);

ProFri registreert alle cafetariabranden. Vorig jaar waren het er 15, één meer dan in 2023. Tot en met augustus dit jaar zijn 11 frituurzaken door brand getroffen. Vijf tips om de brandkans te verkleinen.

1. Laat frituur checken

Niet zelden ontstaat een brand rond de ketels. Omdat olie/vetresten kunnen zorgen voor het overslaan van vlammen, moet je de ketelomgeving goed vetvrij houden. Laat jaarlijks een erkende installateur jouw frituurinstallatie keuren.

2. Inspectie afzuig- en rookkanaal

Regelmatig wordt een beginnende brand aangewakkerd via het afzuig/rookkanaal. Daar slaan vetresten aan. Reinig het afzuigsysteem/kanaal eens per kwartaal, inclusief het motortje. Vervang/reinig filters met aanslag. Een rechtbank heeft na brand een cafetariaondernemer al eens ‘nalatig’ verklaard, omdat zijn afzuigkanaal niet schoon genoeg was. 

3. Goedgekeurde apparatuur

Elektrische randapparatuur vormt een risico. Kies goedgekeurde apparatuur. Gebruik geen spotgoedkope adapters/opladers. Weg met losse stekkerdozen voor zware apparatuur. Het vaste stopcontact kan er overbelast door raken. Laat alle elektrische apparatuur en thermostaten jaarlijks inspecteren.

4. Bezorg-accu’s in kluis

Elektrische bezorgfietsen zijn een extra risico. Cafetaria’s hebben door het ontvlammen van fietsaccu’s al met brandjes te maken gehad. Het risico vermindert door de accu’s op te laden in brandwerende accukluizen. Deze kluizen detecteren oververhitting/rook, hebben een blusmechanisme en voorkomen dat vlammen overslaan.

  1. Blusdeken en instructie

Maak medewerkers vertrouwd met brandblusdekens en (gekeurde) brandblussers. Besprek met hen de procedures bij brand. Houd de roosters/motors van koel- en vriesmeubelen stofvrij. Check jaarlijks de voorwaarden en dekking in de actuele polis van jouw brandverzekering.