Veldhoven, 23 juli 2020

Vakvereniging ProFri heeft bedenkingen tegen de wildgroei aan lokale ranglijsten van de beste cafetaria, de beste snacks enzovoorts. “Natuurlijk is het altijd leuk voor het bedrijf dat deze plaatselijke polls wint, maar je moet je sterk afvragen wat de toegevoegde waarde is.”

In het verleden hielden onder meer datagedreven webplatforms dit soort populariteitspolls, nu doen de lokale nieuwswebsites van Indebuurt.nl dit op grote schaal. ProFri stelt: “Het draait er eigenlijk alleen om wie online de meeste stemmers op de been weet te brengen. Met de mate van vakmanschap of kwaliteit heeft het allemaal weinig van doen.”

Beelvorming
ProFri vindt het haar taak om vraagtekens bij dit soort polls te zetten. “Wij kunnen er verder weinig tegen ondernemen. Iedereen kan dit soort online-initiatieven nemen; we leven in een vrij land per slot van rekening. Wel is het onze taak om ons hardop af te vragen of het de beeldvorming ten goede komt.”

Vakkeurmerken
ProFri verwijst naar onderscheidende initiatieven als de keurmerken Met Goud Bekroond (ambachtelijke specialiteiten) en Goed Gefrituurd (vakmanschap op hoog niveau). Aan beide keurmerken liggen uitgebreide audits en inspecties ten grondslag. ProFri’s partner het Nederlands Frituurcentrum zorgt voor professionele checks en balances voordat een keurmerk wordt toegekend. Beide keurmerken vormen bovendien een belangrijke basisvoorwaarde om te worden opgenomen in de jaarlijkse Nationale Smulgids. Ook goede beoordelingen via het consumenten-platform Smulscore.nl kunnen een rol spelen bij opname in de smulgids.

Hier lees je hoe jouw bedrijf in de Nationale Smulgids kan komen