Veldhoven | 22 april 2015

A.s. zaterdag verschijnt de 4e editie van de AD Friettest, waarvan op vrijdag de winnaar al bekend wordt gemaakt. De 144 ondernemers die door het AD bezocht zijn hebben vorige week een brief ontvangen met de tekst die over hen gepubliceerd gaat worden. Men kon tot afgelopen maandag een weerwoord geven.

Wanneer iemand een hoge notering heeft gehaald is er natuurlijk niets aan de hand. En voor de winnaar – die we natuurlijk vrijdag gaan feliciteren – is er al helemaal niets aan de hand. Echter hebben veel ondernemers niet die score gekregen die ze zichzelf graag hadden toegewenst. Het laagste cijfer wat behaald is is zelfs een 0! En zaterdag vliegen ons nog veel meer onvoldoendes om de oren. Kritisch beoordelen is niet erg. Dat houdt ons als professionele frituurders scherp en toont aan dat we onszelf geen moment van zwakte kunnen veroorloven. Die onvoldoendes zullen we zaterdag dan ook moeten incasseren.

Waar wij als vakvereniging ProFri hele grote moeite mee hebben is de manier waarop sommige behaalde scores door de redactie worden toegelicht. Bij een aantal gaat dit alle proporties te buiten. Sommige bedrijven worden door een hele 'vieze' vorm van journalistiek, letterlijk met de grond gelijk gemaakt. Dit kan niet de bedoeling zijn van de AD Friettest, een test die jaarlijks veel media-aandacht krijgt.

We zijn als vakvereniging opnieuw teleurgesteld in het AD over de wijze waarop zij journalistiek denken te moeten bedrijven. Omdat gesprekken met de redactie niet hebben geholpen zijn we vandaag met de protest-site gekomen: www.hetadgaattever.nl. Op deze website kunnen lezers hun mening geven over de vorm van journalistiek die door het Algemeen Dagblad wordt toegepast bij de AD Friettest. We hebben voor nu 3 commentaren als voorbeeld geplaatst, waarvan wij vinden dat de redactie van het AD zaterdag te ver gaat. We hebben meerdere voorbeelden klaarstaan, maar we wachten even tot zaterdag met plaatsing. Mogelijk heeft de redactie toch nog aanpassingen doorgevoerd.

Lees hier onze volledige reactie aan de redactie van de AD Friettest