Is patat-friet of de cafetaria in het nieuws, dan bellen journalisten bijna steevast jouw vakvereniging voor commentaar. Zo was de lage aardappelprijs volop in het nieuws. Net als het dalende aantal cafetaria’s en snackbars. Drie dingen die ProFri afgelopen tijd zei in de media.
1. “Lang niet alles doorberekend”
ProFri in Algemeen Dagblad. De krant vraagt of dalende aardappelprijzen ook leiden tot goedkopere patat-friet in de cafetaria. ProFri: “Dat staat elke onderne-mer natuurlijk vrij. Maar ik zie het niet gebeuren. Ondernemers hebben de afge-lopen jaren lang niet al hun kostenstijgingen doorberekend.”
2. “Goedkoopste maaltijd”
Vrijwel hetzelfde verhaal was ook te lezen in het Brabants Dagblad en andere regionale dagbladen. ProFri: “Veel leden zitten niet in de rijkste wijken van Ne-derland. Zij weten dat ze de prijzen voor hun klandizie niet onbeperkt kunnen verhogen. En een frietje is nog steeds de goedkoopste warme maaltijd van Ne-derland.”
3. “Enorme stijging lonen”
Het Financieele Dagblad (FD) ging eerder dit jaar in op de daling van het aantal cafetaria’s en snackbars. Het is er namelijk niet eenvoudiger op geworden geld in de sector te verdienen. ProFri: “Tien jaar geleden verdiende je altijd geld. Maar de lonen zijn enorm gestegen. Voor 17-jarigen is dat bijna 90 procent in drie jaar.”