Vakvereniging ProFri heeft samen met Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers en het Ambachtelijk IJscentrum minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief gestuurd met het pleidooi de regeling voor werktijdverkorting van medewerkers te verruimen. De drie organisaties stellen vast dat de huidige rijksvergoeding onvoldoende is om de loonkosten volledig te vergoeden.

De brief: "Volgens de regeling werktijdverkorting krijgen werkgevers de eerste twee maanden maximaal 75 procent van het loon van werknemers vergoed en daarna nog 70 procent. Echter; werkgevers moeten de werknemers wel 100 procent salaris uitbetalen; ze komen hierdoor in de financiële problemen."

De genoemde organisaties wijzen er verder op dat werkgevers het volledige salaris van de werknemers moeten voorfinancieren, omdat het enige weken duurt voordat het rijk de loonsomvergoeding uitbetaalt.

De drie organisaties verzoeken minister Koolmees onder meer om het volgende:

  • Zolang de verplichte horecasluiting van kracht is dient het rijk 100 procent van de loonsom en werkgeverslasten te vergoeden;
  • Het verstrekken van voorschotten zodat werkgevers hun medewerkers tijdig kunnen uitbetalen;
  • Ondernemers die eerder al een vergunning voor werktijdverkorting aanvroegen, kunnen de hoogte van het percentage niet tussentijds wijzigen. Pas na zes weken kan dit. Er moet een mogelijkheid komen om eerder het percentage werktijdverkorting te kunnen bijstellen.

Deels sluiten de drie organisaties met hun brief aan bij een oproep van Koninklijke Horeca Nederland.

UPDATE
Inmiddels is de overheid met een pakket aan maatregelen gekomen

 

Voor meer informatie van de Rijksoverheid:
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ww-uitkering/vraag-en-antwoord/aanvragen-werktijdverkorting-en-ww-uitkering-personeel

Klik hier om de brief aan minister Koolmees te lezen