Veldhoven, 31 maart 2020

Vakvereniging ProFri doet een dringend beroep op het kabinet om de functies afhalen en bezorging in stand te houden voor de frituurspeciaalzaken. Samen met de Vereniging Chinees-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) en het Ambachtelijk IJscentrum richtte ProFri een brief met dit verzoek aan de betrokken bewindspersonen.

Gisteren en vandaag vond opnieuw ministerieel overleg plaats over de coronacrisis. De verwachting is dat de horecasluiting, die is afgekondigd tot en met maandag 6 april, verlengd zal worden. ProFri hoopt met haar brief te bereiken dat frituurspeciaalzaken met de verkoop van afhaal- en bezorgbestellingen mogen doorgaan, omdat het de enige manier is om nog enige omzet van betekenis te behalen.

Vitale functie
ProFri, VCHO en IJscentrum schrijven in de brief: "Zoals onze organisaties eerder stelden, is de afhaalfunctie in de genoemde bedrijven vergelijkbaar met de afhaalfunctie van voedingsspeciaalzaken zoals bakkerijen en slagerijen. Zoals u bovendien eerder zelf aangaf: bedrijven die voedsel verstrekken horen in deze zware tijd tot de vitale sectoren."

Adequate maatregelen
Verder laten de organisaties weten: "Onze indruk is dat de (afhaal)bedrijven in onze branches adequate maatregelen hebben genomen om zowel een verantwoorde manier van bereiding en bezorging te garanderen als ook de afstandsnorm van anderhalve meter voor zowel medewerkers als afhaalklanten goed in acht nemen. Indien dit onverhoopt toch in enkele gevallen niet de werkelijkheid blijkt te zijn, lijkt het ons niet meer dan logisch dat burgemeesters cq veiligheidsregio's ingrijpen."