Buma en Sena komen, net als bij de eerste lockdown, met een compensatie over het laatste kwartaal van dit jaar. Ook hebben zij nu al tegemoetkomingen toegezegd voor 2021 bij nieuwe lockdowns voor de horeca.

Voor ondernemers die via ProFri een collectieve licentie (inclusief ledenvoordeel) hebben, betekent dit wel dat ze eerst hun auteursrechterlijke facturen tijdig voldaan moeten. Pas daarna hebben ze in 2021 weer recht op de restitutie, die ook via ProFri verloopt. De voorbereidingen voor de afwikkeling van de tweede compensatieronde over de licenties van 2020 zijn door de vereniging inmiddels opgestart.

Videma

Ook auteursrechterlijke organisatie Videma (zakelijk gebruik van TV-beelden) hanteerde tijdens de lockdown in het voorjaar een dergelijke restitutieregeling. Videma heeft echter besloten dit niet nogmaals te zullen doen, omdat zij jaarlicenties verstrekken die los staan van het aantal dagen per jaar dat TV-beelden worden getoond.

Detailhandelstarief

Nu cafetaria’s slechts bezig zijn met afhaal- en bezorgbestellingen en het zitgedeelte gesloten is, is feitelijk geen sprake meer van horeca, maar van detailhandel. Voor sommige ondernemers heeft ProFri een tijdelijke wijziging voorgesteld, omdat dit nu voor hen een aanmerkelijke kostenbesparing oplevert. Ondernemers die hiervoor kiezen komen in 2021 niet in aanmerking voor nieuwe tegemoetkomingen indien de horeca haar deuren opnieuw voor gasten gesloten moet houden.

Leden van ProFri kunnen voor vragen en advies, en voor het doorgeven van wijzigingen, contact opnemen met het secretariaat.