Veldhoven, 25 maart 2020

Wring jij je in allerlei bochten om geld te verdienen met afhaal- en bezorggerechten? Doe je dit alléén of met medewerkers? Een wijze raad: ga zitten met de rekenmachine en/of boekhouder en breng de plussen en minnen heel goed in kaart. Het kan namelijk zomaar zijn dat de keuzes die jij maakt negatief uitvallen.

Omzetten van frituurspeciaalzaken die openblijven vallen ver terug. Ondernemers rapporteren omzetten die op 20 tot 40 procent van hun normale niveau liggen. Een goede graadmeter vormen cijfers van Sligro: de groothandel meldde recent dat de omzet van bezorgbestellingen met 70 tot 75 procent is afgenomen.

Papa-en-mamabedrijf
Frituurspeciaalzaken zonder personeel, de zogenaamde papa-en-mamabedrijven, lopen het minste risico. Zij teren hooguit in op het ondernemersinkomen, maar hebben minder externe kosten. Bovendien: het behoud van klanten kan een drijfveer zijn om toch open te blijven voor afhalers. Heb je personeel, dan wordt het meteen een stuk ingewikkelder om juiste beslissingen te nemen.

Noodfonds Overbrugging
De bestaande regeling voor werktijdverkorting (wtv) is komen te vervallen. Ondernemers met personeel kunnen nu een beroep op het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid ofwel het NOW. Via het NOW krijg je een loonvergoeding voor medewerkers die je korter laat werken.

Echter: niet zomaar wordt maximaal 90% van de loonsom vergoed; de hoogte van de vergoeding is namelijk gekoppeld aan jouw omzetniveau.

Vakblad Misset Horeca zette rekenvoorbeelden op een rij:

  • 100% omzet valt weg: ondernemer ontvangt 90% van de loonsom;
  • 50% omzet valt weg: ondernemer ontvangt 45% van de loonsom;
  • 25% omzet valt weg: ondernemer ontvangt 22,5% van de loonsom.

4000 euro tegemoetkoming
Ondernemers die hun zaak door de coronacrisis en overheidsmaatregelen helemaal sluiten hebben, naast loonsomgelden uit het NOW, recht op een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro.

Hoewel de precieze voorwaarden van deze regeling nog niet bekend zijn, lijkt het erop dat ondernemers die nog enige omzet draaien níet voor deze tegemoetkoming van 4000 euro in aanmerking komen.

Wat adviseert jouw boekhouder?
Op de website van Misset Horeca wijst een deskundige op drie overwegingen die ondernemers moeten maken:

  • Doorgaan met de verkoop van bezorg- en afhaalmaaltijden levert contant geld en klantenbinding op. Dat kan in deze tijd heel waardevol zijn.
  • Om 4000 euro netto rendement te behalen als ondernemer, moet je eerst heel wat omzet boeken; dat vergt bij het huidige omzetniveau heel wat weken en in sommige gevallen maanden.
  • De kans blijft aanwezig dat ook afhalen en/of maaltijdbezorging op termijn verboden worden. In dat geval had je wellicht beter eerder kunnen kiezen voor de combinatie: helemaal dicht, 90% loonsomvergoeding voor jouw medewerkers en een tegemoetkoming van 4000 euro

Bespreek deze afwegingen met jouw accountant of boekhouder; vaak is hij degene die het beste zicht heeft op jouw cijfers. Bovendien: hij of zij is niet bedrijfsblind en heeft minder last van hartzeer bij moeilijke beslissingen.