Veldhoven | 22 april 2017

Onze collega's Marco en Ingeborg Poel zijn met hun tweede zaak in Zwolle – het Swolsch Friethuys – de winnaar geworden van de AD Friettest 2017. Hun liefde voor het vak heeft hen tot deze grote hoogte gebracht. Ook heel veel andere collega's hebben met deze 6e editie van de AD Friettest weer de kans gehad om zich van hun beste kant te laten zien.

Maar de AD Friettest heeft ook een keerzijde. Zo zijn niet alle collega's even blij met hun beoordeling. Het is niet dat we niet kritisch beoordeeld mogen worden! We vinden dat als vakvereniging prima. Maar hardwerkende ondernemers, medewerkers en in sommige gevallen zelfs klanten ongenuanceerd afbranden of een trap nageven? Nee, dat vinden wij niet nodig.

Wij vinden dat het Algemeen Dagblad ook bij deze editie weer bij sommige commentaren erg ver gaat. Aangezien eerdere gesprekken hierover met het AD niet tot de gewenste resultaten hebben geleid, hebben we in 2015 deze wijze van journalistiek bedrijven met de lancering van de website Hetadgaattever.nl aan de kaak willen stellen. Bijna 80% van de bezoekers die toen op deze site een stem hadden uitgebracht waren het met onze stelling eens. De resultaten van deze poll en de reacties hebben we kort daarna besproken met de toenmalige hoofdredacteur, Christiaan Ruesink. Dit gesprek heeft er mede toe bijgedragen dat de friettest sindsdien op onderdelen is aangepast. Helaas niet in toon van de commentaren van redacteur Paul Hovius.

Raad voor Journalistiek
We hebben in 2015 deze wijze van journalistiek bedrijven van het AD ook voorgelegd aan de Raad voor Journalistiek. In Nederland is er een grote mate van persvrijheid en gebleken is dat we dit niet kunnen voorkomen. Het lot van ondernemers is volledig in handen van de redactie van het AD.

Appels en peren
Naar onze mening worden met deze test appels met peren vergeleken. Je vergelijkt – nog los van de prijs wat je er betaald – het eten van een sterrenrestaurant ook niet met een maaltijd in een lunchroom of eetcafé? Zo kun je friet, wat een uur eerder nog een aardappel was ook niet vergelijken met friet die voorgebakken geleverd wordt. Zo zijn ook vers gesneden vleeswaren van de Keurslager meestal lekkerder dan de voorverpakte vleeswaren uit de supermarkt.

De keuze van het type friet wordt door de ondernemer vaak bepaald door de locatie en de ruimte die beschikbaar is, de capaciteit van de bakpotten, het gevoerde assortiment en de beschikbaarheid van vakbekwame medewerkers. Hij kan de aardappelen zelf schillen en snijden, geschilde aardappelen door een aardappelverwerkend bedrijf laten leveren en deze vervolgens zelf snijden, vers gesneden laten komen en zelf voorbakken, of voorgebakken laten komen in de varianten vers, koelvers of diepvries. De keuze die de ondernemer hierin maakt en de wijze waarop de friet verder wordt gefrituurd, en niet te vergeten de keuze en de kwaliteit van de olie of het frituurvet, maken het verschil. De basis blijft in alle gevallen de aardappel, een product van Moeder Natuur.

Hovius heeft iets tegen 'fabrieksfriet'
Wij wisten het al, maar bij deze editie laat Paul Hovius niets aan onduidelijkheid meer over; Hovius is tegen 'fabrieksfriet'. Wij vinden dit niet eerlijk en heeft ook dit jaar duidelijk invloed gehad op de beoordeling. Friet dat ter plekke gesneden wordt en direct verwerkt, kun je tegenwoordig niet meer vergelijken met friet dat is gesneden en voorgebakken bij een aardappelverwerkend bedrijf. Europese richtlijnen dwingen sinds 2002 de grote aardappelverwerkende bedrijven om het zetmeelgehalte in friet te verlagen en mag hun friet – volgens diezelfde richtlijnen – niet meer bruin gebakken worden, maar slechts licht geel. Dit heeft te maken met acrylamide in onze voeding. Professor Tiny van Boekel van de Wageningen Universiteit legt dit haarfijn uit in het gefilmde Friet College. Deze 9 minuten durende vakvideo is te vinden op www.dewaarheidoverfriet.nl. Ook de verse frietbakkers zullen binnenkort met deze Europese richtlijnen te maken krijgen. En zullen deze collega's hun bereidingswijze moeten aanpassen, waarmee de vorming van acrylamide tijdens het frituren zoveel mogelijk wordt beperkt.

Over smaak valt niet te twisten
Uit alle edities van de AD Friettest blijkt dat over smaak niet te twisten valt. Ons advies is dan ook: Ga vooral op je eigen oordeel af. En mocht je jouw frietervaring met ons willen delen. Ga dan naar www.goedgefrituurd.nl en geef daar jouw mening over jouw bezoek en over de kwaliteit van de friet, kroketten en andere gefrituurde lekkernijen. Net zoals de resultaten van de AD Friettest gebruiken we ook jouw beoordeling om de dienstverlening en de kwaliteit van de geboden producten bij professionele frituurbedrijven verder te verbeteren.

Alvast dank voor je reactie!

En... geniet lekker van je frietje!

Met vriendelijke groet,

Frans van Rooij
Vereniging Professionele Frituurders

DEZE REACTIE IS OOK TE LEZEN OP WWW.HETADGAATTEVER.NL