“Ons protocol is uiteraard voor iedereen”

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; een groot deel hoopte op een eerdere datum dan 1 juni.

Het woord is nu aan de ondernemer: binnen de richtlijnen van het RIVM en eventuele regionale/plaatselijke verordeningen kan hij/zij aan de slag. De basisregels op het gebied van afstand, hygiëne en bescherming in het kort:

  • Alle aanwezigen: minimaal anderhalve meter onderlinge afstand;
  • Zitten aan een tafel is zowel binnen als buiten verplicht;
  • Naast de medewerkers, mogen maximaal 30 gasten tegelijk binnen zijn;
  • Reserveren vooraf: reserveren kan en mag ook aan de voordeur;
  • Voordat een gast naar binnen kan: een korte gezondheidscheck uitvoeren;
  • Alleen huishoudens mogen dicht bij elkaar zitten;
  • Afhalen en bezorging kan binnen afstands- en hygiëneregels doorgaan.

Brancheorganisaties ProFri, VCHO en NHG gingen bij het ministerie van economische zaken op zoek naar antwoorden op de laatste paar onduidelijkheden. “Hierop hebben wij inmiddels antwoord gekregen”, aldus Frans van Rooij, woordvoerder namens de brancheorganisaties ProFri, VCHO en NHG. “Met deze duidelijkheid kunnen we ons gezamenlijk basisprotocol nu definitief maken.”

Voor iedereen
De drie samenwerkende verenigingen komen nog vandaag met een aangepast concept van hun protocol. Verwacht wordt dat het ministerie komende week met de inhoud ervan akkoord zal gaan. Van Rooij: “In afwachting van een reactie van de expertgroep van het ministerie kunnen ondernemers met het concept van vanmiddag al aan de slag om hun eigen protocollen (verder) uit te werken ter voorbereiding op de openstelling. Naast de veiligheid van de gasten is het ook van belang de medewerkers te beschermen tegen het (werk gebonden) risico op besmetting, doordat zij gaan werken in een omgeving met vele en wisselende groepen mensen.”

Het protocol mag uiteraard door iedereen gebruikt worden en is niet alleen voorbehouden voor de leden van de drie organisaties.