Veldhoven | 24 december 2015

Een beter milieu begint bij minder plastic tasjes

Vanaf 1 januari mogen in winkels – en dus ook in frituurbedrijven – geen gratis plastic tasjes meer worden weggegeven. Dit besluit is in de week voor het kerstreces door de Tweede Kamer genomen. Alle winkeliers zijn straks wettelijk verplicht een klein bedrag te vragen voor een plastic tas. Hierdoor wordt consument gestimuleerd om zelf een draagtas mee te nemen.

Deze maatregel moet het aantal plastic tasjes terugdringen en de schade voor het milieu daarmee verkleinen. Daar kan niemand op tegen zijn. Betalen voor een boodschappentas is al langer een gewoonte in de Nederlandse supermarkten. Nu gaat er een verbod gelden voor alle winkels. In sommige gevallen mogen verswaren en levensmiddelen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes die je gratis mag verstrekken, alleen als dit voedselverspilling tegengaat of als er geen andere manier is deze hygiënisch te verpakken. In de cafetaria zouden dat bijvoorbeeld losse belegde broodjes kunnen zijn, maar door de wijze waarop ze meestal gebruikt worden moet je hiervoor tenminste 10 cent gaan vragen. Aangezien er in onze branche een prima alternatief beschikbaar is, adviseert ProFri haar leden om volledig over te stappen op papieren draagtassen en deze in twee maten te gaan voeren. Veel individuele cafetariahouders en formulehuizen hebben die stap uit milieu overwegingen al eerder genomen. Je kunt ook, zoals bij Alida's Smulpaleis in Roden, je klanten een leuke bedrukte draagtas verkopen, die ze bij hun volgende bezoek weer mee kunnen nemen.

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu): 'Een prijs voor plastic tasjes zorgt voor meer bewustwording over afval. De praktijk wijst uit dat bij een kleine vergoeding voor een tasje de meeste consumenten er liever voor kiezen zelf een tas mee te nemen. Met minder plastic tasjes verminderen we de plastic afvalberg. Zo worden minder grondstoffen verspild, is er minder plastic troep op straat en gaan we de plastic soep in oceanen tegen.'

Het verbod gaat 1 januari in. Winkeliers mogen zelf de prijs bepalen die zij hun klanten laten betalen voor een plastic tas. De richtprijs zoals die in het verbod is opgenomen ligt op 25 cent. Tassen die zijn gemaakt van papier of andere materialen dan plastic mogen nog wel gewoon gratis worden weggeven bij de kassa. In de opstartfase kunnen ondernemers wennen aan het verbod en wordt er nog terughoudend gehandhaafd. Een informatiecampagne gaat consumenten oproepen zelf vaker een tas mee te nemen.

Dat betaling een effectief middels is voor het terugdringen van het aantal plastic tasje, blijkt uit proeven in Nederland en vergelijkbare verboden in het buitenland. Het grootste Britse supermarktconcern heeft sinds dat zij vijf pence moeten vragen voor een plastic tas, 80 procent minder tassen meegegeven aan klanten. Naast het Verenigd Koninkrijk is er ook in Ierland en Denemarken al een verbod op gratis plastic tasjes.

Volgens het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, ontvangen volgende week ruim 300.000 winkels – waar ook de cafetaria's en snackbars onder vallen – een informatiebrief. Ook zal er een publiciteitscampagne worden opgestart om Nederland te informeren.

Meer informatie www.rijksoverheid.nl/plastictas