“Het is een simpele rekensom. De omzet is laag of nihil. Maar een deel van de lasten moet de ondernemer gewoon zelf blijven dragen. Horecabedrijven belanden massaal in een zwart gat.” Dit zegt ProFri-directeur Frans van Rooij in reactie op de persconferenties van kabinetsleden gisteravond en vanochtend.

100 procent vergoeding van alle lasten. Dat was maandag de inzet van ProFri en haar partners VCHO en NHG bij het horecaprotest Geen Dreun Maar Steun in Den Haag. Van Rooij: “Natuurlijk, ophoging van de lastenvergoeding TVL naar 70 procent is een verbetering. De NOW daarentegen blijft gewoon op 80 procent. Voor véél, heel veel horecabedrijven is het niet vol te houden om geld bij te blijven passen.”

Cafetaria’s

Van Rooij vreest dat ook een toenemend aantal frituurspeciaalzaken het erg moeilijk gaat krijgen. “Er zijn al de nodige zaken gesloten. Natuurlijk, afhalen en bezorging kunnen doorgaan. Van ondernemers hoor ik dat de afhaalpiek korter is en er buiten die piek om nauwelijks klanten komen. Bezorging is leuk, maar niet altijd lonend. Juist de laatste jaren moeten ook cafetaria’s het in toenemende mate hebben van gasten die ter plekke eten. En dat kan juist niet meer, omdat alle zitgedeeltes dicht zijn.”

Beroep op ketenpartners

De bewindslieden van economische zaken en sociale zaken stelden vanochtend, dat de overheid niet alle noden van de horeca kan wegnemen. Nadrukkelijk deden ze een beroep op andere partners in de keten, zoals grossiers, de huurbaas en bijvoorbeeld formulehuizen. Van Rooij: “Veel ondernemers zijn het gesprek met hun huurbaas al aangegaan, met zeer wisselende resultaten. En wat bijvoorbeeld groothandels betreft; die hebben het zelf bijzonder moeilijk. Wel hoor ik geluiden dat de afdrachten van cafetaria’s die bij een formule zijn aangesloten soms nog hoog zijn. Door oplopende commissies over bezorgbestellingen liggen de bijdragen zelfs beduidend hoger dan vóór er corona uitbrak. Daar is misschien voor ondernemers nog wat te winnen.”

Horeca Alliantie

Van Rooij bekijkt of ProFri samen met de partners binnen de Horeca Alliantie nieuwe stappen kan zetten om de politiek ervan te doordringen dat het voor veel bedrijven al vijf over twaalf is. Van Rooij: “We roepen ondernemers op ons berichten te sms-en over hun situatie. We zullen ze delen met de leden van de Tweede Kamer. Als we kansen zien, zullen we op andere manieren van ons laten horen. Want wat er nu staat te gebeuren, is met geen pen te beschrijven.”

Hartenkreten uit de horeca:
Stuur jouw verhaal in een sms-bericht naar 06-21274561.
Lees hier meer over deze actie.