Vorige week kregen Erik Ruiter en Sanne van de Steeg twee oorkondes uitgereikt voor met goud bekroonde ambachtelijke producten. Ook ontvingen zij een nieuw certificaat behorende bij het Goed Gefrituurd Keurmerk, dat al sinds 2015 bij Cafetaria De Uitdaging in Voorthuizen aan de gevel prijkt. Het stoofvlees dat door Sanne wordt gemaakt en de gehaktballen die door Erik worden gedraaid en gebraden, doorstonden beiden de toets van de keurmeesters met glans.

Keuringen van ambachtelijke producten; de slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Sinds kort laat de Vereniging Professionele Frituurders het Nederlands Frituurcentrum keuringen uitvoeren van specialiteiten die worden gemaakt door frituurprofessionals.

Stoofvlees van Sanne
Passage uit het juryverslag: “Het huisgemaakt stoofvlees wordt bereid met heerlijk rundsvlees, dat goed is gegaard met een uitgekiende mix van kruiden en specerijen. Licht gebonden, mooi van structuur, vol van smaak én het vlees valt op de tong verder uit elkaar. Zonder poespas, een (h)eerlijke stoof. Met de verse ambachtelijke friet van de Uitdaging én echte mayonaise of frietsaus, een ware een traktatie!”

Gehaktballen van Erik
Passage uit het juryverslag: “De gehaktballen worden bij de Uitdaging met liefde voor het vak gemaakt en gebraden in eigen keuken. Vanzelfsprekend vormt goed gehakt de basis van deze lekkernij, half varken en half rund. Zorgvuldig gemengd met diverse ingrediënten en een mix van kruiden en specerijen. De gehaktballen worden na het braden bewaard in een stevige jus. Gewoon ouderwets lekker!”

Keuringsprocedure
Voor deze twee producten kregen Erik en Sanne Met Goud Bekroond oorkondes, zodat deze erkenning duidelijk kenbaar kan worden gemaakt in de zaak. De oorkondes dienen verder als een bewijs van vakmanschap als frituurprofessional. Via de QR-code op de oorkondes kom je uit op de website waarop de procedures en voorwaarden van de productkeuringen worden weergegeven.  Frituurprofessionals kunnen jaarlijks maximaal 3 specialiteiten bij het  Nederlands Frituurcentrum ter keuring aanbieden. Naast de ambachtelijke bereiding, letten de keurmeesters van het frituurcentrum op aspecten als geur, smaak, samenstelling, uiterlijk voor en na de eindbereiding en de productbeleving. Later dit jaar komt de vakvereniging met de website Metgoudbekroond.nl. Hierop kunnen consumenten alle bekroonde producten in Nederland terugvinden met informatie over de makers ervan.

Keurmerk
Ook het Goed Gefrituurd Keurmerk is een initiatief van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en verschijnt sinds 2015 aan steeds meer gevels van professioneel friturend Nederland. Bij De Uitdaging hangt het keurmerk er al vanaf het begin.

Om het keurmerk te bemachtigen en te behouden, zijn drie V’s leidend. Dat zijn de V’s van Vakmanschap, Veiligheid en Verantwoordelijkheid. Het Nederlands Frituurcentrum regelt in opdracht van vakvereniging ProFri de toetsing van de bedrijven die zich aanmelden en draagt zorg voor de borging van de verstrekte keurmerken. Uit recente rapportages van de Mystery Guest bezoekers van het Frituurcentrum en het tweejaarlijkse auditgesprek blijkt dat Erik en Sanne samen met hun team van enthousiaste werknemers nog steeds voldoen aan de voorwaarden die bij het keurmerk horen.

Het schildje aan de gevel werd vorige week voorzien van een nieuwe keuringssticker en kregen beide ondernemers het nieuwe certificaat uitgereikt. Het Nederlands Frituurcentrum verstrekte ook een tweede schildje voor bij de ingang aan de achterzijde, waar een heerlijk terras is gelegen en parkeerplaatsen voor de bezoekers.