);

Sinds 1 april dragen zowel werkgevers als werknemers in de horeca een nieuwe premie af. Het gaat in beide gevallen om 0,1 procent van de loonsom. Het geld vloeit naar het zogenaamde Horeca Ontwikkel Platform ofwel HOP. Het is een uitvloeisel van afspraken in de nieuwe horeca-cao.

Onder meer bij vakvereniging ProFri kwamen al verschillende reacties van ondernemers binnen. Ze troffen de verplichte nieuwe afdracht aan op de loonspecificatie. Onduidelijk is voor ondernemers waarvoor de nieuwe premie is bestemd. De HOP-afdracht is bedoeld voor het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling in de horeca en verbetering van het imago.

“Op zich waardevol”
ProFri, maar ook andere horecaorganisaties, zaten niet aan tafel bij de cao-onderhandelingen. Afspraken over de HOP-premies zijn primair tot stand gekomen door gesprekken tussen Koninklijke Horeca Nederland en de horecabonden. ProFri-adviseur Frans van Rooij stelt in een notitie van de vakvereniging dat sprake is van ‘op zichzelf waardevolle doelstellingen’.

Eigen kennisplatform
Hij wijst er echter op dat ProFri en het Nederlands Frituurcentrum al jarenlang intensief investeren in precies de thema’s (imago en persoonlijke ontwikkeling) van het HOP. Van Rooij verwijst onder meer naar de keurmerken in de frituurbranche en vakinhoudelijke e-learnings waarmee medewerkers en ondernemers thuis aan de slag kunnen. Ze zijn onderdeel van het HOP-achtige platform Werkenaankennisenvakmanschap.nl.

Bespreking HOP-notitie
ProFri verwacht dat het niet bij de huidige premie blijft. “Die zal de komende jaren naar verwachting stijgen, omdat al snel zal blijken dat de beschikbare middelen onvoldoende zullen zijn om de ambities te kunnen realiseren,” aldus de notitie, die door de vakvereniging nog intern moet worden besproken.