Weten de organistoren van de campagne Verantwoord Frituren wel dat je met de meeste vaste vetten van tegenwoordig weer gewoon verantwoord kunt frituren? Het klopt dat veel vaste vetten een tijdje niet goed geweest zijn. Dit kwam omdat de fabrikanten vloeibare – vaak goedkope – oliën zijn gaan harden om ze geschikt te maken om ermee te kunnen frituren of als grondstof te kunnen gebruiken bij de bereiding van bijvoorbeeld koekjes en candybars.

Bij het hardingsproces – met een moeilijk woord ‘hydrogenatie’ genoemd – ontstond er transvetzuur, een nieuw soort vetzuur dat veel gelijkenissen heeft van verzadigd vet en waarvan later bleek dat juist deze nieuwe vetsoort de kans op hart- en vaatziekten deden toenemen. Inmiddels is dit hardingsproces door de betere fabrikanten zodanig aangepast dat er nog nauwelijks transvetzuren ontstaan.

Helaas worden nog steeds collega frituurders verkettert die altijd zijn blijven vasthouden aan het authentieke frituren met rundervet. Juist hiermee is nooit iets mis geweest. Maar het mag weer! Vandemoortele en Remia hebben niet voor niets onlangs nieuwe frituurvetten geïntroduceerd waarin 75% rundervet zit.

Wordt het niet de hoogste tijd dat we het niet meer over Verantwoord Frituren hebben, maar over professioneel frituren. En dat we met elkaar gaan zorgen dat consumenten onze friet, kroketten en andere gefrituurde lekkernijen niet meer als vet -en ongezond voedsel beschouwen. En dat iedereen weer lekker gaat genieten van onze frieten, zonder dat ze denken ongezond bezig te zijn.

Goed gefrituurd, da’s lekker genieten!

Laten we hier met elkaar op gaan focussen!

Geschreven door Frans van Rooij
n.a.v. diverse publicaties over
de campagne Verantwoord Frituren in Snackkoerier

 
Meer lezen? Ga naar: http://www.profri.nl/informatie/vetten-en-olien/focus-verleggen-naar