Veldhoven | 28 oktober

Edwin van Es is een frituurambachtsman in hart en nieren. Zijn bedrijf Bon Appetit in Rijsbergen vindt zichzelf steeds opnieuw uit. Samen met echtgenote Kim trekt hij er om de haverklap de aandacht mee. Terwijl een fikse aanbouw net gerealiseerd was, introduceerde Van Es onlangs weer iets nieuws. Hij kwam met geur als extra beleving. Van Es liet zelf een systeem ontwikkelen dat 's ochtends de natuurlijke reuk van appeltaart verspreidt, 's middags het odeur van sinaasappelen en 's avonds een kruidige lucht. Dit alles, gekoppeld aan zijn brede assortiment, ambachtelijke producten én de aanpalende ijssalon, bezorgt hem veel navolging in zijn verzorgingsgebied en in de sector. Niet voor niets eindigde Bon Appetit op de eerste plaats van de Cafetaria Top 100 2014.

Boodschap is belangrijk

"De boodschap die ProFri uitdraagt is belangrijk, omdat de beeldvorming te wensen overlaat. Ik ondervond dit tijdens de Week van de Friet. Ik wilde 180 overblijfkinderen en hun begeleiders gratis friet serveren. Ik had daarvoor de wagen van Remia geregeld. De ouders vonden het hartstikke leuk, maar het management van de school hield het tegen. Belachelijk toch?"

IJveren voor vakkennis

"Er is veel meer kennis in de sector nodig over friet en frituren. Bijvoorbeeld over de suikers in friet. Ik juich het zeer toe dat dit ook de inzet is van ProFri. Want laten we eerlijk zijn; er draaien in deze sector nog altijd ondernemers mee bij wie het schort aan vakmanschap."

Nederlands Frituurcentrum prima zaak

"Frans van Rooij maakt zich sterk voor de positionering van het Frituurcentrum als kennis- en innovatieplatform voor friturend Nederland. Het zou een uitstekende zaak zijn als dit initiatief goed van de grond gaat komen. Ik vind het IJscentrum in Wageningen een hartverwarmend voorbeeld, ook al is dat tegenwoordig misschien net een tikkeltje te commercieel."

Regiodagen zijn prima

"Ik ben een aantal keren naar regiodagen van ProFri geweest. Dat is hartstikke leuk en nuttig. Maar eigenlijk is het altijd te kort. Je zou wel drie uur willen discussiëren, maar gezien de onderwerpen die aan de orde komen lukt dat niet altijd. Ook wordt er niet altijd goed naar elkaar geluisterd. Van beter luisteren naar elkaar, kun je heel veel leren."

Mystery guest is top

"Ik heb via ProFri geregeld dat mijn bedrijf structureel wordt beoordeeld door mystery guests. Dat wordt ontzettend goed uitgevoerd. De rapporten die ik krijg na elk mystery guest-bezoek zijn absoluut top! Hiermee zorg ik dat de puntjes op de 'i' blijven staan of er weer terug opgezet worden. "

Collega's, word lid!

"Het is fantastisch dat er weer een organisatie is die zich alleen richt op ons soorten bedrijven. Wat dat betreft is ProFri ontiegelijk goed bezig. Ik zou de collega's van alle betere bedrijven willen oproepen: word lid!"


Bon Appetit is te vinden aan het Kennedyplein 3 in Rijsbergen en op internet bereikbaar via www.bonappetitrijsbergen.nl.