (voor meer informatie zie de...
24 apr 2017

ProFri's reactie op AD Friettest 2017

Veldhoven | 22 april 2017 Onze collega's Marco en Ingeborg Poel zijn met hun tweede zaak in Zwolle – het Swolsch Friethuys – de winnaar geworden van de AD Friettest 2017. Hun liefde voor het vak heeft hen tot deze grote hoogte gebracht. Ook heel veel andere collega's hebben met deze 6e editie van de AD Friettest weer de kans gehad om zich van hun beste kant te laten zien. Maar de AD Friettest heeft...
21 apr 2017

Professor Tiny van Boekel doet verrassende uitspraken tijdens...

"Het is beter om te frituren in vaste vetten" Veldhoven, 21 april 2017 "Vast vet is stabieler. Het is daarom eigenlijk beter om in vast vet te frituren." Dit zegt Tiny van Boekel, professor in food science van Wageningen Universiteit, in de eerste vakvideo van ProFri. De vakvereniging voor professionele frituurders publiceert het gefilmde frietcollege onder de titel "Friet, fabels en feiten" op zijn...
04 apr 2017

Keurmerk voor beide vestigingen van The Place To Be in...

Emmeloord | 4 april 2017 Wie de twee vestigingen van The Place To Be in Emmeloord kent zal niet opkijken dat deze bedrijven het ´Goed Gefrituurd Keurmerk´ hebben gekregen. Met gepaste beroepstrots namen Gerard Harzevoort en zoon Wesley vandaag voor beide vestigingen het gevelschildje en het bijbehorende certificaat in ontvangst. Dit keurmerk is een initiatief van de Vereniging Professionele...
28 mrt 2017

Oorkonde voor Cafetaria XL Oude Gracht in Eindhoven

Eindhoven | 28 maart 2017 GOUD VOOR HARALD VAN BALLEGOOIJEN Het keuren en bekronen van ambachtelijke producten. Slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum doen het sinds kort ook voor het frituurambacht. Harald van Ballegooijen van Cafetaria XL Oude Gracht in Eindhoven kreeg vandaag tijdens de regionale ledenbijeenkomst van ProFri een...
28 mrt 2017

Omzet cafetaria's is zeker 1,2 miljard euro

Veldhoven, 28 maart 2017 ProFri: "Cijfers door derden veel te laag getaxeerd" De jaaromzet van de 4800 cafetaria's en snackbars in Nederland is door onderzoekers jarenlang veel te laag getaxeerd. Er circuleren cijfers van 600 tot 900 miljoen euro. In werkelijkheid is dit zeker 1,2 miljard. Dit blijkt uit cijfers van ProFri, de vakvereniging van professionele frituurders. ProFri werkt samen met het...
23 mrt 2017

Drie keer goud voor Arn Zuyderduin

Veldhoven | 23 maart 2017 Primeur voor Amersfoort en omgeving Het keuren en bekronen van ambachtelijke producten. Slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum doen het nu ook voor het frituurambacht. Arn Zuyderduin van Vlaams friteshuis van Gogh in Amersfoort kreeg als eerste in zijn regio drie oorkondes voor met goud bekroonde ambachtelijke...
20 mrt 2017

Ballen met eigen identiteit met goud bekroond

Veldhoven | 20 maart 2017 GOUD VOOR SNACKPOINT ZÖSTERE IN SUSTEREN Alle drie de specialiteiten die Roger Gielen van Snackpoint Zöstere in Susteren ter keuring had aangeboden kregen vandaag de oorkondes "Met goud bekroond". De slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Sinds kort laat de Vereniging Professionele Frituurders het Nederlands Frituurcentrum keuringen uitvoeren voor het...
17 mrt 2017

Goud voor Restaria Zuid voor eigengemaakte specialiteiten

Veldhoven | 17 maart 2017 Primeur voor Groningen en omgeving Het keuren en bekronen van ambachtelijke producten. Slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum doen het nu ook voor het frituurambacht. Albert en Patricia Kuil van Restaria Zuid in Groningen kregen vandaag als eerste in de regio drie oorkondes voor met goud bekroonde...
03 mrt 2017

ProFri start uitgifte certificaten

Veldhoven | 3 maart 2017 Steun de vakvereniging tegen een rendement van 6 procent Vakvereniging ProFri is in 2012 zonder enige vorm van subsidie opgericht en heeft de aanloopkosten in de eerste jaren gefinancierd door het afsluiten van een lening en een rekeningcourantkrediet met de initiatiefnemer van de vereniging. Nu de vereniging een sluitende begroting kent, heeft het bestuur met instemming van...
01 mrt 2017

Nieuwe E-Learning: Voedselhygiëne voor leidinggevenden

Veldhoven | 1 maart 2017 Werken aan kennis en vakmanschap. Met deze slogan biedt het Nederlands Frituurcentrum sinds december e-learningmodules aan voor iedereen die werkzaam is in een cafetaria, snackbar of ander professioneel frituurbedrijf. Het frituurcentrum voegde recent een nieuwe digitale lesmodule toe aan het eerste aanbod: Voedselhygiëne voor leidinggevenden. Leren via een digitaal platform...
20 feb 2017

Met ProFri langs foodconcepten in Amsterdam en Den Haag

Veldhoven | 20 februari 2017 Food Inspiration Tour voor professionele frituurders Nederland beleeft een foodrevolutie die zijn weerga niet kent. Vooral in de grote steden in de Randstad is deze totale transitie van de horeca volop zichtbaar. De horeca verandert drastisch door de onstuimige opmars van een nieuw type eetwinkels en bijzondere restaurants. In opdracht van vakvereniging ProFri houdt het...
10 feb 2017

Regiobijeenkomsten: kijken bij collega's en uitwisseling van...

Veldhoven, 10 februari 2017 Vakvereniging ProFri komt naar je toe dit voorjaar! ProFri komt weer naar je toe dit voorjaar. Van maandag 13 maart tot en met maandag 10 april houdt de vakvereniging voor professioneel friturend Nederland zeven ledenbijeenkomsten in alle windstreken van het land. Het centrale thema is "Hoe eten we ons frietje in 2020?" Over deze en andere zaken die friturend Nederland...
20 dec 2016

E-learningmodules van Frituurcentrum: studeren in eigen...

"Ondernemers moeten aantonen dat medewerkers zijn opgeleid"  "Je kunt nog zo'n goed product verkopen, zonder goed opgeleide medewerkers is het niet compleet. Het aandeel opgeleide medewerkers is net zoals in de rest van de horeca ook bij cafetaria's en andere frituurbedrijven nog altijd gering. Wie beter wil presteren dan zijn concurrenten, zorgt dat hij over goed opgeleid personeel beschikt....
18 okt 2016

Hoogleraar breekt lans voor friet; vereniging geeft certificaten...

Veldhoven | 18 oktober 2016 Leden ProFri gesterkt de toekomst in na ALV in Maastricht Vakvereniging ProFri kijkt terug op een geslaagde en drukbezochte algemene ledenvergadering (ALV), die 's middags ook openstond voor niet-leden. Vorige week tijdens de vakbeurs BBB in Maastricht woonden ruim 60 personen het dagvullende programma bij. Tijdens het ochtendprogramma maakte ProFri de uitgifte van...
12 okt 2016

Bart van Scheijndel ontvangt De Parel van het Jaar Award...

Veldhoven | 12 oktober 2016 Bart van Scheijndel, werkzaam bij Plaza De Pitstop in Den Hoorn (ZH), viel dit jaar de eer toe en kreeg maandag 10 oktober tijdens de jaarvergadering van de Vereniging Professionele Frituurders De Parel van het Jaar Award 2016 uitgereikt. Een tiental medewerkers zijn gedurende het jaar door hun werkgever of collega's aangemeld voor deze bijzondere prijs. Uit alle...
05 okt 2016

Drie genomineerden voor De Parel van het Jaar Award 2016

Veldhoven | 5 oktober 2016 Een tiental medewerkers zijn door hun werkgever of collega's de afgelopen maanden bij het Nederlands Frituurcentrum aangemeld voor de Parel van het Jaar Award 2016. De jury heeft hieruit drie medewerkers genomineerd; Jainy Neij, werkzaam bij Verhage Zwijndrecht, Bart van Scheijndel, werkzaam bij Plaza De Pitstop in Den Hoorn (ZH) en Priscilla Methorst, werkzaam bij...
28 sept 2016

Reactie op het TV-programma Brandpunt van dinsdagavond 27...

"Friet, kroketten en frikandellen hebben niet alleen met een slecht imago, maar kampen ook met een identiteitscrisis," aldus de programmamakers van Brandpunt. Ze stellen in het programma de vraag: "Vergrijst de kroket?" Kijk het programma terug via Uitzending gemist: http://www.npo.nl/brandpunt/27-09-2016/KN_1683433 Collega's Arn Zuyderduin, Helen Geul, Dennis Borst en een medewerker van de FEBO...
08 sept 2016

FrituurWereld nodigt uit

Wie heeft de consument van de toekomst? En wat is de waarheid over ons frietje? Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) geeft op maandag 10 oktober tijdens de BBB samen met het Nederlands Frituurcentrum antwoord op deze twee prangende vragen. Onder het motto "Vastberaden de toekomst in", houdt vakvereniging ProFri op maandag 10 oktober 2016 in Maastricht haar 4e algemene ledenvergadering. In...
31 aug 2016

12 en 13 september Horeca Beurs Noord-Brabant

  De Horeca Beurs Noord-Brabant is dé regionale horecabeurs van Noord-Brabant, die zich associeert met Brabantse gezelligheid. Het laagdrempelige karakter maakt de beurs voor iedere horecaondernemer toegankelijk. Persoonlijk contact en langdurige samenwerkingen met betrouwbare leveranciers staan daarbij voorop. Een bezoek aan deze beurs in Rosmalen is altijd de moeite waard, met meer dan 70...
31 aug 2016

Vastberaden de toekomst in

UITNODIGING Algemene ledenvergadering 2016 maandag 10 oktober in Maastricht Nadat we twee keer onze jaarvergadering hebben gecombineerd met de horecabeurs in Gorinchem en vorige jaar in Hardenberg, organiseren we dit jaar de algemene ledenvergadering in combinatie met de horecabeurs BBB in Maastricht. Voor sommige leden ver weg, maar met het programma en de sprekers die we hebben uitgenodigd is...
18 juli 2016

Nieuw vakblad voor professioneel friturend Nederland

Veldhoven | 18 juli 2016 FrituurWereld In samenwerking met het Nederlands Frituurcentrum komen we met een nieuw vakblad speciaal voor professioneel friturend Nederland en zal in aanvang 4 x per jaar verschijnen. De naam zal voor velen niet onbekend klinken; FrituurWereld. Met het vakblad FrituurWereld willen we samen met het Nederlands Frituurcentrum het vakmanschap van professioneel friturend...
07 juni 2016

Laten reinigen van afzuiginstallatie, wel of niet verplicht?

Veldhoven | 7 juni 2016 Op de besloten Facebookpagina voor de leden van vakvereniging ProFri (Frietbook) is er door veel leden gereageerd op de vraag die het secretariaat eerder dit jaar de leden had voorgelegd. De vraag ging over het reinigen van afzuiginstallaties en met name de achter- en/of bovenliggende luchtkanalen. Het vet wat in frituurlucht zit kan zich vasthechten aan de wanden van de...
07 juni 2016

LEVO kiest voor partnerschap met ProFri

Veldhoven | 6 juni 2016 Als het gaat om vakmanschap en het bereiden van de lekkerste producten, dan kruisen de wegen van LEVO en ProFri elkaar al vanaf het moment dat de vakvereniging in 2012 werd opgericht. Met trots kunnen we melden dat LEVO per 1 juni 2016 partner is geworden van ProFri. ProFri is een vereniging die staat voor vakkennis en vakmanschap en dit als vereniging wil bevorderen en...
20 mei 2016

Aardappelmarkt voor friet is volop in beweging

Veldhoven | 20 mei 2016 Op de aardappelmarkt is de prijs van frietaardappelen sterk aan het stijgen (zie grafiek). De aardappelsector denkt zelfs dat er dit jaar records verbroken gaan worden. De 4 grootste aardappelverwerkende bedrijven (Aviko, Farm Frites, McCain en Lamb Weston) kunnen de alsmaar toenemende buitenlandse vraag naar friet nauwelijks aan en breiden hun productiecapaciteit in rap tempo...
20 apr 2016

Heb jij de Mooiste Snackvitrine van Nederland?

Ook dit jaar weer organiseert het Nederlands Frituurcentrum in opdracht van vakvereniging ProFri de vakwedstrijd 'De Mooiste Snackvitrine van Nederland'. Vorig jaar was Marco Agema van Friet van Piet in Groningen de winnaar van de eerste editie van deze wedstrijd. Volgens de jury was zijn vitrine in 2015 de meest verleidelijke. In het boekje wat naar aanleiding van deze wedstrijd door ProFri is...
20 apr 2016

Jouw eigengemaakte producten met zilver of goud bekroond?

Veldhoven | 20 april 2016 Een van de doelstellingen van vakvereniging ProFri is het zichtbaar maken van vakkennis en vakmanschap. Naast de wedstrijd 'De Mooiste Snackvitrine van Nederland', die dit jaar een vervolg krijgt, kunnen professionele frituurders nu ook eigengemaakte snacks en specialiteiten door een deskundige jury laten keuren. "De ambachtelijke slagers en bakkers doen dit sinds...
21 mrt 2016

Nederlands Frituurcentrum reikt eerste Voedsel Hygiëne handboek...

Beurs Venray | 21 maart 2016 Vanaf 1 april 2016 is de nieuwe Hygiënecode voor de horeca van kracht. De code zelf hoeft u niet in uw bedrijf te hebben. Er wordt wel van u verwacht dat er in uw bedrijf steeds wordt gehandeld volgens de HACCP-beginselen. De Hygiënecode zelf, of een handboek – zoals is samengesteld door het Nederlands Frituurcentrum – kan u daarbij helpen. Vandaag werd tijdens de beurs...
03 mrt 2016

Informatiesessies over nieuwe regels rondom...

Bezoek tijdens de beurs Horeca Food & Inspiratie in Venray (21, 22 en 23 maart 2016) de stand van vakvereniging ProFri. Op maandag 21 maart reiken we aan een van onze leden het eerste exemplaar uit van het Voedsel Hygiëne handboek voor frituurders. Dit handboek wordt samengesteld door het Nederlands Frituurcentrum en de Houwers Groep. Dit Voedsel Hygiëne handboek reikt professionele...
03 mrt 2016

Frituurcentrum lanceert startpagina Frituurplein

Veldhoven | 3 maart 2015 Vandaag lanceerde het Nederlands Frituurcentrum de portal Frituurplein.nl. Ideaal voor iedereen in de branche die op zoek is naar informatie. Overzichtelijk brengt het Frituurcentrum relevante websites op dit plein bij elkaar en vind je er een overzicht van namen van organisaties, leveranciers, fabrikanten en dienstverleners. Door eenvoudig op de naam of afbeelding te klikken...
03 mrt 2016

ProFri-leden ontvangen € 50 korting op deelname aan Top...

Veldhoven | 3 maart 2016 Snackkoerier geeft leden van ProFri € 50 korting op deelname aan Cafetaria Top 100 Slechts 1/3 van de leden blijkt op dit moment een abonnement te hebben op Snackkoerier. Behoor jij tot de groep zonder abonnement en wil je meedoen aan de Cafetaria Top 100, dan krijg je als ProFri-lid toch € 50 korting op de kosten van deelname aan deze wedstrijd van Snackkoerier. Je betaald...
29 feb 2016

Standpunt ProFri rondom de AD Friettest

Veldhoven | 29 februari 2016 Laten we vooropstellen dat we als vakvereniging blij zijn met initiatieven zoals de AD Friettest en bijvoorbeeld de Cafetaria Top 100. Dergelijke activiteiten georganiseerd door derden brengen ons frietje en professionele frituurbedrijven eens op een andere manier onder de aandacht bij de consument dan gebruikelijk. Want geheel onterecht associeert de media ons frietje te...
22 feb 2016

Regionale ledenbijeenkomsten voorjaar 2016

Veldhoven | 22 februari 2016 Het aantal leden groeit gestaag verder. Daarom organiseren we dit voorjaar meer bijeenkomsten dan het afgelopen voorjaar. Door de spreiding is er altijd wel een bijeenkomst bij jou in de buurt, maar je kunt ook voor een andere datum of locatie kiezen. Overal ontmoet je collega's en wordt er kennis en ervaring gedeeld. Met het aantal bijeenkomsten...
17 feb 2016

Gezamenlijke brief aan Minister Schippers

Veldhoven | 17 februari 2016 Samen met 3 andere horecaverenigingen hebben we Minister Schippers een brief gestuurd waarin we haar verzoeken om de invoering van de nieuwe Hygiënecode voor de horeca uit te stellen naar aanleiding van klachten over Koninklijke Horeca Nederland als codehouder. In deze brief vragen wij de minister om KHN aan te spreken op diens verantwoordelijkheid als houder van de...
11 feb 2016

Frituurcentrum komt met gratis Voedsel Hygiëne handboek

Op maandag 21 maart presenteert het Nederlands Frituurcentrum op de beurs Horeca & Food Inspiratie in Venray het Hygiëne handboek voor professionele frituurders. Met behulp van dit handboek kunnen frituurbedrijven op eenvoudige wijze de HACCP-beginselen toepassen en kunnen zij daarmee voldoen aan de huidige én nieuwe eisen die vanuit wet- en regelgeving op gebied van voedselveiligheid...
08 feb 2016

AD Friettest 2016

Veldhoven | 8 februari 2016 De AD Friettest komt er weer aan! Van 1 t/m 23 maart gaat Paul Hovius met zijn consorten weer op pad. Via het AD roept de redactie haar lezers op om vóór 25 februari a.s. aan te geven waar volgens hen de lekkerste friet wordt verkocht. Bedrijven kunnen ook zichzelf opgeven, maar of je daadwerkelijk ook door het AD bezocht gaat worden is geheel aan de redactie. Zoals...
26 jan 2016

Horecaverenigingen lanceren site: ‘KHN gaat te ver’

Veldhoven | 26 januari 2016 Nederlands Horeca Gilde, Vereniging Chinese Horeca Ondernemers, Natte Horeca Nederland en Vereniging Professionele Frituurders vinden dat branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) misbruik maakt van het houderschap van de Hygiënecode voor de horeca. Daarom heeft het viertal vandaag de website KHNgaattever.nl gelanceerd. De initiatiefnemers zijn verbijsterd over...
11 jan 2016

Week van de Duurzame Cafetaria gepland in 2017

Horecava - Amsterdam, maandag 11 januari 2016 ProFri ziet Biologische Snackweek als inspiratiebron Nee het wordt niet én-én. Er komen geen twee actieweken op basis van het thema Duurzaam of Biologisch binnen de cafetariasector. Frans van Rooij, directeur van ProFri is daar duidelijk over. Dit jaar komt nog één keer de Biologische Snackweek, een initiatief van twee cafetaria-ondernemers te weten Jan...
24 dec 2015

Vanaf 1 januari mag je geen gratis plastic tasjes meer...

Veldhoven | 24 december 2015 Een beter milieu begint bij minder plastic tasjes Vanaf 1 januari mogen in winkels – en dus ook in frituurbedrijven – geen gratis plastic tasjes meer worden weggegeven. Dit besluit is in de week voor het kerstreces door de Tweede Kamer genomen. Alle winkeliers zijn straks wettelijk verplicht een klein bedrag te vragen voor een plastic tas. Hierdoor wordt consument...
10 dec 2015

Biologische Snackweek 2016

Groningen-Roden | 10 december 2015 Ruim een jaar geleden organiseerden Marco Agema van Friet van Piet in Groningen en Jan Willems van Alida's Smulpaleis in Roden in hun cafetaria 'De Week van de Biologische Snack'. Een aantal collega's sloten zich meteen aan. De twee initiatiefnemers konden terugkijken op een geslaagde promotieweek. Onlangs vonden Agema en...
09 dec 2015

Prijswinnaars Week van de Friet bekend!

Veldhoven, 9 december 2015 De organisatie van de Nationale Week van de Friet heeft de landelijke winnaars bekend gemaakt van 50x een Jaar lang gratis friet of een van de vele andere leuke prijzen. In totaal waren er door de organisator 190 prijzen te verdelen. Ook tijdens de tweede editie van de campagneweek van het frietje (van 3 tot en met 11 oktober) konden consumenten weer meedoen aan een...
13 okt 2015

ProFri kijkt terug op geslaagde 2e editie van De Week van de...

Veldhoven | 13 oktober 2015 Van 3 t/m 11 oktober vond de tweede editie van de Nationale Week van de Friet plaats. Meer dan 600 landelijk gespreide frituurprofessionals hebben hun best gedaan om het populaire frietje in een positiever daglicht te zetten. Dat het frietje voor jong en oud nog altijd een feest is, werd ook nu weer duidelijk. Het frietje past prima in een verantwoorde leefstijl, daar is...
12 okt 2015

Susan van der Weijden ontvangt De Parel van het Jaar Award...

Susan van der Weijden van Snackbar Wip-in in Callantsoog viel dit jaar de eer toe en kreeg voorafgaande aan de bekendmaking van de Cafetaria Top 100 uit handen van Hans Hus, de voorzitter van vakvereniging ProFri, de Award uitgereikt. Een twintigtal medewerkers zijn door hun werkgever of collega's aangemeld voor de Parel van het Jaar Award. Hieruit heeft een jury vijf medewerkers genomineerd en...
09 okt 2015

Nominaties bekend van de Parel van het Jaar Award 2015

Veldhoven | 9 oktober 2015 Een twintigtal medewerkers zijn door hun werkgever of collega's aangemeld voor de Parel van het Jaar Award. Een aantal van hen zijn voorgedragen door klanten. Hieruit zijn vijf medewerkers genomineerd. Een van deze genomineerden wordt gekozen tot de Parel van het Jaar 2015. Een prijs die sinds 2013 door de Vereniging Professionele Frituurders in samenwerking met...
18 sept 2015

In stad Groningen staat De Mooiste Snackvitrine van...

Uitslag vakwedstrijd: De Mooiste Snackvitrine van Nederland 2015 Veldhoven | 21 september 2015 De Vereniging Professionele Frituurders is de afgelopen maanden op zoek geweest naar het bedrijf dat haar friet, snacks en andere lekkernijen het meest verleidelijk voor de consument presenteert. In de stad Groningen werd de jury verrast met een bijzondere vitrine in het theater van Marco Agema; Grandtaria...
18 sept 2015

Eerste Prettetter -en Droeftoeter Awards uitgereikt

Tijdens de algemene ledenvergadering reikte voorzitter Hans Hus ProFri's eerste Prettetter –en Droeftoeter Awards uit. Veldhoven | 21 september 2015 De Prettetter Award in de categorie Bekende Nederlanders ging naar Linda de Mol. Linda heeft haar nominatie en prijs te danken aan haar stevige uitlatingen over de doorgeschoten gezondheidsrage in het maart-nummer van haar populaire magazine LINDA. en...
18 sept 2015

50e Keurmerk uitgereikt aan Snacksalon 't Middelpunt uit...

Goed Gefrituurd Keurmerk aan steeds meer gevels van professioneel friturend Nederland Veldhoven | 21 september 2015 Tijdens de algemene ledenvergadering ontvingen vandaag vier leden van ProFri het Goed Gefrituurd Keurmerk, waaronder het 50e keurmerk. Een eerste mijlpaal die is bereikt sinds de introductie van het keurmerk door ProFri eerder dit jaar. De volgende bedrijven ontvingen uit handen van...
18 sept 2015

Oma Bobs ontvangt drie 100% Exclusiviteitszegels

Erkenning van kwaliteitsproducten die uitsluitend via professionele frituurders verkrijgbaar zijn Jurgen Ottenhoff van Oma Bobs Snacks heeft vandaag uit handen van Hans Hus, voorzitter van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri), maar liefst drie 100% Exclusiviteitszegels in ontvangst mogen nemen. De 100% Exclusiviteitszegels zijn toegekend aan de drie meest populaire snacks van...
18 sept 2015

Meer dan 600 bedrijven doen mee aan de 2e editie van de Week van...

Veldhoven | 18 september 2015 Net zoals het afgelopen jaar komen zo vlak voor de campagneweek van ons frietje nog dagelijks aanmeldingen binnen van frituurbedrijven die nog mee willen doen. Geen enkel probleem, want er is rekening gehouden met ruim 800 deelnemers aan de 2e editie van de Nationale Week van de Friet. Er is dus nu nog voldoende promotiemateriaal beschikbaar. Aanmeldingen...
17 sept 2015

In memoriam - John Flux

Met droefheid hebben wij kennis genomen van het veel te vroeg overlijden van de heer John Flux. Ondanks het besef, dat door zijn ziekte het afscheid in het verschiet lag, zijn wij toch vol ongeloof dat hij niet meer in ons midden is. John was een gewaardeerd lid en een topper in ons vakgebied. Hij deelde graag zijn kennis met anderen en voor velen was hij een voorbeeld. Wij wensen familie en...
10 sept 2015

LET OP: SPOOKFACTUUR BUREAU STEMRA

Veldhoven | 10 september 2015 Vandaag belden meerdere leden met het secretariaat met vragen over een ontvangen factuur van 'bureau stemra'. Een factuur die erg lijkt op de facturen die bedrijven ontvangen van Buma Stemra, Sena en Videma. Navraag leerde snel dat het om een spookfactuur gaat. Onze contactpersoon bij Buma laat hun juridische afdeling er direct naar kijken en zou ons...
09 sept 2015

Nationaal Friet Alarm

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur precies wordt in het kader van rampenbestrijding de sirene getest. Het signaal duurt onafgebroken 1 minuut en 26 seconden. Als u dan de sirene hoort, weet u dat er niets aan de hand is. Nou, dat was op de eerste maandag van oktober 2014 in Helvoirt zeker wél het geval! René & Marieke Jacobse van Cafetaria De Pieper in Helvoirt over hun...
09 sept 2015

Ruim 250 kinderen in je zaak!

Tijdens de Nationale Week van de Friet 250 kinderen in je zaak en dan ook met z'n allen frietjes maken! Hoe doe je dat? Jurgen en Nancy Egberts deden het en maakten het afgelopen jaar er een week lang een groot feestje van. Jurgen & Nancy Egberts van Cafetaria Litjes in 's-Heerenberg over hun Week van de Friet: Wij hebben bij de eerste editie van de Nationale Week van de Friet de lagere scholen...
02 sept 2015

Vier bedrijven genomineerd in de kunst der verleiding

De Mooiste Snackvitrine van Nederland 2015 Veldhoven | 2 september 2015 Welke cafetaria heeft de mooiste snackvitrine van Nederland? Binnenkort weten we het! De Vereniging Professionele Frituurders is de afgelopen maanden op zoek geweest naar het bedrijf dat haar snacks en andere lekkernijen het meest verleidelijk voor de consument presenteert. Consumenten verleiden"Vakmanschap bij cafetaria's,...
25 aug 2015

Komt jouw medewerker in aanmerking voor de Parel van het Jaar...

Veldhoven | 25 augustus 2015 Het Nederlands Frituurcentrum organiseert in opdracht van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) de verkiezing “De Parel van de Frituursector”. Een prijs die jaarlijks uitgereikt wordt aan die medewerker of medewerkster die zich op een bijzondere manier verdienstelijk maakt voor zijn of haar werkgever en daarmee een voorbeeld is voor iedereen die werkzaam is in...
05 aug 2015

ProFri organiseert dinsdag 22 september speciale partnerdag

Veldhoven | 5 augustus 2015 De Algemene Ledenvergadering van vakvereniging ProFri vindt dit jaar plaats op maandag 21 september 2015 in combinatie met de beurs "Horeca & Food Inspiratie" in Hardenberg. Normaal gesproken zijn partners van harte welkom tijdens deze vergadering. Dit jaar kiezen we ervoor om alle partners uit te nodigen voor een speciale partnerbijeenkomst voor opening van de beurs...
04 aug 2015

Algemene Ledenvergadering op maandag 21 september 2015

De Algemene Ledenvergadering van vakvereniging ProFri vindt dit jaar plaats op maandag 21 september 2015 in Hardenberg. In het ochtendprogramma - wat begint om 11.00 uur - komen o.a. de verenigingszaken aan bod en worden de winnaars bekend gemaakt van ProFri's eerste vakwedstrijd "De Mooiste Snackvitrine van Nederland 2015". Tijdens de middag staan er twee thema's op het programma: Online...
17 juli 2015

Het frietje is van ons allemaal

Veldhoven | 17 juli 2015 Naast de toonaangevende formulehuizen FHC, FFC, Sligro en Snackpoint omarmt nu ook Koninklijke Horeca Nederland de Nationale Week van de Friet. De kosten van deelname is nu ook voor leden van KHN hetzelfde als voor leden van vakvereniging ProFri, de initiatiefnemer van de campagneweek van ons frietje. Koninklijke Horeca Nederland zal haar leden actief gaan informeren over de...
16 juli 2015

Reuring in krokettenland op Radio 1

Veldhoven | 16 juli 2015 Radio 1 maakte vanmiddag de reuring in krokettenland wat luchtiger. Niet alles correct, maar de 'ruzie' tussen Royaan en ProFri wordt hiermee wel wat gerelativeerd. 
16 juli 2015

Publicatie ProFri wordt zwaar aangezet door de Telegraaf

Veldhoven | 16 juli 2015 Het artikel in de Telegraaf brengt heel wat teweeg! 'Knallende ruzie' is erg zwaar aangezet, maar het trekt wel de aandacht van de lezer en andere media. Op de voorpagina én pagina 3 van de Telegraaf! Die hadden we – toen we gisteren door de verslaggever van de Telegraaf gebeld werden – niet zien aankomen! Er is in kroket -en friet minnend Nederland natuurlijk wel wat meer...
11 juli 2015

Voorlopig blijft het alleen bij de Nationale Week van de...

Veldhoven | 10 juli 2015 De wegen van Oma Bobs en ProFri hebben elkaar onlangs gekruist. Ook Oma Bobs heeft als kleine fabrikant van ambachtelijke kroketten gekozen de vakvereniging te ondersteunen. Tot onze spijt gebruikt Royaan dit nu als argument om de gesprekken met ProFri over het overdragen van de organisatie van haar actieweek "Week van de Croquette" aan de brancheorganisatie,...
07 juli 2015

Goed Gefrituurd Keurmerk voor bedrijf van voorzitter ProFri

Veldhoven - Nootdorp | 7 juli 2015 Het bedrijf van Hans Hus, Kwalitaria Parade in Nootdorp, is absoluut keurmerkwaardig. Hans Hus is voorzitter van vakvereniging ProFri en koos er voor om eerst samen met zijn zoon Dennis, die de zaak geleidelijk van vader overneemt, de puntjes op de i te zetten alvorens het Goed Gefrituurd Keurmerk aan te vragen. Een aantal verbeterpunten kwamen naar voren bij het...
07 juli 2015

Oma Bobs kiest voor partnerschap met ProFri

Veldhoven | 7 juli 2015 Als het gaat om vakmanschap en het bereiden van de lekkerste producten, dan kruisen de wegen van Oma Bobs en ProFri. De producten worden bij Oma Bobs met de groots mogelijke zorg ontwikkeld en gemaakt met de beste verse ingrediënten. Een professionele bereiding zorgt vervolgens voor het beste resultaat. Met het partnerschap onderschrijven zij de doelstelling van de...
02 juli 2015

Er komt geen statiegeld op kleine pet-flessen en blikjes

Veldhoven | 2 juli 2015 In eerdere berichtgevingen heeft ProFri haar zorgen geuit over de gevolgen van de eventuele invoering van statiegeld op kleine plastiek flessen en blikjes. Vakvereniging ProFri heeft, mede namens een aantal toonaangevende formule- en franchiseorganisaties, staatssecretaris Mansveld van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu dringend verzocht om de bestaande afspraken over...
21 mei 2015

ProFri kiest voor NieuweStroom

Veldhoven | 21 mei 2015 We hebben ons als ProFri verdiept in de energiemarkt en de mogelijkheden voor onze leden om te besparen op de energiekosten. Op basis daarvan bevelen wij NieuweStroom aan als energieleverancier. Anders dan dat de naam doet vermoeden, levert NieuweStroom binnenkort ook gas. Waarom NieuweStroom: de blijvend lagere kosten (mede door het ProFri-ledentarief), maar ook de...
20 mei 2015

Best Bite Frikandel blijft 100% exclusief voor het professionele...

Hamont (B) - Veldhoven | 20 mei 2015 Sales manager Nederland Maurice de Kroon van Vanreusel Snacks uit België ondertekent de verklaring dat de Best Bite Frikandel, exclusief blijft voor het professionele kanaal. Hiermee weten ondernemers zeker dat ze zich met de frikandellen van Vanreusel kunnen blijven onderscheiden ten opzichte van het retailkanaal. Ter bekroning van de beloofde exclusiviteit...
17 mei 2015

Frituurders tegen invoering statiegeldregeling op blikjes en...

Veldhoven | 17 mei 2015 Recentelijk bereiken ons berichten, dat er in de politiek een beweging is ontstaan, die pleit voor het doorvoeren van statiegeld op kleine plastiek flessen en blikjes fris en water. Hier zijn we zeer van geschrokken, omdat dat een zeer negatieve invloed zal hebben op de bedrijfsvoering van cafetaria’s, snackbars en andere frituurbedrijven, waar de verkoop van flesjes en...
11 mei 2015

Wedstrijd ‘Mooiste Snackvitrine’ van start

Veldhoven | 11 mei 2015 Welke cafetaria heeft de mooiste snackvitrine van Nederland? Vakvereniging ProFri gaat de komende maanden op zoek naar het bedrijf dat haar snacks en andere lekkernijen het meest verleidelijk presenteert. Het vakmanschap komt bij cafetaria's, snackbars en andere frituurbedrijven onder meer tot uiting door de manier van presenteren van de producten. Het moet zo zijn dat je als...
11 mei 2015

ProFri doet aangifte bij politie

ProFri doet aangifte bij politie n.a.v. het artikel dat afgelopen zaterdag 9 mei is verschenen in de regionale dagbladen van Wegener. De krant kopte: 'Snel geld nodig? Overval een snackbar' Met deze kop van het artikel en de wijze waarop het is geschreven zet de redactie mensen aan tot het plegen van een misdrijf. Dat was in elk geval de mening van de verschillende ondernemers die het artikel...
22 apr 2015

ProFri lanceert protest-site rondom AD Friettest

Veldhoven | 22 april 2015 A.s. zaterdag verschijnt de 4e editie van de AD Friettest, waarvan op vrijdag de winnaar al bekend wordt gemaakt. De 144 ondernemers die door het AD bezocht zijn hebben vorige week een brief ontvangen met de tekst die over hen gepubliceerd gaat worden. Men kon tot afgelopen maandag een weerwoord geven. Wanneer iemand een hoge notering heeft gehaald is er natuurlijk niets...
15 apr 2015

Samenwerking ProFri en ABN AMRO Verzekeringen

Veldhoven | 15 april 2015 Goed gefrituurd en Goed verzekerd ProFri en ABN AMRO Verzekeringen hebben voor het ABN AMRO Horeca Verzekeringsarrangement een unieke samenwerkingsovereenkomst gesloten. Door de samenwerking met ABN AMRO Verzekeringen kan ProFri zijn leden op het gebied van verzekeringen een aanzienlijk voordeel bieden. Mede hierdoor kan het rendement voor de leden worden vergroot. Dit...
02 apr 2015

Het Goed Gefrituurd Keurmerk helpt bij het verbeteren van je...

Begin februari hebben we als vakvereniging het Goed Gefrituurd Keurmerk geïntroduceerd en zijn inmiddels al 23 collega's voor dit keurmerk in aanmerking gekomen. Met trots hebben de eerste ondernemers het certificaat voor in de zaak al in ontvangst mogen nemen en het bijbehorende schildje voor aan de gevel. We hebben hiervan melding gemaakt op onze website. Ook de vakbladen hebben hierover geschreven...
18 mrt 2015

De Bourgondiër blijft 100% exclusief voor het professionele...

Tilburg- Veldhoven | 18 maart 2015 Marketing directeur Marcel Joosten ondertekent de verklaring dat het merk De Bourgondiër, exclusief blijft voor het professionele kanaal. Hiermee weten ondernemers in de klassieke horeca, catering en fastservice zeker dat ze zich met De Bourgondiër kunnen blijven onderscheiden ten opzichte van het retailkanaal. Ter bekroning van de beloofde exclusiviteit ontvangt...
16 mrt 2015

Professionele frituurders ontvangen keurmerk

Maandag 16 maart 2015 ontvingen de eerste professionele frituurbedrijven het Goed Gefrituurd Keurmerk. Dit keurmerk is een initiatief van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri), die de introductie hiervan bij haar oprichting in 2012 als een van haar speerpunten had benoemd. Omdat het keurmerk niet exclusief is voorbehouden aan leden van ProFri werd afgelopen jaar het Nederlands...
24 feb 2015

70 jaar bevrijding: Maak van je patatje een Frietje Vrede!

Amsterdam-Veldhoven | 24 februari 2015 Als tegenhanger van het patatje oorlog lanceert War Child het Frietje Vrede op 5 mei 2015, de dag dat Nederland 70 jaar bevrijding viert. Het streven is dat tijdens de zes weken durende actieperiode zoveel mogelijk cafetaria's, snackbars en frietkramen gaan deelnemen en het Frietje Vrede gaan verkopen. Ook andere verkoop- en uitgiftepunten van friet, zoals...
18 feb 2015

Linda de Mol als eerste genomineerd voor de Prettetter Award

Veldhoven | 18 februari 2015 Door haar openhartig pleiten voor de Vrijheid van Etensuiting is Linda de Mol door de Vereniging Professionele Frituurders als eerste genomineerd voor de 'Prettetter Award' in de categorie BN-ers. De winnaars van deze verkiezing worden bekendgemaakt tijdens de eerstkomende algemene ledenvergadering van de vakvereniging. Linda zal uiteraard voor de prijsuitreiking...
10 feb 2015

Professionele frituurders introduceren keurmerk

Veldhoven | 10 februari 2015 Sinds de start van vakvereniging ProFri in 2012 is het introduceren van een keurmerk voor professionele frituurbedrijven een van de belangrijkste speerpunten geweest, maar moest de nieuwe vereniging voorrang geven aan haar positionering. Nu er na 3 jaar een stevige basis staat en de grens van 500 leden in zicht lijkt te komen, gaat de Verenging Professionele Frituurders...
09 feb 2015

Regiobijeenkomsten in het teken van o.a. het keurmerk

Leden van ProFri hebben inmiddels via e-mail de uitnodiging ontvangen voor de regionale ledenbijeenkomsten in maart. In aansluiting op de vorige bijeenkomsten en de laatste algemene ledenvergadering wil de vakvereniging in elk geval de volgende onderwerpen met haar leden bespreken: Aantal mededelingen en actuele ontwikkelingen Introductie van het Goed Gefrituurd Keurmerk Toelichting nieuwe...
06 feb 2015

Focus verleggen naar lekker genieten

Weten de organistoren van de campagne Verantwoord Frituren wel dat je met de meeste vaste vetten van tegenwoordig weer gewoon verantwoord kunt frituren? Het klopt dat veel vaste vetten een tijdje niet goed geweest zijn. Dit kwam omdat de fabrikanten vloeibare – vaak goedkope – oliën zijn gaan harden om ze geschikt te maken om ermee te kunnen frituren of als grondstof te kunnen gebruiken bij de...
15 jan 2015

Cijfers bevestigen de zorg van ProFri

In een reportage van het NOS Journaal kwamen afgelopen maandag de cafetaria’s negatief in het nieuws. De betreffende uitzending was gebaseerd op cijfers en conclusies die op de Horecava door een onderzoeksbureau naar buiten zijn gebracht. Volgens de gepresenteerde gegevens zou 63% van de cafetaria's in de problemen zitten. Dit zorgelijke percentage komt helaas in de buurt van onze eigen...
06 jan 2015

Vakvereniging waarschuwde al eerder voor de praktijken van Rob...

Morgenavond om 22.00 uur komt de werkwijze van Rob Geus aan de orde in het Tv-programma Rambam van de VARA. Afgelopen jaar heeft hij ook een aantal leden van vakvereniging ProFri benaderd. Een aantal van hen zocht vervolgens contact met het secretariaat. Na de eerste voorstellen te hebben gelezen gaf ProFri de betreffende leden een negatief advies. Waarop Rob Geus de vakvereniging rechtstreeks...
24 dec 2014

Vraag je klanten om deel te nemen aan de Nationale Eet Test...

We hebben de voorbije dagen contact gehad met Eyeworks, de programmamaker van De Nationale Eet Test. Zij zijn weer gestart met de voorbereidingen van de opname van de editie 2015. De show heeft dezelfde opzet als de Nationale IQ test, alleen gaat de Nationale Eet Test over de kennis over eten! Naar aanleiding van de ervaringen met de laatste editie is besloten om in het publieksvak ‘Snackers’ alleen...
03 dec 2014

ProFri beëindigd samenwerking met inkoopcluster Max Profit

Veldhoven | 3 december 2014 Zoals tijdens de algemene ledenvergadering is medegedeeld, heeft vakvereniging ProFri de samenwerking met Max Profit beëindigd. Aan dit besluit van het bestuur liggen meerdere redenen ten grondslag. Via een mailbericht zijn de leden geïnformeerd over dit besluit en de gevolgen voor de lopende contracten. In 2012 zijn ProFri en Max Profit een samenwerking aangegaan,...
27 nov 2014

ProFri stelt allergenen-stickers en informatie leaflets...

De Europese Unie heeft bepaald dat de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken voortaan op het etiket vermeld moeten worden. Voor niet-voorverpakte levensmiddelen die worden aangeboden in bijvoorbeeld restaurants en cafetaria's en ook bij de ambachtelijke slager en bakker, geldt dat vanaf 13 december 2014 de consument in de zaak geïnformeerd moet kunnen worden over deze...
28 okt 2014

Oproep van winnaar Cafetaria Top 100 - Edwin van Es: "Word...

Veldhoven | 28 oktober Edwin van Es is een frituurambachtsman in hart en nieren. Zijn bedrijf Bon Appetit in Rijsbergen vindt zichzelf steeds opnieuw uit. Samen met echtgenote Kim trekt hij er om de haverklap de aandacht mee. Terwijl een fikse aanbouw net gerealiseerd was, introduceerde Van Es onlangs weer iets nieuws. Hij kwam met geur als extra beleving. Van Es liet zelf een systeem ontwikkelen dat...
22 okt 2014

Reactie op persbericht Royaan over introductie ovensnacks in...

OPEN BRIEF AAN CEO BART BAKKER VAN ROYAAN Veldhoven | 22 oktober 2014 Beste Bart, De frituurpan mag ook wat ons betreft naar zolder! Echter niet vanwege de komst van jullie nieuwe ovensnacks, maar omdat de consument voor de lekkerste krokante friet, kroketten en andere gefrituurde lekkernijen bij de professionele frituurder moet zijn. N.a.v. het persbericht van vanochtend ben ik direct naar AH...
14 okt 2014

Frietje positief onder de aandacht

Veldhoven, 14 oktober 2014 Van 4 t/m 12 oktober vond de eerste editie van de Nationale Week van de Friet plaats. Zo'n 800 frituurprofessionals sloten zich aan bij deze promotiecampagne. Centraal stond de doelstelling het populaire frietje in een positiever daglicht te zetten. Want de afgelopen jaren is friet met veel negatieve vooroordelen geconfronteerd. In vrijwel alle gevallen onterecht, dus tijd...
08 okt 2014

9 oktober uitgeroepen tot Nationale Krokettendag

Veldhoven | 8 oktober 2014 Voor velen geheel onverwacht, maar geheel passend binnen de Nationale Week van de Friet, is 9 oktober uitgeroepen tot Nationale Krokettendag. De kroket staat in nederland op een eervolle tweede plaats als het gaat om gefrituurde lekkernijen. Wat staat er dan op de 1e plaats??? Friet natuurlijk! En waarom 9 oktober? Het is nu toch de Nationale Week van de Friet?! Deze...
07 okt 2014

Kinderarbeid aan de wieg van Herfstvakantie

Veldhoven | 7 oktober 2014 Vanaf komende week sluiten de eerste scholen hun deuren weer voor een week of soms zelfs wel twee weken; de Herfstvakantie is in aantocht. Wordt het een late zonvakantie, gewoon lekker onbezorgd thuis buiten spelen, speeltuin of pretpark, een fietsvakantie? Allerlei mogelijkheden en Nederland maakt er gebruik van! Maar waar niemand meer bij stilstaat is dat de oorsprong...
03 okt 2014

Nederlandse aardappeloogst breekt records

Goede vooruitzichten eerste Nationale Week van de Friet Was Nederland in 2013 al de grootste aardappelverwerker en producent van friet, ook in 2014 voert ons land waarschijnlijk weer de Europese ranglijst aan. De aardappeloogst is inmiddels goed op gang gekomen en de verwachtingen zijn dat er recordhoeveelheden worden aangevoerd. Gunstig voor de aardappel- en frietliefhebbers, minder gunstig voor de...
02 okt 2014

Week van de Friet gelanceerd

Veldhoven, 2 oktober 2014 De eerste Nationale Week van de Friet is woensdagmiddag 1 oktober van start gegaan. In gezelschap van branche- en vakgenoten presenteerde Frans van Rooij de achtergronden en de aanpak. Van Rooij is oprichter van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en initiatiefnemer van deze actieweek. Kort samengevat: het frietje heeft alle recht op een veel positiever imago en...
05 sept 2014

Acrylamide in voeding sinds de mens zijn eten begon te...

Veldhoven | 8 september 2014 Uit een voorlopige evaluatie van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA komt naar voren dat acrylamide in voedingsmiddelen een gevaar voor de volksgezondheid kan betekenen. Acrylamide is een stof die van nature in voedingsmiddelen ontstaat door ze te bereiden bij hoge temperaturen, bijvoorbeeld bij bakken, roosteren of frituren. Deze stof is dan ook...
02 sept 2014

Meer kannibalisme door introductie Kwekkeboom ovensnacks

Veldhoven | 2 september 2014 Reactie ProFri n.a.v. de introductie van de ovensnacks van Royaan onder de merknaam Kwekkeboom Royaan en ProFri zijn kort na de oprichting van de vakvereniging een partnerovereenkomst aangegaan. In deze schriftelijk aangegane overeenkomst staat onder meer dat het partnerschap niet zal leiden tot enige voorkeursbehandeling en dat partijen steeds kritisch naar elkaar...
25 aug 2014

Oproep levert veel respons op voor Parel van het Jaar Award

Veldhoven | 25 augustus 2014 De oproep van vakvereniging ProFri via Twitter en Facebook levert veel respons op. Niet alleen ondernemers en collega’s, maar ook bezoekers van cafetaria’s, snackbars en andere frituurbedrijven hebben al verschillende medewerkers voorgedragen voor een nominatie. Het Nederlands Frituurcentrum organiseert in opdracht van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) de...
25 aug 2014

ProFri presenteert ledenvoordelen op nieuwe wijze

Veldhoven | 25 augustus 2014 De Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) heeft primair de focus op vakkennis en vakmanschap, het bevorderen ervan en het zichtbaar maken richting de consument. Hiermee onderscheidt ProFri zich van de meeste andere ondernemersverenigingen in de horeca. Toch blijken juist de ledenvoordelen in eerste instantie ondernemers over de brug te helpen om lid te worden. Dit...
12 aug 2014

ProFri helpt frituurprofessionals bij allergenenwetgeving

Veldhoven | 12 augustus 2014 Op 13 december 2014 treedt de ‘Warenwetregeling allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen’ in werking en zijn ondernemers vanaf dat moment verplicht om in hun zaak informatie voor de consument beschikbaar te hebben over allergenen in de producten die worden aangeboden. Er wordt over dit onderwerp veel geschreven en niet alle informatie is even duidelijk....
06 aug 2014

Cafetaria's werken aan erkenning

Veldhoven, 6 augustus 2014 In de strijd om de gunst van de consument als het gaat om gemaksvoeding, waaronder het afhalen van maaltijden (out-of-home zoals dat in vaktermen heet) wordt er in de wereld van de cafetaria's hard gewerkt aan imago- en productverbetering. ProFri, de vereniging van professionele frituurders in Nederland neemt hierin het voortouw. Enerzijds door voor de consument zeer...
23 juli 2014

Professionele frituurders kunnen zich weer aanmelden voor de...

Agenda: Week van de Friet, Keurmerk en voedselallergenen Veldhoven | 23 juli 2014 ProFri organiseert als vakvereniging sinds de oprichting in 2012 o.a. twee keer per jaar regionale ledenbijeenkomsten. Bestaande leden konden al collega's uitnodigen om hierbij aanwezig te zijn en op deze manier kennismaken met de vereniging. Bij de bijeenkomsten in september zijn dit keer ook de deelnemers van de 1e...
27 juni 2014

Duidelijkheid over samenstelling van frituurvetten en...

Veldhoven | 27 juni 2014 De nieuwe etiketteringsverordening, die op 13 december aanstaande van kracht zal gaan, zal meer duidelijkheid geven over de samenstelling van levensmiddelen. Zo moeten in dalende volgorde van gewicht alle ingrediënten in het levensmiddel opgenomen worden op de ingrediëntenlijst. Bovendien moeten de ingrediënten met hun specifieke benaming benoemd worden. Kortom, meer...
24 juni 2014

In memoriam: Richard van Dop

Veldhoven | dinsdag 24 juni 2014 We zijn getroffen door het overlijden van ons zeer gewaardeerde lid Richard van Dop, ondernemer van Cafetaria De Parel in 's-Gravenzande. Een man met een groot hart voor de frituurbranche die graag zijn kennis deelde met zijn collega's. Wij wensen zijn vrouw Bianca en kinderen, naaste familie en medewerkers van de Parel sterkte toe bij het verwerken van dit grote...
18 apr 2014

Open brief aangaande de AD friettest 2014

Deze brief is gericht aan Paul Hovius, redacteur en verantwoordelijke bij het AD voor de jaarlijkse AD Friettest. Veldhoven | 18 april 2014 Beste Paul, Met het Fers Friethuys uit Alphen is er een prima winnaar uit de bus gekomen van de jaarlijkse AD Friettest. Knap hoe de twee ondernemers in zo'n korte tijd het frituurvak zich eigen hebben gemaakt. Maar wat ben ik geschrokken van de reacties van...
14 apr 2014

ProFri gaat volgende fase in op weg naar het Keurmerk

Veldhoven | 14 april 2014 Tijdens de regionale bijeenkomsten die vakvereniging ProFri de afgelopen weken voor haar leden heeft georganiseerd, stond o.a. het keurmerk centraal. De aanwezige leden reageerden positief op de uitwerking van de verschillende onderdelen en de weg die het bestuur naar dit keurmerk heeft uitgestippeld. Hiermee is het beoogde keurmerk weer een stap dichterbij gekomen. Sinds...
27 mrt 2014

Gegarandeerde exclusiviteit met kroketten van De Jong

Veldhoven | 27 maart 2014 Jong Food B.V. uit Rijen heeft voor haar 25% Rundvleeskroket en Goulashkroket, het 100% Exclusiviteitszegel gekregen van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Op 27 maart 2014 tekende Koen de Jong de verklaring die hoort bij het zegel van vakvereniging. Jong Food kent zijn ontstaan in 1927 als Tilburgse Slagerij H.A. de Jong. In die tijd gevestigd aan de...
10 mrt 2014

Professionele frituurder krijgt opnieuw exclusiviteit

Veldhoven | 10 maart 2014 Professionele frituurder krijgt exclusiviteit voor de Brander Mayonaise Oliehoorn heeft voor haar onlangs geintroduceerde saus, de Brander Mayonaise, het 100% Exclusiviteitszegel van de Vereniging Professionele Frituurders aangevraagd en verkregen. Vandaag werd het zegel door Hans Hus, voorzitter van de vakvereniging (links op de foto), uitgereikt aan David Muntjewerff,...
07 mrt 2014

Workshop Online bestellen, wel of niet uitstellen?

Veldhoven | 7 maart 2014 In samenwerking met de organisator van de beurs Horeca & Food Inspiratie in Vennray organiseert vakvereniging ProFri tijdens de beursdagen de workshop "Online bestellen, wel of niet uitstellen?" Meer dan 75% van de consument bestelt soms of regelmatig producten online. Dit aantal is nog steeds groeiende. Deze toename is ook in de horeca. Volgens kenners komt dit omdat de...
06 mrt 2014

Openbaarmaking inspectieresultaten door NVWA

Veldhoven | 6 maart 2014 OPROEP N.A.V. BRIEF NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) Met deze oproep wil vakvereniging ProFri snel inventariseren wie van de leden de afgelopen weken een brief heeft ontvangen van de NVWA betreffende de openbaarmaking van de inspectieresultaten. In de media werd verteld dat het eerst alleen om de lunchrooms zou gaan, maar uit diverse reacties blijkt dat ook een...
05 mrt 2014

Belangrijke mededeling omtrent facturen Buma en Sena

Veldhoven | 5 maart 2014 Naast de factuur voor de contributie heeft een deel van de leden eind januari ook een factuur voor de Buma -en Sena rechten via de vakvereniging ontvangen. En indien van toepassing ook voor Videma. De meesten leden hebben inmiddels zoals verzocht de rekening tijdig voldaan. Hierdoor kan ProFri de afspraken met de 3 genoemde organisaties nakomen, zodat voor de betreffende...
28 feb 2014

Online bestellen, wel of niet uitstellen?

Veldhoven | 28 februari 2014 "Online bestellen, wel of niet uitstellen?", een van de onderwerpen die aan de orde komen tijdens de regionale ledenbijeenkomsten van vakvereniging ProFri Meer dan 75% van de consument bestelt soms of regelmatig producten online. Dit aantal is nog steeds groeiende. Deze toename is ook in de horeca. Volgens kenners komt dit omdat de consument meer gemak wil, liever niet...
25 feb 2014

Uitnodiging beurs Horeca & Food Inspiratie Venray

Veldhoven | 25 februari 2014 Op 17, 18 en 19 maart zijn weer de Horeca & Food Inspiratie dagen in Venray. Met een vernieuwde naam en een branche breed concept voor alle hospitality en foodservice aanbieders, wil de beursorganisator in 2014 het succes van de beurs verder uitbouwen. De vakbeurs springt in op de marktverbreding en groeimarkten binnen de foodservice branche: groeiende vraag naar...
24 feb 2014

Hard op weg naar 800 deelnemers

Veldhoven | 24 februari 2014 De Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) streeft als initiatiefnemer van de Nationale Week van de Friet voor de eerste editie in het najaar naar ruim 800 deelnemers. Met ruim 300 aanmeldingen en toezeggingen ligt de organisatie goed op koers. Toch roept ProFri alle frituurders op om zich zo snel mogelijk aan te melden als deelnemer van de Week van de Friet en niet...
21 feb 2014

Belangrijke onderwerpen op agenda vakvereniging

Veldhoven | 21 februari 2014 In maart en april organiseren we als vakvereniging weer de regionale ledenbijeenkomsten. Met deze bijeenkomsten willen we zo dicht mogelijk bij onze leden staan en met elkaar in gesprek gaan over onderwerpen die ons iedere dag bezighouden. Ervaringen uitwisselen en van elkaar leren staan centraal tijdens de bijeenkomsten. Aanmelden voor deze bijeenkomsten kan eenvoudig...
17 feb 2014

Leeftijd-stickers nodig? Bestel ze gratis bij de...

De invoering van de leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcoholhoudende dranken en het verkopen van tabak, heeft veel vragen opgeleverd bij het secretariaat van ProFri. Ook werd er gevraagd naar leeftijd-stickers. Volgens de Drank- en Horecawet dient namelijk de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcoholhoudende dranken goed zichtbaar worden aangegeven bij de ingang van een horecabedrijf en...
04 feb 2014

Gratis plaatsen masterclasses van SVO beschikbaar

Veldhoven | 4 februari 2014 In samenwerking met opleidingspartner SVO stelt ProFri ook dit jaar weer enkele cursusplaatsen voor de verschillende Masterclasses gratis beschikbaar aan haar leden. Afgelopen jaar hebben de eerste leden van dit aanbod gebruik gemaakt. Deze masterclasses van SVO zijn bedoeld voor bedrijfsleiders en startende ondernemers. Het aanbod van de Masterclasses van SVO bestaat uit...
29 jan 2014

Bestuurslid Nieuwveld stapt op tijdens tv-opname van BNN

Veldhoven | 29 januari 2014 Onder valse voorwendselen zijn frituurprofessionals afgelopen maandag door BNN naar de studio gelokt. In Hilversum vonden de tv-opnames plaats van de Nationale Eettest, gepresenteerd door Paul de Leeuw. Dit programma wordt woensdag 5 februari a.s. om 20.30 uur uitgezonden op Nederland 1. Maandag bleek direct al bij binnenkomst dat de redactie met de frituurprofessionals...
27 jan 2014

Waarom niet “Week van de Cafetaria”?

Veldhoven | 27 januari 2014 Waarom "Week van de Friet" en niet "Week van de Cafetaria"? Deze vraag wordt ons geregeld gesteld. Een terechte vraag want het gaat ons als vakvereniging om de cafetaria's en andere professionele frituurders als totale onderneming. Van die ondernemingen willen wij graag de resultaten helpen te verbeteren. En het resultaat van deze ondernemingen wordt zeker niet alleen...
13 jan 2014

ProFri breidt haar diensten voor leden verder uit

Amsterdam | 13 januari 2014 Advies op maat ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders, maakte tijdens de Horecava bekend dat leden vanaf dit jaar bij haar ook terecht kunnen voor een advies op maat. Voor deze op maat gesneden adviezen heeft ProFri inmiddels deskundigheid in huis of werkt samen met daartoe gespecialiseerde personen of organisaties. Sinds de oprichting in 2012 werden...
13 jan 2014

Week van de Friet vandaag officieel geïntroduceerd aan...

Amsterdam, 13 januari 2014 ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders, lanceert in oktober 2014 de eerste Nationale Week van de Friet. Conform de doelstellingen van deze vereniging wil men de branche en haar producten middels deze activiteit promoten. Het verbeteren van het imago en bedrijfsresultaten van cafetaria's en andere frituurbedrijven zijn één van de doelstellingen op...

Zoeken