Veldhoven, 26 september 2017

Vakvereniging ProFri vierde samen met zijn leden, partners en belangstellenden bij QBTEC in Woerden gisteren zijn eerste lustrum. Met ruim 100 bezoekers was de zaal van de ovenfabrikant tijdens dit Frituurwereld Event goed gevuld. De viering van het 5-jarig bestaan van de vakvereniging voor professionele frituurders kende veel hoogtepunten, prijsuitreikingen en bekendmakingen.

"Veel gedaan, maar nog veel meer te doen." ProFri-voorzitter Hans Hus keek in zijn openingstoespraak achterom, maar blikte ook vooruit naar de uitdagingen die de komende jaren nog te wachten staan. De voorzitter sprak onder meer zijn zorg uit over de teruglopende winstgevendheid van veel bedrijven en de dringende behoefte aan vakbekwame, goed opgeleid medewerkers. Naast Hus' toespraak en de officieuze aftrap van de vierde Week van de Friet (30 september tot en met 8 oktober) kende het programma van het Frituurwereld Event veel andere hoogtepunten.

Hans Hus en Frans van Rooij

Veiling voor War Child
De actie Frietje Vrede (tijdens de Week van de Friet) ten bate van War Child werd afgetrapt met de veiling van een frietschilderij. Het gaat om een werk van kunstenares Maia Siradze, waarop twee frietetende meiden staan afgebeeld. Het schilderij bracht uiteindelijk 1400 euro, een bedrag dat helemaal ten goede komt aan War Childs werk voor oorlogskinderen. Arjan Dijk van Oliehoorn kocht het schilderij, dat van ProFri de titel Viva Friet meekreeg. Tijdens de Week van de Friet zullen een aantal deelnemende cafetaria's meer geld bijeen brengen: in het kader van Frietje Vrede wordt voor elk verkocht frietje 20 eurocent afgedragen aan War Child.

Parel van het Jaar
Op het programma stond ook de vierde uitreiking van De Parel van het Jaar Award. Deze prijs gaat steevast naar een cafetariamedewerker met bijzondere verdiensten voor het bedrijf waar hij/zij werkt. De Parel van het Jaar 2017 werd Sefanja Carelsz-Frijters van Snackbar Paradiso in Zwolle. Naast de winnaar waren de andere genomineerden: Randy Adam, werkzaam bij de Oude Gracht Cafetaria XL in Eindhoven, Ankie ter Voert, werkzaam bij Plaza Beringe in Beringe en Naomi Jansen, werkzaam bij Alida's Smulpaleis in Roden.

Parel van het Jaar 2017

Prettetter Award
Enkele jaren geleden riep ProFri twee prijzen in het leven die onregelmatig worden uitgedeeld: de Prettetter Award gaat naar een persoon/organisatie die friet en andere gefrituurde producten in een positief daglicht plaatst. De Droeftoeter Award is voor personen/organisaties die het tegendeel deden. Vanwege het feestelijke karakter van het Frituurwereld Event, werd alleen een Prettetter Award uitgereikt. De winnaar is Hans Geurts. De uitbater van Cafetaria Nose4food in Zeist is op een bijzondere manier actief op sociale media. Geurts is een jubelende promotor van het frituurvak. Met steevast een gulle lach post hij regelmatig frituurvideo's ter lering en vermaak. Geurts figureert ook in de video's die ProFri en het Nederlands Frituurcentrum maakten in het kader van de Nationale Week van de Friet.

Prettetter Award 2017

100% Exclusiviteit
ProFri's label 100% Exclusiviteit is enkele jaren geleden in het leven geroepen uit onvrede dat veel voorheen unieke cafetariaproducten ook in supermarkten worden verkocht. Tijdens het evenement in Woerden kwamen er weer enkele producten bij die exclusief worden verkocht via professionele frituurbedrijven. De nieuwe dragers van het label 100% Exclusiviteit zijn 35% Fritessaus van Oliehoorn en de nieuwe lijn met premium snacks van fabrikant Beckers. Ander nieuws was er ook over het label 100% Exclusiviteit. Omdat het label niet past bij het werk van een vakvereniging, zal ProFri in de loop van 2018 het label overdragen aan het Nederlands Frituurcentrum, het kennis- en innovatiecentrum van de branche.

100 procent Exclusiviteit 2017 - Foto 001  100 procent Exclusiviteit 2017 - Foto 002

En nog veel meer
Naast al deze hoogtepunten, was er tijdens het Frituurwereld Event nog veel meer te beleven. Zo hield spreker Milo Berlijn een inleiding over gastvrijheid – met als uitgangspunt "Wat je geeft krijg je terug". Daarnaast maakten ProFri en het Nederlands Frituurcentrum twee nieuwe initiatieven wereldkundig: de invoering van de titel Meesterfrituurder en de procedure richting de erkenning van de snackbar als Immaterieel Erfgoed. Verder werden de ambachtelijke snacks van vier professionele frituurders Met Goud Bekroond. Over beide zaken brengen ProFri en het Nederlands Frituurcentrum aparte persmededelingen uit.

Frituurwereld Event - Sfeerimpressie - Foto 001

Frituurwereld Event - Sfeerimpressie - Foto 002

Frituurwereld Event - Sfeerimpressie - Foto 003

Frituurwereld Event - Sfeerimpressie - Foto 004

Frituurwereld Event - Sfeerimpressie - Foto 005

Frituurwereld Event - Sfeerimpressie - Foto 006