Veldhoven | 7 oktober 2014

Vanaf komende week sluiten de eerste scholen hun deuren weer voor een week of soms zelfs wel twee weken; de Herfstvakantie is in aantocht. Wordt het een late zonvakantie, gewoon lekker onbezorgd thuis buiten spelen, speeltuin of pretpark, een fietsvakantie? Allerlei mogelijkheden en Nederland maakt er gebruik van!

Maar waar niemand meer bij stilstaat is dat de oorsprong van de herfstvakantie ligt in zware kinderarbeid op het boerenland! Traditioneel moesten de kinderen van de boeren in oktober hun steentje bijdragen aan de aardappeloogst. Met vereende krachten werden de aardappeloogsten door het boerengezin binnengehaald. En daar ontsnapten ook de boerenkinderen niet aan! Ze hoefden weliswaar een week of zo niet naar school, maar moesten wel flink aan de slag op het aardappelveld.

Dat is in deze tijd nauwelijks meer voor te stellen. Alhoewel er vele malen meer aardappels worden gerooid, komen er niet zo veel mensenhanden – en zeker geen kinderhanden – meer aan te pas. De oogst word machinaal en efficiënt binnengehaald. En na zo'n vier tot zes maanden vanaf poten tot de oogst kunnen de grote aardappelverwerkende bedrijven aan de slag; wassen, schillen, snijden en verder verwerken. De aardappel is feitelijk een echt natuurproduct; boeren en verwerkers stellen alles in het werk om zo duurzaam mogelijk te telen en verwerken. Het resultaat is een voedzaam product dat op allerlei manieren een plaats op de Nederlandse tafel heeft verkregen. Eén van de populairste aardappelproducten is uiteraard het frietje! Niet voor niets heeft ProFri, de vereniging van professionele frituurders van 4 t/m 12 oktober de eerste Nationale Week van de Friet georganiseerd. Inderdaad, vlak voor de Herfstvakantie!