);

Sinds 1 april geldt in de horeca een verplichte HOP-premie van 0,2% van de loonsom. Werkgevers en werknemers betalen ieder 0,1% voor het nieuwe Horeca Ontwikkel Platform (HOP), dat zich richt op imago, ontwikkeling en loopbanen in de sector.

Binnen de vereniging leidt dit tot vragen. Veel van de doelen van HOP worden hier namelijk al jaren ingevuld via bestaande initiatieven van het Nederlands Frituurcentrum en ProFri, zoals vakontwikkeling, imagoverbetering, kwaliteitsprogramma’s en een online leerplatform. Het bestuur vindt de premie daarom totaal onnodig, omdat de vereniging al sinds de opheffing van de bedrijfschappen in 2015 zelf in actie is gekomen en deze ontwikkeling inmiddels tien jaar lang zelfstandig organiseert.

De onrust werd versterkt door een onverwachte brief met de titel “Welkom bij HOP”, waarin bedrijven werden gevraagd hun gegevens aan te vullen. De brief is echt, maar leidde tot een golf aan telefoontjes door de verwarrende communicatie.

ProFri werkt aan een collectieve dispensatieaanvraag voor haar leden, op basis van gelijkwaardige bestaande regelingen binnen de frituurbranche. Mocht dit niet lukken, dan zal de vereniging ondernemers actief ondersteunen bij individuele dispensatieverzoeken.

Door middel van de nieuwsbrief houden we onze leden op de hoogte. Mocht je vragen hebben of willen reageren, stuur dan een mailtje naar info@profri.nl

Lees hier het eerdere bericht over dit onderwerp.