UITNODIGING | Op maandag 3 juni aanstaande houdt ProFri zijn jaarvergadering bij Hotel Van der Valk in Vianen. Alle leden en partners van de vakvereniging voor frituurprofessionals zijn van harte welkom. De ontvangst is vanaf 9.45 uur. De Algemene Ledenvergadering begint stipt om 10.30 uur. Tijdens de vergadering wordt Alide van Toor voorgedragen als beoogd bezoldigd voorzitter, terwijl voorman Frans van Rooij een groot deel van zijn taken neerlegt.

LEES VERDER

Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) houdt maandag 3 juni bij Hotel Van der Valk in Vianen een bijzondere jaarvergadering. Frans van Rooij (1959), die in 2011 de vereniging oprichtte, treedt tijdens de ALV terug. Als beoogd voorzitter wordt Alide van Toor (1965) voorgedragen. Zij was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk.

Na een loopbaan in de thuiszorg, switcht Alide van Toor als zij veertig lentes jong is. Met haar man John neemt zij een al lang bestaande cafetaria over in Meerkerk. John blijft op de vrachtwagen, Alide wordt de handen, voeten en het gezicht van de dorpszaak. Haar frietadres groeit uit tot een florerend bedrijf dat de harten van de Meerkerkers steelt. Hoewel het dorp nog geen 4000 inwoners telt, groeit de omzet van De Halte richting een solide en goed renderende middenklasser in de cafetariasector.

“Grote schoenen”

“Ik heb grote schoenen te vullen,” zegt Alide, verwijzend naar scheidend voorman Frans van Rooij. Over hem is wel eens geschreven dat er frituurvet door zijn aderen stroomt. Het aantal initiatieven dat hij nam in ruim twaalf jaar tijd, is enorm. Van keurmerken tot vakplatform Frituurwereld, van trendtours tot belangenbehartiging in allerlei vormen. Toen De Volkskrant Van Rooij in 2017 portretteerde, vroeg de verslaggever hem verwonderd: “U bent dat állemaal?” Frans mompelde “Eh, ja.” Van Rooij’s opvolger maakte de afgelopen maanden kennis met de branche. “Ik schrik enorm nu ik zie hoe moeilijk veel collega’s het hebben,” zegt ze.

Bestuursleden

Alide zal op maandag 3 juni samen met Arjan Verploegen (De Heuve, Beuningen) worden voorgedragen als nieuw bestuurslid. Nadat de leden hebben ingestemd, kiezen Alide’s mede-bestuursleden haar formeel in functie. Naast de bestuursverkiezing en andere verenigingszaken, komen ook actuele kwesties aan bod in Vianen. In het ochtendprogramma zal onder meer aandacht worden besteed aan de SUP-wetgeving, de op handen zijnde Snackwet en ontwikkelingen op het gebied van energie en frituurvetonderzoek.

Verder zijn bij Van der Valk in Vianen op maandag 3 juni kleine informatieve stands (zogenaamde PIP’s) te bezoeken, worden bedrijven die keurmerken behaalden in het zonnetje gezet én wordt er in de middag gedebatteerd aan de hand van actuele stellingen. Ook wordt vooruitgeblikt naar het Frituurwereld Event 2024 en de nieuwe editie van de Nationale Smulgids.

 

NAAR AANMELDEN (OF AFMELDEN)

ProFri’s online opleidingen voor de branche, de zogenaamde e-learnings, zijn nu voor leden van de vakvereniging helemaal gratis. Dankzij steun van ProFri’s personele partners Connexie en Fooks kunnen de leden voortaan helemaal kosteloos zichzelf en hun medewerkers scholen via de online tools.

In opdracht van ProFri ontwikkelde het Nederlands Frituurcentrum jaren geleden al het digitaal leer- en ontwikkelplatform Werkenaankennisenvakmanschap.nl. Op dit platform zijn online trainingen te vinden als vakantie- en weekendmedewerker, basiskennis softijs en milkshakes, basiskennis voedselallergenen, basiskennis voedselhygiëne voor medewerkers, aankomend medewerkers fastservice en voedselhygiëne voor leidinggevenden. Voorheen kostten de eenvoudig te gebruiken modules 35 euro en de uitgebreidere trainingen 70 euro. Leden van ProFri kunnen ze nu dus helemaal gratis benutten.

Opleiden is verplicht

Overigens is het opleiden van medewerkers geen vrijblijvendheid. Werknemers zijn verplicht scholing aan te bieden die nodig is om werkzaamheden naar behoren te kunnen uitvoeren. Sinds 2022 geldt verder voor de werkgever de verplichting de kosten te betalen. Dit geldt ook voor alle eventuele bijkomende kosten, zoals studiemateriaal, reiskosten en examengelden. Bovendien wordt ‘noodzakelijke scholing’ beschouwd als arbeidstijd voor medewerkers.

"Krachtiger bedrijf"

Mede dankzij Fooks en Connexie helpen we leden van ProFri dus om kosteloos aan deze wettelijke verplichting te kunnen voldoen. En vergeet niet: opleidingen dragen bij aan de kracht van jouw bedrijf. Goed opgeleide mensen versterken jouw frituurzaak.

Lidmaatschapsnummer = kortingscode

Het lidmaatschapsnummer staat vermeld op de factuur van de contributie, maar kan ook worden opgevraagd bij het secretariaat van de vakvereniging (info@profri.nl).

Jouw lidmaatschapsnummer zet het winkelmandje op nul. In verband met het vastleggen van persoonsgegevens en privacyregels wordt geadviseerd om jouw medewerkers zichzelf te laten inschrijven. Direct na de bestelling kan met de module worden begonnen. Wanneer de cursus volledig is afgerond ontvangt de deelnemer digitaal een bewijs van deelname.

Hier vind je het online leer- en ontwikkelplatform Werkenaankennisenvakmanschap.nl.

De ILT neemt maatregelen tegen cafetaria’s die zich niet houden aan de nieuwe verpakkingsregels. Tot nu toe deelde de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) bij diverse frituurzaken waarschuwingen uit. Maar begint de inspectiedienst dezer dagen met strengere controles in de branche. De Inspectie verzoekt vakvereniging ProFri dringend om leden en niet-leden hiervoor te waarschuwen. 

Ten eerste zal gecontroleerd worden of jij eten en drinken dat ter plaatse wordt genuttigd - binnen of op terras - niet meer serveert in eenmalige plastic houdende bakjes en bekers. Dit is namelijk sinds 1 januari 2024 niet meer toegestaan.

Formeel gaat het bij dit verbod alleen om plastic houdende bakjes en bekers voor eenmalig gebruik. Indien toch gebruik wordt gemaakt van deze producten dan zijn veel aanvullende eisen van toepassing zoals inzameling, recycling en een recycling-boekhouding. Deze eisen zijn in de cafetariapraktijk onwerkbaar. Producten waar geen plastic in zit vallen niet onder de SUP regelgeving en daar zijn deze aanvullende eisen niet op van toepassing.

Regels voor afhalers
Wat afhalers betreft: als de klant vraagt om een alternatief voor eenmalige plastic houdende verpakkingen, dan moet jij als de ondernemer een herbruikbaar alternatief kunnen bieden. Je mag meegebrachte pannetjes en bakjes van klanten weigeren, maar moet wèl een herbruikbaar alternatief voorhanden hebben. Dat herbruikbare alternatief mag ook van afwasbaar plastic zijn.
 
Geen controle op meerprijs
Niet gecontroleerd zal worden of jij een meerprijs vraagt voor eenmalige plastic houdende verpakkingen die je meegeeft aan afhalers. Deze maatregel gold kortstondig na 1 juli 2023. Maar in de Tweede Kamer waren zoveel bezwaren tegen deze SUP-vergoeding dat de maatregel in elk geval tot het einde van dit jaar niet wordt gehandhaafd.
 
“Veel overtreders”
Dat bij komende controles onmiddellijk sancties door de ILT kunnen worden opgelegd, is niet voor niets. De afgelopen weken kreeg de ILT signalen dat veel cafetaria’s en andere foodverkopers niet voldoen aan de regels.

Om deze reden, komen ondernemers er bij overtredingen niet altijd meer af met een waarschuwing. De ILT gaat nu mogelijk over tot ‘bestuursrechtelijk en/of strafrechtelijk optreden’. In de praktijk betekent dit dat overtreders beboet/gestraft kunnen worden. 

Dus:

  1. Geen eenmalige plastic houdende bakjes en bekers meer voor eters ter plekke. 
  2. Bij gebruik van plastic houdende bakjes en bekers bij afhalen en bezorgen moet je de klanten een herbruikbaar (afwasbaar) alternatief bieden óf hen toestaan dat ze eigen herbruikbare verpakkingen meenemen voor hun bestelling.
  3. Tot eind 2024 controleert de ILT níet of je een meerprijs vraagt voor afhaalbestellingen die in eenmalige, plastic houdende verpakkingen worden meegegeven.

VACATURE

Heb jij een warm hart voor de makers van gefrituurde lekkernijen? Dan ben jij misschien het nieuwe boegbeeld voor ProFri!

Wegens het terugtreden van voorman Frans van Rooij, zoekt vakvereniging ProFri een bezoldigd voorzitter als inspirerend, vasthoudend en daadkrachtig boegbeeld van de vaderlandse frituurbranche.

Over ProFri:

  • De Vereniging Professionele Frituurders, kortweg ProFri, is de vakvereniging voor de Nederlandse frituur. Bij ProFri zijn honderden ondernemers met cafetaria’s, snackbars en frituren aangesloten.
  • Sinds 2012 werkt ProFri via onder meer keurmerken, vakbijeenkomsten, informatiedeling en collectieve belangenbehartiging aan de opwaardering van het vak- en bakmanschap en de bevordering van het imago.
  • Dit doet ProFri primair voor zijn honderden leden in het land, maar het werk van de vakvereniging straalt af op de gehele branche, die bestaat uit circa 5500 overwegend kleinschalige frituurbedrijven.
  • Initiatieven, merken en diensten van ProFri zijn onder meer vakplatform Frituurwereld, vakevenement Frituurwereld Event, ledenplatform Frietbook, keurmerken Goed Gefrituurd en Met Goud Bekroond en reviewplatform Smulscore annex de Nationale Smulgids.
  • Vakvereniging ProFri is betrokken bij beleidsvorming. Voor de versterking van zijn positie in politiek Den Haag werkt de vakvereniging samen met Ondernemend Nederland (ONL). Verder ijvert ProFri actief voor erkende passende vakopleidingen in de branche en heeft het een eigen leer- en ontwikkelplatform.
  • De financiering van de activiteiten van ProFri is afkomstig uit ledengelden en bijdrages van partners (producenten, dienstverleners, leveranciers). Daarnaast komen gelden onder meer uit reclame-opbrengsten.

Over de functie:

  • De nieuwe voorzitter van ProFri is een leidsman of leidsvrouw die vertrouwen en ontzag wekt bij de leden (ondernemers met frietzaken), partners (producenten en leveranciers) en andere stakeholders.
  • De bezoldigd voorzitter geeft leiding aan het bestuur en is verantwoordelijk voor de dagelijkse voortgang. Hij/zij inspireert bestuursleden en mensen die diensten en initiatieven voor ProFri uitvoeren.
  • De bezoldigd voorzitter is in staat een flinke slinger te geven aan zaken als de verbreding van de activiteiten, het werven van nieuwe leden en partners én het genereren van extra inkomsten voor projecten.
  • De man/vrouw die ProFri zoekt heeft een warm kloppend hart voor de branche, spreekt en presenteert zich gemakkelijk in het openbaar en in de media, is tactvol en vasthoudend én beschikt over natuurlijk overwicht en een portie creativiteit.
  • Hij/zij is in staat bij te dragen aan een positievere beeldvorming van de frituurbranche, verdere opwaardering van het vakmanschap én aan ondernemingsgroei van de aangesloten leden.
  • De bezoldigd voorzitter van ProFri zal zijn/haar functie bij voorkeur uitoefenen in een dienstverband van 50%. Echter, een ruimere verbintenis is bespreekbaar. Minimale duur: 2 periodes van 4 jaar.

Reageren kan tot 1 maart 2024. Meer informatie:

  • Neem contact op met Frans van Rooij voor meer inlichtingen. Telefonisch kan dit van maandag tot en met vrijdag tot 17.00 uur op 040-7200900 of via e-mail: fvanrooij@profri.nl. Het kantoor van zowel ProFri als het uitvoerend kenniscentrum Nederlands Frituurcentrum is gevestigd in Veldhoven.

Lees hier meer over het terugtreden van Frans van Rooij als directeur en waarnemend voorzitter van de vereniging.