Beste ProFri-leden en meelezende frituurprofessionals,

Gisterenmiddag heeft het kabinet besloten dat alle Nederlandse horecabedrijven gesloten moeten blijven van zondag 15 maart, 18.00 uur tot en met (dus inclusief) maandag 6 april aanstaande.

Dit geldt ook voor frituurspeciaalzaken zoals cafetaria's, snackbars en frituren.

De volledige informatie van de Rijksoverheid en het RIVM lees je hier:

https://www.rijksoverheid.nl/
actueel/nieuws/

2020/03/15/
aanvullende-maatregelen-onderwijs-horeca-sport

Niet uitgesloten mag worden dat deze verplichte sluiting langer zal duren dan tot en met maandag 6 april. Hierover zal het kabinet in een later stadium mededelingen doen, afhankelijk van hoe het coronavirus zich ontwikkelt.

De rol van ProFri
Vakvereniging ProFri kreeg vandaag de nodige telefoontjes van leden. Wij zouden heel graag willen, maar we kunnen niet tegen de maatregelen van de Rijksoverheid ingaan. Wel stuurde ProFri eerder vandaag samen met de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) een brandbrief naar minister Bruno Bruins voor maatwerk bij aanvullende maatregelen. Verder gaat ProFri zich hard maken voor rijksregelingen om de nood nu en in de toekomst te verzachten.

KLIK HIER VOOR LAATSTE UPDATE

AFHALEN TOCH TOEGESTAAN


Werktijdverkorting en andere maatregelen

De Rijksoverheid werkt aan verschillende maatregelen om de financiële klap bij de horeca en frituurspeciaalzaken te verzachten. Zoals: werktijdverkorting voor jouw medewerkers, versoepeling van fiscale regelingen en dergelijke. Als je de bovengenoemde weblink aanklikt, vind je een brief hierover van het kabinet.

Houd de ontwikkelingen goed in de gaten; aarzel niet om je te melden als er regelingen komen waarvan jij gebruik kunt en moet maken.

Maaltijdbezorging toegestaan
Maaltijdbezorging blijft toegestaan. Ondernemers die aanwezig zijn op platforms, kunnen deze activiteiten voortzetten. Voor ondernemers die zich nog niet bezighouden met bezorging, biedt deze activiteit wellicht een mogelijkheid om omzet te blijven genereren.

Enkele wenken:

  • Zet je sociale media maximaal in om te laten weten dat jij maaltijden aan huis bezorgt.
  • Indien bezorging voor jou een nieuwe activiteit is, calculeer dan van tevoren héél goed wat het je kost om (kleine) bestellingen af te leveren.
  • In deze tijd kun je je als ondernemer immers absoluut niet permitteren dat je concessies doet aan jouw rendement.

Drive-through blijft toegestaan
De overheid heeft tevens een uitzondering gemaakt voor dienstverlening via drive-throughs. Indien jouw zaak zich leent voor autoservice, is dit dus te overwegen.

Echter: het zal van lokale handhavers, de gemeente en de politie afhangen of zij akkoord gaan met de wijze waarop jij in jouw bedrijf autoservice bedrijft.

Deel creatieve suggesties via Frietbook
Heb jij suggesties voor collega's en leden van ProFri die de situatie kunnen verzachten? Deel jouw creatieve oplossingen, wenken en tips met jouw collega's via het besloten ProFri-platform Frietbook:

https://www.facebook.com/
groups/frietbook/
.

Houd afstand
Verder spreekt het vanzelf dat optimale hygiënemaatregelen in acht moeten worden genomen bij maaltijdbezorging. Houd altijd minimaal anderhalve meter afstand tot klanten en beperk het gebruik van contant geld.

Financiële scenario's
Raadzaam is het ook financiële scenario's te maken voor jouw zaak voor de komende weken en maanden. Zo zie je in één oogopslag voor welke problemen je kúnt komen te staan. Bekijk ook goed welke bestellingen je voor de komende weken hebt gedaan en welke verplichtingen je bent aangegaan en bekijk of die nog van toepassing zijn.

Afhankelijk van de uitkomst van jouw financiële scenario's, is het wellicht raadzaam proactief contact op te nemen met jouw adviseur, bank, financier of de Belastingdienst om regelingen te treffen.

ProFri wenst jou heel veel sterkte!
Jouw vakvereniging zal zich samen met andere partijen in het midden- en kleinbedrijf hard maken voor overheidsmaatregelen om de ergste nood nu én in de toekomst te lenigen.