O F F I C I Ë L E   N I E U W S R E A C T I E

ProFri en Frituurcentrum reageren op onderzoek NOS en omroepen:
"Gefrituurde gerechten definitief verbannen uit de sportkantine"

Veldhoven, 26 september 2017

Friet, frikandellen, kroketten en andere frituurspecialiteiten moeten definitief worden verbannen uit de Nederlandse sportkantines. Dit vinden vakvereniging ProFri en kenniscentrum het Nederlands Frituurcentrum. Ze reageren hiermee op een onderzoek dat de NOS en de regionale omroepen gisteren publiceerden. "Voor gefrituurde gerechten ga je naar de vakspecialist. Frituren is een vak voor professionals. Dat kun je niet overlaten aan goedwillende vrijwilligers van sportverenigingen," stellen de twee belangenorganisaties.

Het onderzoek van de omroepen richtte zich op het gezondheidsbeleid van de sportclubs in Nederland. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat bij een grote meerderheid van de sportverenigingen nog langs de lijn gerookt mag worden. Daarnaast blijken veel sportkantines nog altijd volop bier en andere alcohol te verkopen. Verder werd gesteld dat nauwelijks fruit en groenten in kantines worden aangeboden, maar vooral "vette hap".

Koolhydraten
Het Nederlands Frituurcentrum en ProFri ergeren zich aan de beeldvorming rond frituurspecialiteiten. "Het lichaam heeft koolhydraten nodig, zeker na een inspanning. Een goed afgebakken frietje is dan een prima keus. Maar het hoort niet thuis in de sportkantine." De twee organisaties wijzen er bovendien op dat friet waardevolle vitaminen en andere voedingswaarden (vezels) bevatten. "Friet is gewoon gemaakt van aardappelen en aardappelen zijn een groente." Over de term "vette hap" zeggen de organisaties: "De onderzoekers weten kennelijk niet dat het menselijk lichaam vet nodig heeft. Het zorgt bijvoorbeeld voor het transport en de opname van waardevolle voedingsstoffen in het lichaam. En die term vette hap; laten we het maar beschouwen als een geuzennaam. Maar waarom wordt er altijd zo denigrerend over gesproken? Frituren is een heel oude bereidingsmethode, net als gewoon koken, wokken en bakken."

Aanbevelingen
Voor een gezonde kantine hebben ProFri en het Nederlands Frituurcentrum nog wel enkele aanbevelingen: serveer water en geen energiedrankjes, suikerhoudende frisdranken en bier. De twee organisaties hebben ook niets tegen fruit en groente in sportkantines. Maar de organisaties stellen wel: "Er zijn honderden cafetaria's die sportverenigingen sponsoren. Het lijkt ons niet meer dan logisch dat sportclubs ophouden met frituren, maar hun leden met lekkere trek doorverwijzen naar de frituurspecialist in de buurt."