Veldhoven, 1 oktober 2020

Bij vakvereniging ProFri kwamen de afgelopen dagen de nodige vragen binnen over het gebruik van afzonderlijke ruimtes en over het afhalen en bezorgen van friet, snacks en maaltijden na 22.00 uur. Bij veel frituurondernemers bestaat onduidelijkheid over deze en andere nieuwe richtlijnen, die sinds dinsdagavond 18.00 uur gelden.

De belangrijkste nieuwe maatregelen:

  • Eters ter plekke mogen na 21.00 uur niet meer worden toegelaten; om 22.00 uur moet het zitgedeelte leeg zijn.
  • Afhalen mag tot 02.00 uur ’s nachts. Afhalers mogen hun consumptie niet ter plekke op eten. Uiteraard moet er bij afhalen worden voldaan aan de basisregels. Bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden. Als mensen ter plekke iets willen eten of drinken (bijvoorbeeld in een fastfoodrestaurant), gelden dezelfde maatregelen als voor alle horecagelegenheden.
  • Afhaalrestaurants moeten uiterlijk 02.00 uur hun deuren sluiten en verkopen na 22.00 uur geen alcohol meer.
  • Het bezorgen van maaltijden valt niet onder deze nieuwe maatregelen. Dus is ook na 02.00 uur toegestaan.

Andere regels:

  • Het maximale aantal gasten binnen is 30 per afzonderlijke binnenruimte. Buiten (terras) geldt hiervoor een maximum van 40. In beide gevallen: kinderen meegeteld maar exclusief medewerkers.
  • Gezelschappen die willen komen eten mogen uit maximaal 4 personen bestaan en mogen samen aan één tafel. Hierbij worden kinderen tot 13 jaar niet meegeteld. Anderhalve meter onderlinge afstand tussen de tafels blijft voor binnen de norm.
  • Voor buiten mag met kuchschotten afgeweken worden van deze 1,5 meter maatregel. Aan het gebruik ervan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Over het gebruik van kuchschotten binnen komt een dezer dagen duidelijkheid.
  • Mensen die samen één huishouden vormen mogen ook met de nieuwe maatregelen samen aan één tafel.
  • Om te mogen verblijven in een horecabedrijf is reserveren (mag aan de deur), registratie en een gezondheidscheck verplicht. Zoek je hulpmiddelen bij registratie en gezondheidscheck? Kijk op Veiliguitindehoreca.nl.
  • Verder kúnnen lokaal aanvullende regels gelden; houd dus lokale berichtgeving en de website van jouw eigen veiligheidsregio goed in de gaten.

Rijksoverheid.nl

Kijk voor een compleet actueel overzicht van de regels op de website van de rijksoverheid. Let op! De websites van de overheid bevatten niet altijd de meest actuele informatie. Zeker na aanpassing van de maatregelen duurt het iedere keer een aantal dagen voordat alles is verwerkt..

Vakvereniging ProFri

Frituurprofessionals kunnen daarom bij twijfel of advies contact opnemen met vakvereniging ProFri. Zo nodig neemt de vereniging contact op met het verantwoordelijke ministerie. Het secretariaat is tijdens kantooruren bereikbaar op het nummer 040-7200900 (optie 1). Je kunt ook 24/7 een mailbericht sturen naar info@profri.nl.

Zie ook dit artikel op Frituurwereld.nl