“Wegwerp-verpakking mèt plastic niet meer gratis meegeven”
Vakvereniging ProFri krijgt veel vragen van ondernemers over de verpakkingsregels die per 1 juli gelden. “Er blijkt veel onduidelijkheid te bestaan,” zegt directeur Frans van Rooij. “Maar eigenlijk is het heel simpel. Vanaf 1 juli mag je wegwerp-verpakkingen die plastic bevatten niet meer gratis verstrekken aan klanten. Eigenlijk net zoals in het verleden met plastic tasjes is gebeurd, ben je verplicht een bedrag extra in rekening te brengen.”
Van Rooij vervolgt: “Daarnaast moet je accepteren dat klanten hun eigen beker/bakje meenemen of zelf een ‘herbruikbaar alternatief’ aanbieden.” Over disposables met plastic benadrukt Van Rooij: “Lang niet alle wegwerp-verpakkingen zijn wat ze lijken. Soms bevatten ook kartonnen wegwerp-bekers/bakjes kunststof, zoals een plastic coating aan de binnenkant. Daarop moet je dus goed letten. Zelfs een ‘plasticvrij keurmerk’ biedt niet altijd garantie.”
Welke bijdrage vraag je?
Ondernemers bepalen zelf hoeveel geld zij vragen voor plastichoudende wegwerpbekers/bakjes. Bij plastic tassen geldt de verplichting om geld te vragen al sinds 2016. Voor plastic tasjes worden bedragen gevraagd van 5 tot 60 eurocent, maar de richtprijs was 25 eurocent. “In deze orde van grootte moet je ook denken bij snackbakjes, bekers en andere wegwerp-verpakkingen met plastic die je na 1 juli verstrekt.”
Voorkom discussie aan de kassa
“Wel is het natuurlijk belangrijk dat je hierover duidelijk communiceert in de richting van jouw klanten,” aldus Van Rooij. “Als je dat niet doet, krijg je vanaf 1 juli geheid discussies aan de kassa. Wees dus duidelijk hoeveel geld je rekent voor jouw plastic verpakkingen. Trouwens, ook jouw kassasysteem moet natuurlijk ingericht zijn om de bijdrage voor wegwerp-verpakkingen met plastic goed te registreren.”
Klant mag beker/bakje meenemen
Indien je gebruik blijft maken van plastic houdende wegwerp-verpakkingen, dan ben je verplicht om je klanten een herbruikbaar alternatief te bieden óf het meenemen van een eigen beker of bakje te accepteren. Van Rooij: “Hierop zit natuurlijk niemand te wachten. We verwachten niet dat veel klanten het gaan doen. Door het wel te accepteren, voldoe je in elk geval aan de regelgeving, maar je hoeft het niet te promoten.”
Plastic-verbod eters ter plekke
Per 2024 volgt een volgende stap. Vanaf 1 januari mag je aan eters te plekke – op jouw terras of in het zitgedeelte – géén eten/drinken meer serveren in plastic houdende wegwerp-verpakkingen. Hiervoor moet je dus herbruikbaar/afwasbaar servies gebruiken van keramiek, kunststof of ander materiaal: “Er komt geen verbod op plastic-houdende wegwerpverpakkingen voor afhalen/bezorging. Hoewel in Europa aan meer regels wordt gewerkt, verwacht ik zo’n verbod ook niet.”
Overigens wordt de regeling in Europees jargon ‘SUP-regeling’ genoemd. SUP staat voor ‘Single Use Plastics’, plastic-houdende verpakkingen voor eenmalig gebruik.