17 augustus 2021

Vakvereniging ProFri bracht in samenwerking met het Nederlands Frituurcentrum de branche van frituurspeciaalzaken nauwgezet in kaart. Onlangs werd hieraan de laatste hand gelegd. De vakvereniging beschikt nu over een geschoond actueel beeld van 5722 cafetaria’s, snackbars en frituren in ons land.

“Bij Kamers van Koophandels staan ook bedrijven geregistreerd die inactief zijn. Ons secretariaat heeft de database geverifieerd en via openbare informatie gecheckt of de ingeschreven frituurspeciaalzaken werkelijk actief op de markt opereren,” licht directeur Frans van Rooij toe. De werkzaamheden namen ruim een jaar in beslag.

Partners en leveranciers

“Met deze actuele gegevens kunnen we partners van ProFri en leveranciers van dienst zijn,” zegt Van Rooij. Ook dient de database als basis voor de Nationale Smulgids en de online rating tool Smulscore.nl, waar consumenten beoordelingen en reviews kunnen geven van frituurspeciaalzaken in ons land. Van Rooij: “We zullen de adressen niet ongevraagd in de Smulgids plaatsen. Om in deze gids van bedrijven te komen die een omweg waard zijn, moeten ondernemers of hun klanten zelf eerst actie ondernemen. Bedrijven die zijn aangesloten bij ProFri of één van onze keurmerken hebben, staan al wel op Smulgids.nl vermeld.”

“Nog enkele honderden meer”

Van Rooij taxeert dat het beeld met 5722 adressen nog altijd niet voor de volle honderd procent compleet is. “Het zou me niet verbazen als er nog enkele honderden frituurzaken meer zijn. Zo staan lang niet alle frietkramen zonder zitplaatsen geregistreerd. Bovendien zijn er cafetaria’s, snackbars en frituren die als lunchroom of restaurant te boek staan. Door veldonderzoek en een koppeling met het register van de Kamer van Koophandel houden we het bestand up-to-date. Ook de aanmeldingen voor een gratis abonnement op onze wekelijkse nieuwsbrief geeft input van nieuwkomers in de markt. De afmeldingen gebruiken we om te verifiëren of een bedrijf is beëindigd of overgenomen door een nieuwe ondernemer.”