Aangezien het in onze bedrijven hoofdzakelijk draait om de verkoop van gefrituurde producten, gaan we met niemand de discussie rondom de manier van frituren uit de weg. Met de kennis van nu blijkt het een en ander rondom het gebruik van onverzadigde en verzadigde vetten genuanceerder te liggen.

Vloeibare frituurvetten en oliën hebben niet alleen met onverzadigde vetzuren te maken en vaste frituurvetten niet alleen met verzadigde vetzuren. Het is dus geen kwestie van goed of slecht! Bij een professionele bedrijfsvoering is frituren nooit onverantwoord! Bovendien bevatten, mede dankzij de campagne "Verantwoord Frituren", kwalitatieve vaste frituurvetten nog maar nauwelijks schadelijke transvetzuren.

Frituren is een eeuwenoude bereidingstechniek. Het zorgt er voor dat de producten aan de buitenkant bijzonder snel dichtschroeien waardoor een krokant laagje ontstaat. Het frituren voegt tevens een fijne smaak toe. Omdat het op hoge temperaturen gebeurt moet je wel een paar dingen goed in de gaten houden, zoals verhittingstemperatuur, bereidingstijd en op tijd verversen. Kortom: Goed frituren vraagt vakmanschap. Natuurlijk moet je gefrituurde producten niet iedere dag eten, maar dat geldt voor alles wat lekker is! Maar vergeet ook niet: vetten heb je nodig! Als brandstof en voor de vitamines.

Hoogste tijd dus dat we met elkaar de focus gaan verleggen naar:

"Goed gefrituurd, da's lekker genieten!"

De slogan van vakvereniging ProFri sinds haar oprichting.

ProFri heeft daarom gekozen de vereniging open te stellen voor iedere friturende ondernemer die het vakmanschap in een hoog vaandel heeft staan en op basis van vakkennis zijn/haar eigen keuzes maakt. Dus wij stellen anders dan de organisatoren van de campagne Verantwoord Frituren niet als voorwaarden dat je vloeibaar frituurvet of een plantaardige frituurolie moet gebruiken. Ook met vaste frituurvetten of een combinatie van vast en vloeibaar kun je goed én verantwoord frituren. Het frituren op de juiste temperatuur en het tijdig verversen van de frituurolie of het vet is van veel groter belang voor de gezondheid van de consument.

Meer weten? Neem contact op met het Nederlands Frituurcentrum: 
info@frituurcentrum.nl | 040-7200900

 

 

Zoeken

Onze officiële partners