Afhalen mag toch. Gistermiddag (maandag) om 16.00 uur kwam het bericht van de Rijksoverheid dat cafetaria's afhaalbestellingen mogen meegeven.

Het nieuws volgde op een brandbrief die vakvereniging ProFri samen met de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers twee uur eerder stuurde aan de minister ten behoeve van het crisisoverleg van het kabinet om 14.00 uur.

Het afhalen dient onder strikte voorwaarden te verlopen.

  • Het gebruik van contant geld is af te raden;
  • Klanten moeten minimaal anderhalve meter tot elkaar en tot de medewerkers in acht te nemen;
  • Indien sprake is van een afhaalpiek, is het raadzaam klanten gedoseerd toe te laten;
  • Sluit indien mogelijk uw zitgelegenheid af; eten ter plekke mag niet en door afsluiting voorkom je dat hierover discussie met autoriteiten en handhavers ontstaat;
  • Zorg dat je zo duidelijk mogelijk bent in je communicatie in de zaak: indien er twijfel ontstaat kunnen lokale handhavers en de politie forse boetes opleggen.

Het lijkt erop dat bedrijven die geen zitplaatsen hebben maar slechts een uitgiftebalie, bijvoorbeeld langs winkelstraten in binnensteden, door kunnen gaan met de verkoop. Ook bij dit type bedrijf is het de vraag hoe lokale autoriteiten de regels interpreteren; het kan raadzaam zijn vooraf hierover contact met uw gemeente op te nemen. Ook is het aan te bevelen duidelijke instructies op te hangen met de boodschap dat wachtende klanten afstand tot elkaar dienen te houden.

Lees voor een compleet beeld ook de andere berichten van de laatste dagen op deze website.