Speciale ledenbijeenkomst: Personeel, Kwesties & Kosten

Veldhoven, 20 december 2019

Vakvereniging ProFri wordt overspoeld met vragen over effecten van nieuwe regelgeving. Het gaat hierbij met name om vragen over de gevolgen van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab) en vragen over effecten van de nieuwe Horeca-cao. Vanwege de hausse aan meldingen, organiseert de vakvereniging een speciale informatieve bijeenkomst voor haar leden onder de naam onder de naam “Personeel, Kwesties & Kosten” op dinsdag 21 januari aanstaande bij Van der Valk in Houten.

“De invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab) heeft voor cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken grotere gevolgen dan tot nu toe werd aangenomen,” zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. “Deze wet brengt veel bedrijven juist uit balans; de risico’s van het ondernemerschap nemen verder toe. De wet versterkt de positie van medewerkers zonder vast dienstverband, maar pakt niet onverdeeld gunstig uit voor werkgevers in de horeca.”

Prijsverhoging
Van Rooij wijst erop dat er naast de Wab meer op ondernemers afkomt. Zo mist ook de nieuwe Horeca-cao zijn effect niet. “Er komen factoren samen die de kosten verder laten stijgen. De ondernemer moet goed afwegen wat de gevolgen van de personeelskosten zijn voor zijn bedrijf. Mogelijk mede door de nieuwe Horeca-cao kunnen de kosten vanaf januari wel eens met zo’n 10 procent stijgen. Een deel daarvan kun je opvangen. Maar dan moet je snel aan de slag met de arbeidsovereenkomsten van de oproepkrachten en van de medewerkers die geen vaste arbeidsovereenkomst hebben.”

Het lijdt voor Van Rooij geen twijfel dat ondernemers in de problemen komen als ze de kostenstijgingen niet tijdig verwerken in hun consumentenprijzen. “Vorig jaar leverden veel ondernemers rendement in doordat ze dit niet tijdig of onvoldoende deden.”

Speciale ledenbijeenkomst
ProFri houdt op dinsdag 21 januari a.s. de ledenbijeenkomst Personeel, Kwesties & Kosten samen met zijn HR-adviesbureau en payrollpartner Connexie. Leden kunnen zich via de ProFri-website aanmelden voor de ochtendsessie (10.30 uur tot 12.30 uur) of de middagsessie (13.30 tot 15.30 uur). Na afloop van beide sessies is gelegenheid tot het stellen van specifieke vragen aan de aanwezige deskundigen in dit vakgebied. “Na afloop weet je precies wat je te doen staat als ondernemer,” zegt Van Rooij.

Aanmelden is noodzakelijk en vol = vol. Uitsluitend leden hebben toegang. De ledenbijeenkomst is gratis. Wie zich wel aanmeldt, maar niet komt opdagen, krijgt echter alsnog een factuur van 45 euro gepresenteerd.

 

 Aanmelden