Veldhoven, 30 oktober 2019 

ProFri: “Wees kritisch op ingrediënten van snacks die je verkoopt”

Ellie Lust stelde in haar televisieprogramma “Ellie in de handel” van maandag 28 oktober jl. misstanden aan de orde bij verwerkers en fokkers van paardenvlees voor de Nederlandse snackindustrie. Net als in eerdere gevallen enkele jaren geleden, werden beelden getoond van misstanden bij Zuid-Amerikaanse paardenfokkerijen. Bovendien legt Ellie Lust bloot hoe dubieus de handel in paardenvlees soms verloopt. Vakvereniging ProFri werd na de reportage benaderd door verschillende media en tal van verontruste leden.

Ellie Lust toont beelden van zwaar mishandelde en zieke Zuid-Amerikaanse paarden, waarvan het vlees in sommige Nederlandse snacks terecht komt. De beelden zijn (opnieuw) verbijsterend. ProFri zegt bij monde van Frans van Rooij: “Frituurondernemers zijn geschokt. Ik kan ze maar één ding zeggen: bij goed vakmanschap hoort dat je weet wat je verkoopt aan je klanten.” Van Rooij roept leden op om kritisch te kijken naar hun inkoopbeleid, maar vooral ook de ingrediëntendeclaratie op verpakkingen goed te bekijken (ook al bieden die niet altijd uitkomst). “Wil jij meewerken aan de wijze waarop in Zuid-Amerika paarden aan hun einde komen? Stel aan je leverancier vragen over de herkomst. Laat je niet met een kluitje het riet insturen en haal bij twijfel de betreffende snack direct uit je assortiment. De consument, jouw klant, wil eerlijk voedsel. En jij als ondernemer wilt het beste voor je klanten en aan zulke praktijken, naar wij aannemen, niet meewerken. Je maakt dan immers deel uit van een schimmige keten met dubieuze handel.”

In 2007, 2014 en 2017 is het lot van de paarden voor de snackindustrie al eerder door TV-programma’s aan de kaak gesteld. Overigens is het aandeel paardenvlees lang niet meer zo groot als eind vorige eeuw. In 1999 bevatte meer dan de helft van alle vleeskroketten nog paardenvlees. Deze percentages liggen nu beduidend lager en hebben sommige frituurders snacks waarin paardenvlees is verwerkt verbannen uit hun vitrine. Veel fabrikanten hebben hun receptuur inmiddels aangepast of zijn hier volop mee bezig. 

Wil je de uitzending terugzien? Klik op onderstaande link. Let op: De beelden zijn schokkend!

 https://www.avrotros.nl/ellie-in-de-handel/gemist/detail/item/ellie-in-de-handel-aflevering-4-paardenvlees-28-10-2019/