De horeca gaat opnieuw in een lockdown. Zoals premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie zei: een gedeeltelijke lockdown. De horeca gaat weliswaar helemaal op slot, maar afhalers blijven welkom, het bereiden van bezorgmaaltijden blijft mogelijk. De nieuwe regels gaan in per woensdag 14 oktober om 22.00 uur.

Voor iedereen vanaf 13 jaar worden mondkapjes verplicht in alle publiek toegankelijke binnenruimtes; dus bij het afhalen. Omdat de Eerste Kamer de Coronawet nog moet goedkeuren, kan het kabinet formeel de mondkapjesplicht nog niet invoeren. Zodra de Eerste Kamer de wet heeft aangenomen, wordt de plicht van kracht. Tot die tijd geldt nog het dringende advies om in de horeca een mondkapje te dragen.

De horecamaatregelen op een rij:

  • Cafés en restaurants gaan dicht, ook de terrassen.
  • Afhalen en bezorgen blijft toegestaan.
  • Eten ter plekke (ook van afhaalgerechten) niet toegestaan.
  • Zodra wetgeving geregeld is: mondkapjes verplicht (nu nog dringend advies).
  • Algeheel verbod alcoholverkoop na 20.00 uur.
  • Verbod op alcoholconsumptie op openbare weg na 20.00 uur.
  • Er komen steunpakketten; zoveel mogelijk afgestemd op de sectoren.
  • Alle evenementen zijn verboden, van barbecue tot festival.
  • Verplichte winkelsluiting om 20.00 uur, supermarkten uitgezonderd.

Verder blijft van kracht:

  • Altijd anderhalve meter onderlinge afstand.
  • Optimale handhygiëne en algehele hygiëne.

Lof voor horeca

Rutte had tijdens de persconferentie veel lof voor de horeca. Hij stelde dat het gros van de bedrijven zijn uiterste best doet en heeft gedaan om te voldoen aan alle coronavoorwaarden. Officieel is de horeca dan ook ondervertegenwoordigd in de besmettingscijfers. Maar, beklemtoonde Rutter, mensen lopen geen besmettingen op in hun eigen bubbel, maar door onderling contact. Rutte: “Eén cluster in de horeca kan zomaar tot 380 besmettingen leiden. Waar je mensen ontmoet, neem je besmettingen mee naar huis.”

Brandbrief

Vakvereniging ProFri is teleurgesteld over de lockdown, maar tegelijk verheugd dat afhalen en bezorging blijft toegestaan. Samen met de partners in de Horeca Alliantie, zal ProFri het kabinet een brandbrief sturen voor aanvullende steun.

Heb jij input voor het kabinet?

Leden kunnen suggesties indienen voor deze brandbrief en via de vereniging suggesties doen aan de Horeca Alliantie (secretariaat@profri.nl). Ondernemend Nederland (ONL) zal de boodschap namens de Horeca Alliantie bij het kabinet onder de aandacht brengen.

Livestream komende vrijdag 9.30 uur

Komende vrijdag houden de drie verenigingen die samen de Horeca Alliantie vormen (VCHO, NHG en ProFri) een livestream met ONL-voorzitter Hans Biesheuvel. Tijdens de livestream kunnen leden van de drie verenigingen vragen stellen aan Biesheuvel: ProFri-leden die vragen willen stellen, kunnen zich melden bij de vakvereniging.

Hier vind je de website Rijksoverheid.nl met alle maatregelen op een rij.