Veldhoven, maandag 11 mei 2020

Vakorganisatie ProFri heeft de voorbije dagen intensief overleg gepleegd met het ministerie van economische zaken over de openstelling van frituurspeciaalzaken voor eters ter plekke. Vooralsnog gaat per 1 juni ook voor cafetaria's de reserveringsplicht gelden voor eters.

Gezinnen mogen plaats nemen aan een tafel zonder social distancing, maar voor de rest blijft anderhalve meter onderlinge afstand als gasten tot elkaar en tot de medewerkers geboden. Studenten die samen in een huis wonen, gelden niet als één huishouden; voor hen zijn dus de afstandsregels van toepassing.

De reservering vooraf betekent ook dat afhalers niet spontaan een frietje mogen opeten in de zaak. Dit mag vooralsnog vanaf 1 juni wel op het terras.

Gezondheidsinformatie
Net als bij reguliere restaurants, moet bij reservering gevraagd worden of de gasten klachten hebben die eventueel kunnen wijzen op het coronavirus. Is dit het geval, dan dient een reservering vriendelijk doch beslist te worden afgewezen.

Onduidelijkheden
Vakvereniging ProFri hoopt de komende dagen meer duidelijkheid te krijgen over een aantal zaken die niet helemaal duidelijk zijn. Zo heeft de vakvereniging de vraag openstaan of bij het gebruik van (doorzichtige) schermen tussen tafels van social distancing mag worden afgeweken. Duidelijk is wel dat vooralsnog vanaf 1 juni een maximaal aantal gasten van 30 geldt; per 1 juli wordt dit aantal hoogstwaarschijnlijk opgeschroefd naar maximaal 100.

Voorbehoud
ProFri-directeur Frans van Rooij wijst wel op het volgende: "Indien hiertoe aanleiding is, bestaat nog altijd de mogelijkheid dat de versoepeling van de lockdown per 1 juni en 1 juli toch wordt teruggedraaid. Andersom kan ook het geval zijn en dat er juist verdere versoepeling komt."

Samenwerking
ProFri werkt samen met de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) en het Nederlands Horeca Gilde (NHG) aan de uitwerking van een eigen protocol voor de aangesloten bedrijven en de verdere achterban. Ook tijdens de besprekingen met het ministerie trekt ProFri samen op met VCHO en NHG.