"Friet, kroketten en frikandellen hebben niet alleen met een slecht imago, maar kampen ook met een identiteitscrisis," aldus de programmamakers van Brandpunt. Ze stellen in het programma de vraag: "Vergrijst de kroket?"
Kijk het programma terug via Uitzending gemist: http://www.npo.nl/brandpunt/27-09-2016/KN_1683433
Collega's Arn Zuyderduin, Helen Geul, Dennis Borst en een medewerker van de FEBO laten zien hoe trots we zijn op ons vak. Geweldig! Ook foodservicewatcher @Ubel Zuiderveld verwoordt het pakkend. Fijn dat hij hoofredacteur is geworden van ons nieuwe vakblad Frituurwereld. Maar de twee dames van Green Happiness en topkok Edwin Vinke slaan de plank volledig mis.
'Fabriekskroketten'
Topkok Vinke begrijpt niet helemaal wat een kroket is. Een kroket hoort toch echt te bestaan uit voornamelijk bouillon dat gebonden wordt met een roux (bloem en boter). Het hoofdbestanddeel waarvan de bouillon is gemaakt (bijvoorbeeld vlees of gevogelte) wordt verwerkt in de kroket en is bij sommige type kroketten niet altijd meer goed zichtbaar. Maar de smaak hoeft er niet minder door te zijn. Soms voegt men voor het oog nog wat grovere stukjes toe aan de salpicon (ook wel ragout genoemd), maar de smaak ervan zit al in de bouillon. Je hebt wel goeie en minder goeie kroketten.
Zo kun je als consument in de supermarkt of als professionele frituurder bij de groothandel voor minder dan een paar dubbeltjes al een kroket kopen. Maar dan kies je niet voor kwaliteit, maar voor vullen van magen. Jammer dat het programma de indruk wekt dat 'fabriekskroketten' minder lekker zijn dan zelfgemaakte kroketten. Bij de betere cafetaria's en snackbars kun je meestal kiezen tussen standaard kroketten en luxe kroketten.
Er zijn fantastische 'fabriekskroketten' te koop, zoals de Bourgondiër, kroketten van De Jong, Breti, Oma Bobs, Van Dobbe, de Amsterdamse en die van Cas Spijkers. Ja, ook deze laatste behoort tot de categorie 'fabriekskroketten'. Allemaal mooie producten die helemaal niks met vet of ongezond voedsel te maken hebben.
Dat geldt natuurlijk ook voor ons Frietje; 100% van Moeder Natuur! En inderdaad, ook daar zit wat vet in. Net zoals er ook vet zit in de gerechten die topkok Vinke maakt in zijn restaurant!
Bovendien heeft het lichaam vet nodig. Ook verzadigd vet! De dames van Green Happiness lijken dit te zijn vergeten. Maar ja, ze liggen niet voor niets onder vuur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.
Beeldvorming
Het programma van Brandpunt laat zien dat we als professionele frituurders voor een enorme uitdaging staan! Het verkeerde beeld bij de consument over onze producten, wordt door de media en diverse instanties in stand gehouden. Ondanks het enthousiasme in de uitzending van onze vakgenoten deed Brandpunt daar aan mee. We kunnen dit als vakvereniging helaas niet voorkomen. Wel kunnen we onze beroepstrots en vakmanschap beter zichtbaar maken richting de consument, door iedere dag met zorg en aandacht de lekkerste producten voor onze klanten te bereiden en door deel te nemen aan de Week van de Friet, het uitdragen van het lidmaatschap van ProFri of het Goed Gefrituurd Keurmerk, het voeren van producten met het 100% Exclusiviteitszegel of door je eigengemaakte snacks te laten keuren, zodat ze bekroond kunnen worden met goud of zilver.
Alleen samen zijn we in staat om de beeldvorming bij de consument over ons frietje, kroketten en andere gefrituurde lekkernijen te veranderen. Geen gemakkelijke opgave, maar niets doen is geen optie. Al vanaf de oprichting van ProFri realiseren we ons dat we een lange weg te gaan hebben. Brandpunt bracht dat gisterenavond weer eens fijntjes in beeld.