Goede vooruitzichten eerste Nationale Week van de Friet

Was Nederland in 2013 al de grootste aardappelverwerker en producent van friet, ook in 2014 voert ons land waarschijnlijk weer de Europese ranglijst aan. De aardappeloogst is inmiddels goed op gang gekomen en de verwachtingen zijn dat er recordhoeveelheden worden aangevoerd. Gunstig voor de aardappel- en frietliefhebbers, minder gunstig voor de boeren. De prijs per kilo zakt waarschijnlijk verder naar historische diepte!

Echte prijsdalingen van het frietje in de cafetaria's zijn niet te verwachten. Andere kosten zoals arbeid, professionele apparatuur, energie en inrichting zijn van grotere invloed op die prijs. En niet te vergeten de hoogwaardige oliën en vetten om tot een knapperig en krokant frietje te komen. Wat wel verwacht mag worden is een uitstekende kwaliteit frietaardappel en daarmee een prima basis voor het lekkerste frietje!

Consumenten zullen in de supermarkt waarschijnlijk wel de effecten van de recordoogst merken: voordelig geprijsde zakken met aardappelen! Maar let op: niet elk aardappelras is geschikt om friet van te bakken. En waarom zou je alle moeite thuis doen als vlakbij in de buurt de professionele frituurder dagelijks de lekkerste frietjes voor je bakt!

Overigens zijn veel van deze vakmensen ook deelnemer aan de eerste Nationale Week van de Friet die van 4 t/m 12 oktober loopt. Kijk op www.weekvandefriet.nl voor de deelnemende cafetaria´s of voor meer informatie over de weg van aardappel tot lekker frietje. Ook in het digitale magazine www.genietjefrietje.nl is veel informatie over het frietje te vinden.