Veldhoven | 18 oktober 2016

Leden ProFri gesterkt de toekomst in na ALV in Maastricht

Vakvereniging ProFri kijkt terug op een geslaagde en drukbezochte algemene ledenvergadering (ALV), die 's middags ook openstond voor niet-leden. Vorige week tijdens de vakbeurs BBB in Maastricht woonden ruim 60 personen het dagvullende programma bij. Tijdens het ochtendprogramma maakte ProFri de uitgifte van certificaten met een rendement van 6 procent bekend. In het middagprogramma brak hoogleraar levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Universiteit van Wageningen) een lans voor friet en gefrituurde producten.

Enkele hoogtepunten van de ProFri-bijeenkomst tijdens de BBB:

● Naar 500 leden in jubileumjaar

Bijna vijf jaar na de oprichting, heeft ProFri zich ontwikkeld tot de grootste zelfstandige vakvereniging voor frituurprofessionals. In 2017, het jaar van het eerste lustrum, zal ProFri volgens verwachting groeien naar ruim 500 betalende leden. Ondanks de vele mutaties in de branche, maakte ProFri jaar op jaar een sterke groei door. Dit jaar staat de teller op 460 leden. Daarnaast groeit tevens het aantal partners, leveranciers en producenten die het werk van de vakvereniging ondersteunen. In 2016 steeg het aantal partners naar ruim 40.

● Voorzitter Hans Hus roept formules op

ProFri-voorzitter Hans Hus riep in zijn jaarrede tijdens de ALV de cafetariaformules van Nederland op zich aan te sluiten bij de vakvereniging voor frituurprofessionals. De totale branche – en dus ook de formulehuizen – hebben baat bij een sterke branche en sterk word je alleen als je samen de schouders eronder zet, aldus Hus. "Snackpoint en Big Bread zijn al collectief lid van ProFri. Ik vind dat alle andere formules in Nederland dit voorbeeld moeten volgen. Dat geldt ook voor Kwalitaria waarbij ik zelf aangesloten ben."

● Meer financiële armslag: ProFri geeft certificaten uit

ProFri gaat certificaten uitgeven om, via een herfinanciering, meer financiële armslag te krijgen voor de vele activiteiten van de vakvereniging. Totaal gaat het om 500 certificaten van elk 500 euro met een rendement van liefst 6 procent. Gezien de lage rentestand van dit moment, wordt voor de certificaten veel belangstelling verwacht. Alleen leden, oud-leden en organisaties en mensen die betrokken zijn bij ProFri komen in aanmerking voor het kopen van de certificaten.

● Parel van het Jaar Award naar Bart van Scheijndel

Bart van Scheijndel kreeg tijdens de bijeenkomst van ProFri de Parel van het Jaar Award 2016. De medewerker (al ruim 25 jaar!) van Plaza De Pitstop in Den Hoorn (ZH) ontving de prijs vanwege zijn bijzondere verdiensten voor het bedrijf. Medewerkers zijn de ruggengraat en achtervang van kleinere familiebedrijven die cafetaria's bijna altijd zijn. Als de ondernemer zelf door ziekte of anderszins zijn werk niet kan doen, staan er altijd medewerkers op die hun verantwoordelijkheid nemen. Bart van Scheijndel is zo'n medewerker. Hij verdiende de award volgens de jury dubbel en dwars. Maar ook de twee andere genomineerden toonden zich uitermate betrokken bij het wel en wee van hun werkgever. Dat waren dit jaar Jainy Neij van Verhage Zwijndrecht en Priscilla Methorst van Cafetaria t Huus 2.0 in Veenendaal. Sinds 2013 reikt de Vereniging Professionele Frituurders jaarlijks deze award uit aan een medewerker/medewerkster die zich op een bijzondere manier verdienstelijk maakt en daarmee een voorbeeld is voor iedereen die werkzaam is in de frituursector. Meer informatie, achtergronden en eregalerij: zie de gloednieuwe website www.parelvanhetjaar.nl.

● "Oude marketing werkt niet meer"

Oude marketing werkt niet meer. Dat is de kern van het betoog dat hoogleraar Henry Robben (Nyenrode University) hield tijdens de ALV van vakvereniging ProFri. Traditionele marketing gaat met zijn P's (zoals Plaats en Product) veel teveel uit van de eigen bedrijfsvoering. "Niet het bedrijf maar de (potentiële) klant moet in de marketing juist helemaal centraal staan", aldus Robben. "Een klant is iemand die voor jou nog geen beter alternatief heeft gevonden." Cafetaria's en andere bedrijven, zo betoogde Robben, moeten zich dus steeds opnieuw de vraag stellen of ze de actuele behoeften van hun klanten (nog) adequaat bevredigen.

● "Er bestaat geen ongezond voedsel, wel ongezonde voeding"

Ongezond voedsel bestaat niet, ongezonde voeding wel. Dat stelde hoogleraar levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (WUR Wageningen) tijdens de ALV van ProFri. Wat hij ermee wilde zeggen: geen enkel voedselproduct is an sich ongezond, maar wel kan een consument zichzelf een ongezond voedingspatroon aanmeten. Uitgebreid ging Van Boekel in op onderzoek naar het acrylamidegehalte in friet en andere gefrituurde producten. Acrylamide (dat bij grote hoeveelheden schadelijk wordt geacht) ontstaat bij friet doordat suikers en aminozuren bij verhitting samen bruinkleuring veroorzaken. "Bij elke tien graden verdubbelt tot verdrievoudigt de snelheid van acrylamidevorming zich. Bij 180 graden is de versnelling 6561 keer zo snel, bij 170 graden 2187 keer." Van Boekel raadt frituurders aan zo kort mogelijk op temperaturen rond 170 graden af te bakken. Ook uit laboratoriumtesten van ProFri bleek onlangs dat het acrylamidegehalte ruim onder de norm blijft als niet te lang en op niet te hoge temperaturen wordt afgebakken. Van Boekel rekende en passant af met mythes rond verzadigde vetten (die al decennia lang schadelijk worden geacht). "Sommige onverzadigde vetten zijn essentieel voor onze voeding. Maar dit wil niet zeggen dat verzadigde vetten per definitie slecht zijn." Hij raadde ondernemers aan vloeibare frituurolie zeer regelmatig te verversen. "Onverzadigde vetten in vloeibare olie zijn erg dynamisch en reactief; ze oxideren hierdoor relatief snel. Vaste vetten kun je langer gebruiken. Deze bevatten weliswaar meer verzadigde vetten, maar tegenwoordig nauwelijks nog transvetzuur." De boodschap van Van Boekel: als je niet veel vet consumeert, kun je best verzadigde vetten eten.

Tijdens de lunch kregen de ProFri-leden ambachtelijke kroketten en gehaktstaven geserveerd van Eetpaleis 't Vosje in Berlicum. Deze snacks van Henk Vos kregen onlangs als eersten van het Nederlands Frituurcentrum de oorkonde Met Goud Bekroond, een kwaliteitspredicaat voor ambachtelijke frituurproducten.