OPEN BRIEF AAN CEO BART BAKKER VAN ROYAAN

Veldhoven | 22 oktober 2014

Beste Bart,

De frituurpan mag ook wat ons betreft naar zolder! Echter niet vanwege de komst van jullie nieuwe ovensnacks, maar omdat de consument voor de lekkerste krokante friet, kroketten en andere gefrituurde lekkernijen bij de professionele frituurder moet zijn.

N.a.v. het persbericht van vanochtend ben ik direct naar AH gegaan en heb het volledige assortiment ovensnacks gekocht en de kroketten volgens de instructie op de verpakking bereid en geproefd.

Ik dacht even dat met de komst van jullie ovenkroket onze leden en andere professionele frituurders te maken zouden krijgen met meer concurrentie. Dat zal misschien tijdelijk wel het geval zijn, maar de ovenkroket van Kwekkeboom kan niet tippen aan de traditioneel te bereiden Kwekkeboom. Maar dat geldt ook voor de ovenkroketten van Mora en van andere fabrikanten van ovensnacks.
Jammer dat ze dezelfde naam dragen! Of misschien beter gezegd, dezelfde naam 'mogen' dragen! Volgens Johannes van Dam is een kroket of croquette een gefrituurd gerecht. Misschien wordt het tijd om deze naam te gaan beschermen. Een kroket of croquette mag alleen deze naam dragen wanneer het voldoet aan een vaste omschrijving en wijze van bereiding. Dus gefrituurd!

Als mijn eerste kennismaking met Kwekkeboom de ovenvariant zou zijn, dan zou ik daarna bij de professionele frituurder er nooit meer om vragen.

Dus kloppen in mijn ogen nu twee van jouw uitspraken niet meer!

1. "De nieuwe ovenkroket zou niet van een gewone gefrituurde variant te onderscheiden zijn."
Dit kon ik tot vandaag niet beoordelen, maar nu ik de ovenkroket heb geprobeerd, kan ik dat wel. Deze uitspraak is wat mij betreft onjuist en doe je zelfs jullie eigen traditionele Kwekkeboom croquette tekort. Deze blijft ondanks de nieuwe techniek gewoonweg lekkerder. Geen discussie over mogelijk! Koop, bereid en proef! En iedereen zal het hiermee eens zijn.

2. "De komst van de ovenkroket van Kwekkeboom zal tot meer vraag leiden in het foodservicekanaal naar de traditionele Kwekkeboom producten."
Deze uitspraak geloofde ik al niet en nu ik de ovenkroket heb geproefd geloof ik daar helemaal niet meer in. Onze zorgen over 'kannibalisme' is achteraf gezien niet nodig geweest. De producten zijn niet met elkaar te vergelijken. De gefrituurde kroket blijft het lekkerste.

Graag zou ik je willen uitnodigen voor een gesprek. Samen met enkele andere toonaangevende snackfabrikanten willen we als vakvereniging kijken hoe we de harten van de consument kunnen behouden of kunnen heroveren voor de cafetaria's, snackbars en andere frituurbedrijven. De 1e editie van de Nationale Week van de Friet was slechts een begin!

Laten we in elk geval met z'n allen trots blijven op onze gefrituurde frieten, gefrituurde kroketten en andere gefrituurde lekkernijen!

Vriendelijke groet,

Frans van Rooij
ProFri | Vereniging Professionele Frituurders