Veldhoven | 20 maart 2018

Tientallen ambachtelijke frituurspecialiteiten zijn sinds najaar 2016 Met Goud Bekroond in onze sector. In alle windstreken van het land hangen nu de bijbehorende oorkondes in frituurspeciaalzaken. Ondernemers meldden zich voor de keuring van hun specialiteiten zelf bij het Nederlands Frituurcentrum met maximaal drie eigen snacks per jaar. Dat deden ook Berry en Ad Tra van Kwalitaria Tra in Goirle. Zij boden hun huisgemaakte rundvleeskroket, goulashkroket en bamihap ter keuring aan en kregen deze week tijdens een bijeenkomst van frituurprofessionals in Brabant voor deze drie lekkernijen oorkondes uitgereikt. De opmaat tot deze gouden bekroning verliep echter anders.

Zegel Met Goud BekroondDe specialiteiten van Tra zijn in Goirle en omstreken beroemd en worden geroemd door een erkende snackfan. Deze fan, dat is niemand minder dan de Tilburgse snackkoning annex cultfiguur Sjors. Sjors wil graag een beetje anoniem blijven. Daarom verscheen hij al eens in de publiciteit met een Mexicano als balkje voor zijn ogen en een frietzak over zijn hoofd. Sjors startte enkele jaren geleden het weblog Culisjors.nl, waarop hij recensies plaatst van snackplekken in en rond de stad Tilburg. Helemaal wild is Culisjors van Eetsalon Tra in Goirle. Hij roemt de ambachtelijke producten van Berry Tra (tweede generatie) en Ad Tra (derde generatie). Vooral Tra's bamihapjes en bitterballen zijn volgens Sjors van uitmuntende kwaliteit. Toen de keuringsaanvraag uit Goirle bij het Nederlands Frituurcentrum binnen kwam werd dan ook direct de link met hem gelegd en werd de snackinspirator gevraagd om Tra nog eens te bezoeken en de drie snacks die ter keuring waren aangeboden aan zijn smaakpapillen voor te leggen.

Eetsalon Tra opende in 1948 zijn deuren in Goirle. De derde generatie staat nu aan het roer. Zij koos ruim een jaar geleden voor Kwalitaria. Sjors heeft niets tegen Kwalitaria, maar in het verslag dat hij uitbracht aan het Nederlands Frituurcentrum staat dat hij toch een beetje zijn hart vast hield. Sjors schreef: "Meerdere keren schreef ik al vol lof over de fantastische snacks en bittergarnituren die ze bij Tra zelf maken. In de regio Tilburg is het mijn favoriete friettent. Een echte ouderwetse, bourgondische snackbar. Dus eerlijk gezegd stond ik niet te juichen." Tra maakt van oudsher veel producten in eigen keuken, totaal wel 86, zo laat de eetsalon op de website weten. De aansluiting bij Kwalitaria zal hieraan volgens de familie Tra weinig tot niets veranderen. Culisjors nam voor het Frituurcentrum de proef op de som in Goirle. Lyrisch beschrijft Sjors Tra's bamihapjes: "Een betere opmaat voor de bamihap kun je niet wensen. Ook hier weer een perfecte korst die mooi bros is en tegelijkertijd de boel goed bij elkaar weet te houden. De dikke bami bulkt bij de eerste hap de mond binnen. Het magnifieke kruidenpalet pakt iedere smaakpapil even flink bij de lurven, om ze vervolgens te omarmen met een stukje tongstrelend comfort. Heerlijk zachte en glibberige bami, het is een smeuïge eenheid die steeds prettig wordt onderbroken door een flinke kraak. Mooier heb ik ze nog niet gegeten. Op zeker." Het verslag dat Sjors uitbracht aan het Nederlands Frituurcentrum wordt geplaatst in de komende editie van het vakblad Frituurwereld.

Sjors is de ideale figuur om huisgemaakte snackspecialiteiten te beoordelen. In een interview zei hij onlangs: "Ik vind ambacht in de snackmarkt het allermooiste dat er is. Het is best veel werk om bijvoorbeeld een kroket te draaien. Als je dat zelf maakt dan spreekt dat liefde uit." Zo is het. Mede door toedoen van Culisjors zijn nu de bamihap, maar ook de huisgemaakte rundvleeskroket en goulashkroket van Tra in Goirle Met Goud Bekroond.

Uitreiking - Met Goud Bekroon aan Kwalitaria Tra in Goirle

ProFri-bestuurder Jorgen Ruhl (rechts op de foto) reikte vandaag tijdens de regionale bijeenkomst van frituurprofessionals de oorkondes uit voor 3 huisgemaakte snacks van Kwalitaria Tra in Goirle. Berry Tra (links op de foto) en zoon Ad namen met gepaste trots dot bewijs van vakmanschap in ontvangst.

 

Foto Culisjors

Culisjors, de Tilburgse Snackkoning annex cultfiguur Sjors die graag anoniem wil blijven.