Het plan om per 20 september in de horeca bij 75 bezoekers of meer per ruimte te gaan werken met toegangsbewijzen, werkt conflicten aan de deur in de hand. Dat stelt de Horeca Alliantie in een brief aan de minister van veiligheid en justitie.

Voor kleinere horecabedrijven geldt vrijwel zeker vanaf de derde week van september: als de coronasituatie het toelaat, kunnen extra maatregelen per 20 september vervallen. Dit geldt dus ook voor de 1,5 meter onderlinge afstand. De Horeca Alliantie juicht dit toe.

Toegangsbewijs

Echter: het voornemen is om horecabedrijven met meer dan 75 personen per zaal te laten vallen onder beleid dat mogelijk gaat gelden voor evenementen en voorstellingen. Dit betekent dat gasten per 20 september een toegangsbewijs moeten kunnen overleggen om te worden toegelaten. Een vaccinatiebewijs, een recente negatieve test óf een corona-herstelbewijs kunnen dienen als toegangsbewijs.

Grapperhaus

De Horeca Alliantie (VCHO, ProFri en NHG) wil dat het kabinet deze toegangsmaatregelen voor grotere horecabedrijven laat vervallen als zij wèl de anderhalve meter afstand in acht blijven nemen voor hun gasten. De organisatie heeft dit via een brief aan minister van veiligheid en justitie Ferd Grapperhaus voorgesteld.

Daarnaast vraagt de Horeca Alliantie ook aandacht voor onder meer:

Vaccinatie/testen personeel | “Werkgevers mogen hun medewerkers niet verplichten zich te laten vaccineren. Moet ongevaccineerd personeel in een grote horecazaak dan om de dag getest worden of geldt het hebben van een toegangsbewijs alleen voor gasten?”

Verwarring bij gasten | “Gasten weten niet hoeveel zitplaatsen een horecazaak heeft en bij een zaak met iets meer dan 75 zitplaatsen kan veel verwarring bij gasten ontstaan of ze wel of geen toegangsbewijs nodig hebben. Dit kan leiden tot vervelende situaties bij de ingang van bedrijven. Sowieso blijkt in de praktijk al dat de voorwaarden en controles in de praktijk kunnen leiden tot conflicten aan de deur.”