De samenwerking met ondernemerskoepel Ondernemend Nederland (ONL) werpt nu al vruchten af. Dat stelt Frans van Rooij, directeur van vakvereniging ProFri. De Horeca Alliantie waarvan ProFri deel uitmaakt, wendt zijn invloed binnen ONL aan om de belangen van de horeca in Den Haag te dienen.

Van Rooij zegt: “Ons pleidooi voor een nieuw soort compensatieregeling is door ONL-voorzitter Hans Biesheuvel vanochtend al op de radio genoemd. Het gaat om een tegemoetkoming voor ondernemers die te maken hebben met uitgeschakelde medewerkers. Personeel dat langere tijd niet kan werken door een besmetting of besmette mensen met wie ze in contact zijn geweest. Of medewerkers die thuis zitten in afwachting van een testuitslag.”

Vertraagde uitslagen

Het steekt ProFri en haar partners in de Horeca Alliantie vooral dat horecamedewerkers langer dan noodzakelijk zijn uitgeschakeld als gevolg van vertraging van uitslagen van coronatesten. Van Rooij: “Dit betekent soms dat cafetaria’s, die vaak beperkt personeel hebben, onmiddellijk in de problemen komen.” ONL-voorzitter Biesheuvel kondigde aan in politiek Den Haag met name voor dit soort gevallen zich hard te gaan maken voor een genoegdoening.

Aldus Biesheuvel

Op BNR zei Biesheuvel: “Vergoed gewoon het dagloon van een werknemer. Het is aantoonbaar dat je er als werkgever helemaal niets aan kunt doen, maar je draait wel voor de kosten op. Ik vind het heel reëel, ook als steuntje in de rug, als de overheid dat compenseert. Liever had ik dat de testcapaciteit op orde is, maar die is al maandenlang onder het niveau. Ik zou zeggen: oplossen nu, compenseren en zorg dat bedrijven door deze tijd komen.”

Andere onderwerpen

Andere onderwerpen die ProFri namens de Horeca Alliantie bij ONL ter tafel bracht zijn onder meer; de problematiek rond de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans, wettelijke kaders voor horecaondernemers die de huur van hun pand niet meer kunnen opbrengen én eventueel andere aanvullende steunmaatregelen voor de horeca in coronatijd.