Veldhoven | 29 januari 2014

Onder valse voorwendselen zijn frituurprofessionals afgelopen maandag door BNN naar de studio gelokt. In Hilversum vonden de tv-opnames plaats van de Nationale Eettest, gepresenteerd door Paul de Leeuw. Dit programma wordt woensdag 5 februari a.s. om 20.30 uur uitgezonden op Nederland 1.

Maandag bleek direct al bij binnenkomst dat de redactie met de frituurprofessionals iets anders in petto had dan de frituurondernemers, ProFri en bestuurder Patrick Nieuwveld, vooraf was voorgespiegeld. Dit ondanks de gesprekken die door Nieuwveld en de vakvereniging gevoerd waren met Eyeworks, de programmamaker van de Eettest.

Het vak "Fastfood" heette maandagavond ineens "Junkfoodlovers" en bestond niet alleen uit professionals, maar ook uit consumenten. De programmaleiding koos bij de selectie van deelnemers voor het vak fastfood bewust voor consumenten met overgewicht. Juist dit stigmatiseren had de vakvereniging met de voorgesprekken willen voorkomen. ProFri was hier min of meer in gerust gesteld, omdat de programmamaker aangaf dat het programma in opdracht van de publieke omroep werd gemaakt en dus het objectief informeren van de kijker centraal zou staan. Nieuwveld zou zelfs specifiek de ruimte krijgen om iets te vertellen over de Nationale Week van de Friet, een van de initiatieven van de vakvereniging. Paul de Leeuw zou hem daarover vragen stellen. Zo was de vakvereniging toegezegd.

Vakvereniging ProFri voelt zich bedrogen door BNN, omdat de toezegging dat de branche niet negatief afgeschilderd zou worden niet werd nagekomen. Direct bij aanvang van de opnames werd het vak waarin vertegenwoordigers uit de frituurbranche zaten geïntroduceerd als "Junkies". Dit schoot bestuurder Nieuwveld in het verkeerde keelgat, waarop hij opstond om de studio te verlaten. Hij wilde een statement maken dat de programmamaker hiermee echt een stap te ver ging. Na de programmaleiding hierop aangesproken te hebben werd Nieuwveld door de beveiliging naar de uitgang begeleid en kreeg geen kans meer om zijn collega's in de studio over zijn keuze te informeren. Nadat de programmaleiding met de achtergebleven ondernemers gesproken had en Harald van Ballegooijen van CafetariaXL De Oude Gracht uit Eindhoven zich had opgeworpen als woordvoerder, konden na een half uur de opnames weer hervat worden.

Wat hiervan uiteindelijk in het programma naar voren komt is nog niet bekend. Wel werd vanaf dat moment het woord fastfoodjunks door presentator Paul de Leeuw zoveel mogelijk vermeden. Het opstappen van Nieuwveld en de rol die Van Ballegooijen heeft vervult, hebben dat in elk geval bewerkstelligd.

ProFri spant zich, samen met haar leden, tot het uiterste in om frituurbedrijven in Nederland in een positiever daglicht te zetten. Daarbij kiest de vakvereniging voor een offensieve benadering van de markt, maar ontkomt er niet aan om zich soms ook te verdedigen tegen de onterechte negatieve beeldvorming rond de sector in de media en de publieke opinie. Afgelopen maandag was daar weer een voorbeeld van.

ProFri wil samen met haar leden en partners er toe bijdragen dat consumenten de fabels van de feiten kunnen onderscheiden, zodat zij beseffen dat zij bij goede frituurbedrijven verantwoord kunnen genieten van hun frites, kroketten en andere lekkernijen. Kijk voor meer informatie op www.profri.nl.

Heeft u vragen n.a.v. deze berichtgeving, neem dan contact op met Frans van Rooij, directeur van de vakvereniging. Bereikbaar op het nummer: 040-7200900.