Zoals aangekondigd zou vakvereniging ProFri, samen met de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), het Nederlands Horeca Gilde (NHG) voor het weekend nog komen met een voorlopige versie van hun gezamenlijk protocol. Verwacht wordt dat het verantwoordelijke ministerie komende week met de inhoud ervan akkoord zal gaan. “In afwachting van een reactie van de expertgroep van het ministerie kunnen ondernemers met deze versie al aan de slag om hun eigen protocollen (verder) uit te werken ter voorbereiding op de openstelling”, aldus Frans van Rooij, woordvoerder namens de drie samenwerkende brancheorganisaties. “Naast de veiligheid van de gasten is het nu ook van belang de medewerkers te beschermen tegen het (werk gebonden) risico op besmetting, doordat zij na openstelling gaan werken in een omgeving met vele en wisselende groepen mensen. Met het protocol willen ondernemers hierbij helpen.”

Voorlopige versie
Hier en daar moeten in het protocol nog puntjes op de i gezet worden, maar de voorlopige versie kan in aanloop naar de definitieve prima gebruikt worden om als ondernemer de voorbereidingen te treffen voor de aankomende openstelling van hun restaurant of zitgedeelte van hun bedrijf.

Verruiming
Het trio ijvert nog voor verruiming van een aantal maatregelen. Zo ligt er een verzoek bij het ministerie om locaties met meerdere zelfstandige horecaruimtes de mogelijkheid te geven om per separate ruimte max. 30 personen te ontvangen. Thans geldt dit aantal nog voor de hele locatie. Ook het mogen plaatsen van schermen staat nog op het wensenlijstje. Vooralsnog blijft de 1,5 meter tussen de tafels, zowel binnen als buiten, de geldende norm.

Samen sterk
Van Rooij benadrukt dat het protocol uiteraard door iedereen gebruikt mag worden en niet alleen is voorbehouden voor de leden van de drie organisaties. “De coronacrisis treft ons allemaal. De slogan van de Rijksoverheid is niet voor niets: Alleen samen krijgen we corona onder controle.”

Klik hier voor de voorlopige versie van het Horecaprotocol

 

Banner Alleen samen krijgen we corona onder controle