Veldhoven, 19 december 2018

Kim en Flip Buchele van Restaria Theo in Utrecht en Nancy en Jurgen Egberts van Cafetaria Litjes in ’s-Heerenberg namen eerder deze week het certificaat in ontvangst behorende bij het Goed Gefrituurd Keurmerk. Bij Cafetaria Litjes prijkt het keurmerk al sinds de introductie ervan (2015) aan de gevel en werd door de keurmeester van het Nederlands Frituurcentrum voorzien van een nieuwe keuringssticker. Bij Restaria Theo betrof het een nieuwe erkenning.

Drie pijlers
Om het keurmerk te bemachtigen en te behouden, zijn drie V’s leidend. Dat zijn de V’s van Vakmanschap, Veiligheid en Verantwoordelijkheid. Het Nederlands Frituurcentrum regelt in opdracht van vakvereniging ProFri de toetsing van de bedrijven die zich aanmelden en draagt zorg voor de borging van de verstrekte keurmerken. Om voor het keurmerk in aanmerking te komen hoef je overigens geen lid te zijn van de vereniging. Het keurmerk staat namelijk open voor iedereen in de frituurbranche.

Uit de rapportages van de Mystery Guest bezoeken en de gesprekken met de ondernemers blijkt dat deze twee frituurspeciaalzaken samen met hun team van enthousiaste medewerkers voldoen aan de voorwaarden die op dit moment bij het keurmerk horen.

Goedgefrituurd.nl
Op de website Goedgefrituurd.nl vind je een register met alle gekeurde bedrijven. Ook vindt de consument er informatie over gefrituurde lekkernijen en feiten en fabels over vetten. Verder kan de consument zijn ervaringen met gekeurde bedrijven delen. Hij kan feedback geven over de uitstraling van het bedrijf, gastvrijheid en professionaliteit van de medewerkers, maar ook over de kwaliteit van de producten. De mening van de consument telt mee bij het verkrijgen én het behouden van het Goed Gefrituurd Keurmerk. Deze meningen worden niet openbaar gemaakt, maar gebruikt om de dienstverlening en de kwaliteit bij de deelnemende bedrijven te verbeteren.

Alternatief voor Cafetaria Top 100?
ProFri gaat de komende maanden onderzoeken of het wenselijk en mogelijk is dat het Goed Gefrituurd Keurmerk de basis kan vormen voor het alternatief voor de Cafetaria Top 100. De vakvereniging neemt dit initiatief mede omdat er een gat ontstaat, nu uitgeverij Vakmedianet stopt met de jaarlijkse ranking van bedrijven die zich voor deze wedstrijd aanmeldden.
Naast het Goed Gefrituurd Keurmerk, betrekt ProFri ook zijn initiatieven Met Goud Bekroond (ambachtelijke specialiteiten) en Meesterfrituurder (hoogste graad van frituurvakbekwaamheid) bij de inventarisatie. Indien het nieuwe classificatiesysteem haalbaar is, zal voor de uitvoering een aparte organisatie in het leven worden geroepen. ProFri staat voor ogen om de classificaties jaarlijks bekend te maken tijdens een gala-editie van zijn vakevenement Frituurwereld Event. Nadrukkelijk is de bedoeling om de classificatie ook middels een magazine onder de aandacht te brengen van de Nederlandse consument.