Per 1 juli moeten maaltijdbezorgers minimaal 16 jaar zijn. Het is dus niet langer toegestaan jongens en meiden die jonger zijn, nog aan het werk te hebben bij commerciële maaltijdbezorging.

Staatssecretaris Tamara van Ark komt met deze maatregelen tegemoet aan de wensen van de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Kamerleden sprak zich eerder via een motie uit voor een verbod op maaltijdbezorging door jongeren die 15 jaar of jonger zijn. Ook de inspectie van het ministerie van sociale zaken en vakbonden drongen eerder al aan op een dergelijk verbod.

ProFri en Frituurcentrum Foto Staatssecretaris Tamara van Ark
(Foto: Staatssecretaris Tamara van Ark)

De dood van een 15-jarige maaltijdbezorger vorig jaar in Utrecht, bracht de kwestie aan het rollen. De vakbonden stelden naar aanleiding hiervan, dat 15 jaar te jong is om als koerier het drukke verkeer te kunnen overzien. Formeel golden al beperkingen: zo mochten 15-jarigen op schooldagen beperkt werken en was voor werk op zondag toestemming van de ouders vereist.

Bij een onderzoek naar maaltijdbezorging stuitte de Arbeidsinspectie op veel overtredingen door werkgevers. Per 1 juli moeten maaltijdbezorgers dus minimaal 16 jaar oud zijn. De inspectie kan boetes van enkele duizenden euro’s opleggen bij het niet naleven van de regelgeving.